Elkezdődött Dobrev közös ellenzéki miniszerelnök-jelölti felépítése
Nem akármilyen egyórás propagandavideót dobott össze a Demokratikus Koalíció: zenével, vágóképekkel kísért szónoklatok, bejátszások, a műsor fénypontja pedig Dobrev Klára volt. Habár a párt hivatalos bejelentést nem tett annak kapcsán, hogy Dobrev lenne a pártnak a jelöltje egy esetleges ellenzéki előválasztáson, a videóban nagyjából minden erre utal.
2020. szeptember 20. 19:55

A Demokratikus Koalíció (DK) vasárnap délután 15 órától online tartotta meg a Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország című nagyrendezvényét. Az eredeti tervek szerint a párt a Hősök terére szervezte volna az eseményt, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Az egyórás videót a párt Facebook-oldalán lehet visszanézni.

A rendezvényen összesen négy felszólaló volt: Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Kiss László Budapest III. kerületi DK-s polgármester, Németh Georgina DK-ifjúsági-tagozati tag, valamint Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője. A beszédek között Barkóczy Balázs DK-szóvivő szórakoztatta a nézőket, valamint különböző propagandavideókat, illetve állítólag az utca emberével készült spontán beszélgetéseket mutattak, amelyek kapcsán a „riporterek” az ellenzéki összefogás fontosságáról kérdezték a budapestieket. Barkóczy egyébként bejelentette, hogy lezárult a DK korábbi online konzultációja, amelyben az összefogásról kérdezték az embereket: 108 ezer válaszadó 93 százaléka a közös lista mellett tette le a voksát.

Az első felszólaló Gyurcsány Ferenc volt. A korábbi miniszterelnök arról beszélt, hogy a haza az a hely, ahol megértést, szeretetet kapunk, de az elmúlt időben Magyarországon sok a vita, a megbélyegzés. – A DK újra otthont teremtene Magyarországból – mondta a pártelnök. Gyurcsány beszéde alatt halk zongoraszó szólt.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

A pártelnök a kereszténységről is megosztotta gondolatait: „Semmit ne tegyél, amit nem szeretnél, hogy veled megtegyenek” – fogalmazott. A kormányra utalva hozzátette, nem lehet furkósbotként használni a kereszténység fogalmát. A DK nem hazugságokra alapozná a közös hazát – közölte, majd elmondta, az ő jelöltjeik sokfélék, de közös célért harcolnak. A DK eredményes volt az elmúlt másfél évben – véli Gyurcsány, aki úgy fogalmazott, ők „visszaadnák a hazát mindenkinek”. A pártelnök szerint mára van körülbelül egymillió hívük, de a nagyobb támogatás nem száll a fejükbe, az inkább „nagyobb felelősséget jelent”.

Másodikként Kiss László, Budapest III. kerületének DK-s polgármestere szólalt fel, aki a járványról beszélve elmondta: az sokunkat próbára tett, „az elmúlt hónapokban megfordult velünk a világ”. Kiss szerint a bajban megtanultuk az összefogás leckéjét, most többen segítik elesett, kiszolgáltatott honfitársaikat. A beszédében a kerületvezető az emberek közötti összefogás példáját tovább vitte, és elmondása szerint az ellenzéki összefogás a tavalyi önkormányzati választásokon is sikert aratott. – Az ellenzék tavaly megtanulta a leckét. Házi feladat, hogy megismételjük – mondta Kiss 2022-es választásra utalva. Szerinte közös lista, közös miniszterelnök-jelölt kell az ellenzék számára. A polgármester beszéde alatt különböző bejátszásokat láthattak a nézők, amint Kiss László dokumentumokat ír alá, kampányol, a beszéde alatt szintén halk zene szólt.

Az online „nagygyűlés” harmadik felszólalója Németh Georgina volt, aki a Demokratikus Lendületnek, a DK ifjúsági tagozatának a tagja, és operaénekesként végzett. Kiemelte: a Fidesz-kormány a művészet és a művészek ellen politizál, ezért fontosnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói melletti kiállást. – A kormány a kultúrát el akarja venni az emberektől – jelentette ki, majd közölte: a rendszer lényege „a tudatos népbutítás és a gyűlöletkeltés”. – Irányított társadalmat akarnak létrehozni, ami ellen együtt, összefogva kell küzdeni, csak így lehet nyerni 2022-ben – hangsúlyozta. A fiatal operaénekes beszéde alatt szinten voltak hangulati elemek, bejátszások.

A rendezvény negyedik felszólalója Dobrev Klára, a DK EP-képviselője volt, akinek beszéde alatt sem bejátszás, sem zene nem volt. – Hosszú útra indulunk, amelyen megváltoztathatjuk Magyarországot – kezdte beszédét Dobrev, aki hamar megfogalmazta a célt. Egy polgári Magyarországot szeretnének építeni, ha leváltották a kormányt – mondta. Felidézte: az ellenzék nagy utat tett meg addig, amíg hetekkel ezelőtt a pártvezetők leültek és megállapodtak egymással. Az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: a politikai partnereivel szívesen beszél arról, hogy mit csináltak jól és mit csináltak rosszul – utalva vélhetően a 2002 és 2010 közötti szocialista–szabaddemokrata kormányzásra. – Ha veszekedés nélkül tudunk beszélni a múltról és a jövőről, az azt mutatja, hogy demokraták vagyunk – mondta Dobrev.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője

Beszéde második részében ő is az összefogás fontosságát emelte ki. – Közös ajánlatot, közös programot kell adni Magyarországnak – vázolta fel az egyik feladatot Dobrev. Hozzátette: egy közös jelölt, egy közös lista, egy közös miniszterelnök-jelöltre van szüksége az ellenzéki oldalnak. Megjegyezte: a jelöltek kiválasztása kapcsán pártjának a tárgyalásos úton való döntés éppúgy megfelel, mint az előválasztás. Dobrev hosszan beszélt a kormányról, gyakorlatilag felsorolva az összes balliberális toposzt, amely szerint a kabinet „megfojtja” a művészetet, a tudományt, gyakorlatilag mindent. Dobrev végül azzal zárta a beszédét: „közösen teremtsünk új hazát”, valamint kiemelte, a győzelem kulcsa az összefogás.

Dobrev Klára, a híradós

Miközben a DK-videójának minden megszólalója az összefogás-mantrát erősítette, aközben a különböző megszólalásokat hangulati elemek kísérték: ahogy már felsoroltuk, bejátszásokkal, zenével dobták fel a szónoklatokat. Ez alól kivétel volt Dobrev Klára, aki úgy mondta el beszédét, akár egy híradós bemondó. A párt vélhetően ezzel is igyekezett a megszólalás fontosságát, hitelességét erősíteni. Emellett Dobrev beszélt a leghosszabban, többször is kitérve Orbán Viktorra és a miniszterelnök politikájára, amelyet éles kritikával illetett. A videó azt sugallja, hogy ha előválasztáson dől el a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye, akkor a DK jelöltje az elővoksoláson Dobrev Klára lehet.

-----------------------------------

Dobrev Klára: közös ellenzéki listára és közös jelöltekre van szükség!

A Demokratikus Koalíció politikusai az ellenzéki pártok összefogását és közös választási indulását sürgették a DK vasárnapi, "Közös győzelem, közös Magyarország" című online rendezvényén.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy fogalmazott: a pártoknak most nem az a dolguk, hogy versengjenek egymással, hanem az, hogy megmutassák, "az orbáni önkény egy évtizede után" megszületett az országot kormányozni tudó, felelős, köztársaságpárti, Európa-párti ellenzék.

Hangsúlyozta, az összefogás során a DK partnernek és nem vezetőnek képzeli magát. Közös ajánlatot kell tenni Magyarországnak és közös programot adni a választóknak - szögezte le. Egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, egy közös listára és valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelöltre van szükség - érvelt.

Lesz olyan körzet, ahol az ellenzék meg tud állapodni az induló személyében, és lesz olyan, ahol előválasztást kell majd tartani - közölte. A DK készen áll arra, hogy befolyásához, erejéhez, tehetségéhez mérten közös jelölteket ajánljon, miniszterelnököt jelöljön és kellő számú jelöltet adjon a közös listára - mondta.

Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország - foglalta össze mondandóját.

Kiemelte azt is, számukra a kormány leváltása önmagában nem cél, hanem eszköz, ami utat nyit egy új világ felé. A "kormányváltók" sok helyről fognak érkezni, mert sokfélék, olyanok, akik egy demokráciában egymással is versengenének, de ma Magyarországon "nincs demokrácia, (...) nincs szabad és tisztességes választás" - fogalmazott.

Amennyiben nyíltan, megértően tudnak egymás felé fordulni, akkor az ellenzéki pártoknak és a lakosság nagy többségének közös érdeke lesz, hogy eltávolítsák "a nyitottság és a megértés legfőbb akadályát, a mindenhol ellenséget kereső és gyűlöletet szító Orbán Viktort" - mondta Dobrev Klára.

A koronavírus-járványra áttérve arról beszélt, hogy az ország szorongásban él, pár napra sem lehet előre tervezni, minden bizonytalanná vált.

A kormány ünnepel és ünnepelteti magát, mert úgy érzi, hogy példamutatóan kezelte a járvány első hullámát, pedig a  kabinet valójában cserben hagyta Magyarországot. Annyi pénzt költött el feleslegesen, hogy a valaha volt legnagyobb hiánnyal kell szembenézni, az ország az elmúlt negyedszázad legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedi el és nálunk a legnagyobb az infláció az EU-ban - szögezte le. Miközben a magyar kormány költötte a legkevesebbet a munkahelyek megvédésére és a bérkompenzációra, aközben számolatlanul szórta a pénzt egyházi alapítványoknak, sportberuházásokra és vadászkiállításra - mondta.

Az a kormány, amelyik az iskolaév kezdetén még mindig csak "kéz- és nyunyókamosási" tanácsokat tud adni a pedagógusoknak és a diákok szüleinek, az alkalmatlan. Az a kabinet, amely a válság kellős közepén megszünteti a bértámogatási programot, az vagy vak, vagy gonosz - fogalmazott. Európában egyedül Magyarországon nem segít az állam azokon, akik bajba kerülnek a válság miatt - folytatta mondandóját. Az kormány, amely a válság során nem ad semmit a gyerekes családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, az nem nemzeti és nem keresztény - hangoztatta az EP-képviselő.

A következő hetek nagyon nehezek lesznek - figyelmeztetett az ellenzéki politikus, aki megismételte korábbi, a koronavírus-tesztelés ingyenessé tételéről szóló követelésüket.

Dobrev Klára a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) beszélve szokatlannak és felemelőnek nevezte, hogy a "hódító erőszaktevőt ellenállók várták".

Az SZFE önállósága nem csak az egyetem ügye, hanem a szabad Magyarországé is, mert aki megfojtja a tudomány, az oktatás, a művészet szabadságát, az megöli a jövőt - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke azt mondta, pártjuk azért indul neki a választásig hátralévő másfél évnek, hogy a végén "otthont teremtsünk a hazából". Akik közösen indulnak neki az útnak, azok sokféle helyről érkeztek, sok mindenről másként gondolkoznak, de abban egyetértenek, hogy a "megértés otthonát kell teremteni a hazából", és ennek érdekében együtt kell működni - beszélt az ellenzéki összefogásról a politikus.

Végre okos, felelős együttműködés és párbeszéd zajlik a demokratikus ellenzék pártjai között - jelentette ki. Természetesen vannak fiatalok, akik "nagy dühvel érkeztek ebbe a küzdelembe", vannak, akik más történelmi hagyományokat tartanak fontosnak, de összeköti őket, hogy vissza akarják adni a hazát valamennyiünknek - tette hozzá.

Kiss László, a III. kerület polgármestere, DK-s politikus arról beszélt, hogy a járvány és a kormány "tehetetlensége" akaratlanul is "az összefogást adták fel az országnak leckeként". A közös ellenzéki indulás mellett érvelő politikus azt mondta, úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban az emberek megtanulták a leckét.

Németh Georgina, a DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai melletti kiállásra buzdított.

Ha valaki megszabja, hogy mi a kultúra és mi nem az, akkor már csak egy lépés választ el a könyvégetéstől, a darabok betiltásától, az abszolút, totális diktatúrától - jelentette ki.

A rendezvényt eredetileg egy héttel korábban a Hősök terén tervezték megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották és online bonyolították le.

(MTI)

 

magyarnemzet.hu MTI
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó