Európa tagállamok nélkül
Amikor Mark Rutte eljátszik a lengyelek és a magyarok nélküli EU gondolatával, a vétójog nélküli Európa hívei közé lép.
2020. szeptember 28. 17:24

Amolyan sírva vigad a magyar hangulatban mondogattuk a nyolcvanas években kollégáinkkal, hogy tökéletesen működne az egészségügy, ha zavaró tényezőként nem lennének betegek. Ezt az emléket idézte fel bennem Hollandia miniszterelnöke, amikor feltette a kérdését, hogy létezhet-e az Európai Unió Lengyelország és Magyarország nélkül. Ez persze afféle argumentum ad absurdum is lehetett, mint a „kórház beteg nélkül” felvetés. De még kérdés formájában is rámutat a mai Európa legfőbb bajára.

Tagállamok nélküli Európát akarnak. Az alapítók úgy gondolkodtak, hogy „mindazonáltal ne az én akaratom legyen, hanem a miénk”. Ez nyilvánvalóan rokonítható Jézus imájával, miszerint „ne az én akaratom legyen, hanem a tiéd”. A közös útra lépő Európa egyetértésre, egymás érdekeinek a tiszteletben tartására törekedett. Nem is uniónak, hanem közösségnek nevezték. Mára az egyetértés fáradságos kialakítása helyett más vágyak feszítik a miniszterelnökök egy részét. „Mindazonáltal ne a te akaratod legyen, hanem a ­miénk” – mondják nekünk, lengyeleknek, magyaroknak. Az alapítók vissza tudtak venni a saját önzésükből, az utódok szívesen visszavennének mások jogaiból. Amikor beszűkítették az egyetértésen alapuló döntéseket, vagyis korlátozták a vétójogot, elindultak a diktatúra irányába. Régebben az erősek háborúval kényszerítették rá az akaratukat a gyöngékre, ma a minősített többség ez az eszköz.

A fensőbbséges gőgből fakadó irányítást a németek tapasztalták meg először, amikor a két Németország egyesült, és a Wessi (nyugatnémet) meg az Ossi (keletnémet) német egy hazába került. Ami természetesen mind Európa, mind a németek számára csodálatos élmény, óriási siker volt. Azután kiderült, hogy van egy harmadik típusa a németeknek, akiket Besser Wessi néven emlegettek. Ekkor született a mondás, hogy Isten mindent tud, a nyugatnémet mindent jobban tud.

Amikor Mark Rutte miniszterelnök úr eljátszik a lengyelek és a magyarok nélküli Európa gondolatával, a vétójog nélküli Európa hívei közé lép. Jelenleg ezt aligha tudják keresztülvinni. Ezért veti fel – ha csak gondolatkísérletként is – Lengyelország és Magyarország távozását. Ám ez nem megoldás. Nemcsak azért, mert ez a két ország földrajzi helyzete alapján nehezen lenne megkerülhető, hanem azért sem, mert nemcsak a lengyel és magyar érdekek térnek el az övékétől. A Szovjetunió majdnem halálos ölelésétől megszabadult balti államokban is kezdik felismerni, hogy a lengyeleknek például igazuk van abban, hogy a posztkommunista igazságszolgáltatás alapvető reformokra szorul. A Besser Wessi – aki immár nem csak német – nem jobban, hanem egyenesen rosszul tudja, hogy a posztján maradt kommunista megrendszabályozása veszélyeztetné az igazságszolgáltatás függetlenségét. Nem veszélyezteti, hanem éppen lehetővé teszi. Azaz tenné, ha a brüsszeli csőlátás engedné.

Lehet, hogy Ciprus visszaél a vétójoggal, amikor nem hajlandó hozzájárulni a Minszk elleni európai büntető intézkedésekhez addig, amíg Ciprus és Törökország viszályában semmi nem történik. De igazuk van abban, hogy aránytalan fellépni egy ország ellen azért, mert valószínűleg ­iparszerűen meghamisítja a választási eredményeket, ha nem lépünk fel az ügyben, hogy egy ma még tagjelölt ország megszállva tartja az egyik tagállam területét.

Azok, akik lelkesen kiállnak az Európai Egyesült Államok mellett, voltaképp jobban megfosztanak minket, magyarokat saját érdekeink érvényesítésétől, mint ahogy tették a száz évvel ezelőtti győztesek Trianonban. Ép ésszel nem akarhatjuk, hogy az országot ne az általunk választott vezetők, hanem a már többször levitézlett Besser Wessi típusú, mindenkinél mindent jobban tudók irányítsák. Több ambíció kellene legyen a magyar ellenzékben: ne helytartóságra, hanem országirányításra pályázzanak. Tény, hogy apró klánjaik számára kényelmesnek és hasznosnak bizonyult a Moszkva-függőség. Úgy vélik, hogy Brüsszeltől függeni még jobb lehet. Tévednek. A Besser Wessi-féle társaság átgázol rajtuk. És persze rajtunk is, ha 2022-ben esélyt adunk nekik.

Surján László

A szerző a KDNP tiszteletbeli elnöke

Magyar Nemzet
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó