Az influenza elleni oltás életeket menthet
Akár életet is menthet az influenza elleni védőoltás a háziorvosok szerint. Holnaptól mindenki számára ingyenesen elérhető a vakcina a háziorvosánál. Azért is érdemes beadatni az oltást, mert ha a beteg egyszerre fertőződik meg a korona- és az influenza vírussal, akkor sokkal kisebb esélye van a gyógyulásra.
2020. október 19. 11:32

Az M1-nek nyilatkozó háziorvos elmondta, hogy szerencsére óriási az influenza elleni védőoltás iránti érdeklődés. Rendkívül fontos, hogy mindenki be legyen oltva – hangsúlyozta Bense Tamás. A koronavírus és az influenza hasonló kezdeti tünetekkel jelentkezik, de az oltottaknál rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy influenzásak legyenek.

Amennyiben a két betegséget valaki egyszerre kapja el – amire elég nagy az esély –, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy kórházi kezelésre, lélegeztetőgépre szoruljon, valamint a halálozásra is jóval nagyobb esély van. Bense Tamás a náluk rögzült gyakorlatot is ismertette, ami azt jelenti, hogy egy időben egy beteg lehet a rendelőben és egy a váróban.

Lehetőség szerint mindenki kapja meg a védőoltást a következő két-három hétben, annak ellenére is, hogy várhatóan az influenzajárvány inkább a jövő év elején fog jönni – árulta el Bense Tamás. Az oltás fájdalommentesen, vékony tűvel történik. Olykor enyhe tünetek jelentkeznek az oltás beadása után, de cserébe szinte teljes védettséget kap az influenza ellen, így akár a jelenlegi helyzetben az életét is megmentheti.

hirado.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó