Etikai vizsgálatot kérnek a Czeglédy Csabát „kisegítő” ügyvéd ellen
Budai Gyula fideszes képviselő etikai és fegyelmi eljárás indítását kéri az ügyvédi kamarától a Czeglédy Csaba ellen folyó eljárás elakasztása miatt, de, ha a DK soraiban politizáló jogi képviselőt megregulázzák is, az mit sem változtat azon, hogy Gyurcsány Ferenc barátjának, Czeglédy Csabának ismét sikerült elodáznia a felelősségre vonást.
2020. szeptember 27. 09:37

Ismét megakasztották a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást, amit október elsejétől tárgyalt volna a Kecskeméti Törvényszék. A Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető ügyvéd ellen költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás, amelyben azonban az egyik résztvevő ügyvéd miatt összeférhetetlenség keletkezett, ami miatt el kellett halasztani a tárgyalást.

Az ügyben jelenleg három vádlott védelmét ellátó védő korábban egy olyan vádlott védelmét is ellátta, aki az eljárás során egyezséget kötött. A büntetőeljárási törvény pedig kimondja, hogy ugyanazon tényállás vonatkozásában a bűnösségüket tagadó és az azt elismerő vádlottak védelmét – az érdekellentét miatt – ugyanazon védő nem láthatja el.

A szóban forgó – és az ügyet elakasztó – jogi képviselő nem más, mint Binszki József, aki a a szegedi önkormányzatban a DK frakcióvezetője.

A Gyurcsány Ferenc volt ügyvédje elleni eljárás tovább csúszik  Fotó: Havran Zoltán

Az eset miatt Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője levélben fordult Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéhez, akitől etikai és fegyelmi eljárás kezdeményezését kérte a DK-s ügyvéd ellen. Azonban, ha erre sor is kerül, az nem változtat semmit a tényen, hogy Czeglédy Csabának ismét sikerült időt nyernie. Budai Gyula levelében azt írta: „Mind etikailag, mind szakmai szempontból elfogadhatatlan Binszki József ügyvéd eljárása.”

Nem ez az első alkalom, hogy elakad a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba elleni eljárás. Az ügyet eredetileg a Szegedi Törvényszék tárgyalta volna, amelyen azonban összeférhetetlenségek sora miatt nem maradt az ügy tárgyalására jogosult bíró. Így került Czeglédy Csaba pere Kecskemétre.

Ismeretes, hogy az Altus Zrt. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége, háromszor is százmillió forint körüli kölcsönt adott Czeglédy Csaba munkaerő-közvetítő vállalkozásának. A volt miniszterelnöknek egyébként ügyvédje és barátja Czeglédy Csaba, akinek ügyében az egyik vádlott a DK szombathelyi alelnökének fia, a DK szombathelyi elnöke, Szuhai Viktor, pedig az egyik büntetőüggyel terhelt iskolaszövetkezetben dolgozott.

Czeglédy Csabát korábban azzal segítette a DK, hogy felvették a párt EP-listájára, amivel ideiglenesen mentelmi jogot szerzett, és így szüneteltetni kellett az ellene kezdeményezett eljárást.

Az önkormányzati választások után pedig több baloldali vezetésű önkormányzat is Czeglédy Csaba cégét szerződtette jogi képviselőnek.

magyarnemzet.hu
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó