Megmaradt a kétharmad - Elbukott Borsodban az ellenzéki szivárványkoalíció
Dr. Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg az időközi országgyűlési képviselő-választást Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókörzetében. Koncz az ellenzéki összefogás ellenére valamivel nagyobb győzelmet aratott, mint édesapja 2 évvel ezelőtt.
2020. október 11. 21:30

Kiélezett helyzetben jelentős, szimbolikus erejű győzelmet aratott Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje. Ezzel csúfos kudarcot vallott Borsodban a még mindig Gyurcsány Ferenc körül összpontosuló baloldali koalíció. Az eredmény azt mutatja, a szavazók Borsodban sem kíváncsiak annak a baloldalnak az ajánlatára, amely egyszer már válságba sodorta az országot.

Koncz Zsófia az adatok 99,09 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazatok 50,87 százalékát szerezte meg, míg az ellenzék jelöltje, Biró László a 45,9 százalékát. A különbség 1722 szavazat.

A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, a fideszes Koncz Ferenc.

Bíró László az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult, a szavazólapon jelölőként a Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP szerepelt - pedig Biró jobbikos, a Jobbik viszont nem jelölhette őt a Nemzeti Választási Bizottság adminisztratív okokra hivatkozó korábbi döntése miatt.

Mindkét képviselő mellett felvonultak az őket támogató politikai oldal képviselői az elmúlt hetekben.

Koncz Zsófia már délelőtt leadta szavazatát. Fotó: Facebook / Koncz Zsófia

A rendkívül kis különbség miatt izgalmasan alakult az adatok közzéttétele: 61 százalékos feldolgozottságnál például még Biró László vezetett néhány száz szavazattal, 69 százalékos feldolgozottságnál viszont már Koncz Zsófia állt az élen 250 szavazatos előnnyel. Innentől a feldolgozás előrehaladtával folyamatosan nőtt a kormánypárti jelölt előnye.

A részvételi arány a 2018-as alatt maradt; két éve még a választók 66,81 százaléka vett részt a szavazáson, idén a legutolsó jelentés szerint fél órával az urnazárás előtt a részvétel nem érte el a 45 százalékot.

A választókerületben mintegy 77 700-an jogosultak szavazásra, közülük 50-en átjelentkezéssel szavaznak, vagyis ők nem a lakóhelyükön, hanem a választókerület egy másik településén adhatják le voksukat. A választókerület 42 településén 110 szavazókört alakítottak ki.

Tizennégy választópolgár jelentkezett külképviseleti szavazásra, ők hét nagykövetségen, konzulátuson szavazhatnak. A külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó urnákat hazaszállítják, és a kijelölt szavazókörben számolják majd össze, a vasárnap leadott szavazatok közé keverve.

Bíró László a kampányban. Fotó: Biró László / Facebook

Ezen múlt a Fidesz kétharmada - mi lesz 2022-ben?

Technikailag ezen a mandátumon múlt a Fidesz-KDNP kétharmada a Parlamentben - Koncz Ferenc halálával 132 képviselője volt az Országgyűlésben a kormányfrakciónak, a kétharmados többséghez 133 mandátum kell. Igaz, a gyakorlatban függetlenként futó képviselőkre illetve a német nemzetiségi szószólóként a Parlamentben ülő Ritter Imrére is támaszkodhat a kormány a szavazásoknál. 

A 2022-es országgyűlési választások előtt viszont érdekes főpróba volt a mostani szavazás, amikor újra kipróbálhatta az ellenzék az összefogást a kormánypártok ellen.

Míg 2022-ben Koncz Ferenc (magasabb részvételi arány mellett) a szavazazok 49,4 százalékát gyűjtötte be 18 másik jelölt ellenében, Koncz Zsófia több mint 50 százalékot szerzett úgy, hogy csak 4 jelölt (köztük a 6 párt által is támogatott Bíró) indult ellene.

Nem csodaszer az ellenzéki összefogás

A kormánypártok továbbra is kétharmados többséggel rendelkeznek az Országgyűlésben, így Magyarország a jövőben is példa nélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami jelentős versenyelőnyt jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelem során – derül ki Deák Dániel, a XXI. Század intézet vezető elemzőjének írásából.
 
Az elemző szerint nem csodaszer az ellenzéki összefogás, az elvtelen hatalomtechnikai alku elbukott.
 
A mostani szerencsi időközi mellett már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt jelezte, hogy a baloldal önmagával az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt több esetben néhány százalékponttal rosszabb eredményt érnek el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön korábban szereztek.
hirado.hu - mfor.hu