SZFE - Soha vissza nem térő fejlesztési lehetőségek
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) újonnan kinevezett kancellárja Szarka Gábor szerint a kormányjavaslat az intézmény jövő évi költségvetésének megduplázására soha vissza nem térő lehetőség az egyetem fejlesztésére.
2020. október 4. 14:59

Lehetőségeket kínálnak a színművészetinek

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az SZFE újonnan kinevezett kancellárja Szarka Gábor elmondta, hogy ha sikerül a „békét megteremteni”, akkor egy kiváló egyetemet lehet építeni a mostani bázisán.

Mint ismert, a kormány döntése értelmében jövőre három milliárdra emelkedik az egyetem költségvetési támogatása.

Elmondta, az egyetemen a sztrájkbizottság két követelést fogalmazott meg a munkáltatóval szemben, ebből a fizetésemelési igényüket teljesítették és a kért 10 százalék helyett 15 százalékos bérfejlesztést határoztak meg januártól, de ezt nem fogadták el.

„Az a különleges helyzet állt elő, hogy a munkáltató védi a sztrájkbizottsággal szemben a munkavállalói érdekeket” – mondta.

Cáfolta a balliberális médiumokban megjelent híreket, hogy azzal fenyegette volna meg a tanárokat, hogy nem kapnak fizetést. A belső egyeztetésen azt közölte, hogy ha nem lesz lehetősége bejutnia az egyetemre, akkor nem tudja aláírni a fizetések teljesítését igazoló dokumentumokat.

Az SZFE szeptember utolsó napjaiban kinevezett kancellárja beszélt arról is, hogy nem volt módja bejutni munkahelyére mert a hallgatók elbarikádozták a bejáratot.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A hallgatók véleménye számít

Zalán János színész, producer aki oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől, elmondta, hogy nagyra értékeli az egyetemen folyó munkát és tiszteletben tartja a hallgatók véleményét, de lehetőséget kell biztosítani az egyeztetésekre, ahogy fogalmazott beszélgetésekre.

„Egy ilyen fórumon a diákok kinyilváníthatnánk véleményüket, hogy tanulni szeretnének vagy nem és ebben ne gátolja őket semmi” – mondta.

Közölte, hogy eddig nem volt mód kapcsolatba kerülni a hallgatókkal, ezért szeretnének egy asztalhoz ülni, hogy megtalálják a közös pontokat.

Többek között arról, hogyan tudnák „legalizálni a félévet”, hogy a Tanköztársaságban folyó oktatás megegyezzen azzal, amely az akkreditációs programban szerepel.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó