"Soros támogatja" az EB-nek háttéranyagot gyártókat
Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséhez háttéranyagot nyújtó szervezeteket Soros György alapítványa támogatja - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken újságíróknak.
2020. október 2. 15:16

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Százmilliókkal támogatja a magyar kormányt támadó hálózatát Soros György alapítványa címmel tartott sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2020. október 2-án. MTI/Illyés Tibor

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséhez háttéranyagot nyújtó szervezeteket Soros György alapítványa támogatja - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken újságíróknak.

 

Völner Pál közölte: a fellelhető adatok szerint a jelentéshez háttéranyagot nyújtó tizenkét szervezetből tizenegyet "Soros-szervezetek" támogatnak, irányultságuk pedig az elmúlt időszakban folyamatosan kormányellenes volt, például a migráció vagy a "börtönbiznisz" kérdésében. Hozzátette: a Helsinki Bizottság például az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta csaknem egymilliárd forint támogatást "kapott Sorostól".


   
Emellett - folytatta - az Európai Bizottság is támogatja ezen szervezetek működését, illetve maga a bizottság is folyamatosan támadja Magyarországot a migráció és a jogállamiság kérdésében, vagy korábban olyan ügyekben, mint a különadók és a rezsicsökkentés. Az államtitkár értékelése szerint "ezek mind lecsapódnak egyfajta bosszúként, zsarolásként ebben a jelentésben".
   
Rámutatott: a jelentésben olyan ügyek is szerepelnek, amelyeket már 2014 előtt lezárt Magyarország a bizottsággal folytatott vitákban. Völner Pál szerint ez olyan, mintha most újra felhoznák, hogy a jelentésért felelős Vera Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét 2006-ban korrupció miatt letartóztatták és csak "a bizonyítottság alacsony foka" miatt engedték szabadon.
   
Ez is ténykérdés, ahogyan az is, hogy Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa ellen éppen megválasztása időszakában folyt korrupciós eljárás Belgiumban, amelyet később hirtelen ejtettek - jegyezte meg. Arra is kitért: Vera Jourová, megsértette Magyarországot, amikor "beteg demokráciának" minősítette.

Völner Pál úgy összegzett: nem tekinthető elfogadhatónak a jelentés, az Európai Uniónak pedig "komolyan el kellene gondolkodnia azon, hogy egy milliárdos spekuláns miért járhat ki-be a biztosok szobáiba", miért adhat tanácsokat arról, hogy mely szervezeteket finanszírozzanak és milyen jogállamisági előírások érvényesüljenek azokban az országokban, ahol az ő befolyása nem érvényesülhet a kormányon lévő keresztény-konzervatív erők miatt.

Az államtitkár véleményét újságírók arról kérdezték, hogy a német országos közszolgálati rádió utólag javította a Katarina Barley európai parlamenti alelnökkel készült interjúról szóló cikkét, amelyben az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű. A rádió szerint az alelnök valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Völner Pál ezt úgy kommentálta: "német szájból nagyon rosszul hangzik, amikor Lengyelországot kiéheztetéssel fenyegetik meg".

"Ez egy tarthatatlan kijelentés, ugyanolyan, mintha bármilyen antiszemita kijelentést tettek volna" - jelentette ki az államtitkár, aki szerint Katarina Barley-nak meg kellene fontolnia, hogy lemondjon.
        

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó