"Közéleti parazitáknak" sikerült konfliktust generálniuk
„Egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot” – hangsúlyozta Balázs Péter. A srácok azt hiszik, hogy a saját függetlenségükért állnak ki. A fiatalok most a felbujtókért állnak ki - rögzítette Benkő Péter.
2020. szeptember 15. 11:13

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptember 1-jétől az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába, amelynek élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját nevezték ki. A diákok szerint az, hogy már az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben valamennyi meghatározó kérdésben, sérti az SZFE függetlenségét. A konfliktusból egyetemfoglalás, tüntetés és nemzetközi tiltakozás lett.

Egyre több magyar művész mondja el véleményét a Színművészeti Egyetem átalakításáról és az azt ellenző tüntetésekről. Köztük van Gregor Bernadett színművésznő is. Közösségi oldalára kitett bejegyzésében arra utalt, hogy régebben sokkal hálátlanabb körülmények között kellett tanulniuk, vagy éppen vizsgázniuk a színészhallgatóknak.

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, egykori SZFE-hallgató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, sokáig kibeszéletlenül maradtak a szakmai problémák, a világnézeti különbségek, így bizonyos „közéleti parazitáknak” sikerült konfliktust generálniuk.

Kiemelte, mégis lehet ezekből lépés a megoldás felé, mert kimondásra került, ami eddig csak lappangott. Üdvözölte, hogy többen nyilatkoztak már a témával kapcsolatban, szerinte lehetetlen, hogy csak nézzék, ahogy szakmájuk egyre zsugorodik és már csak úgy lehet beszélni és játszani, ahogy az néhány anonym ember gondolja.

„Egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot” – hangsúlyozta.

Benkő Péter szerint a felbujtókért állnak ki a fiatalok

Nyílt levelében „alattomos, sunyi, jellemtelen, gyáva dolognak” nevezte Benkő Péter, hogy az SZFE „internacionalista vezetése fiatalokat, gyerekeket küld a tűzvonalba”. Ezzel vélhetően ő is sunyi támadásoknak tette ki magát, hiszen Gregor Bernadett színésznő, aki felszólt az egyetemen alkalmazott kegyetlen, a szexuális visszaélés határát súroló módszerek ellen, kénytelen volt leszedni posztját az őt érő gyalázkodások miatt.

Benkő Péter - MTI

Nem minden színész tart ki a színművészetit elfoglaló libernyák gittegylet mellett. Benkő Péter színművész a Mandineren leközölt nyílt levelében keményen beleszállt az SZFE jelenleg szabadságharcosként tetszelgő vezetésébe.

„Nyílt levél

Nem tudom és nem is akarom magamban tartani, azt, ami felgyülemlett bennem az ügy kapcsán.

Alattomos, sunyi, jellemtelen, gyáva dolognak tartom, hogy a fiatalokat, a gyerekeket tűzvonalba küldik.

Mert becsapják őket.

A srácok azt hiszik, hogy a saját függetlenségükért állnak ki, az egyetem függetlenségéért, pedig a SZFE soha nem volt független, különösen az utóbbi harminc évben nem.

A fiatalok most a felbujtókért állnak ki.

Az internacionalizmusért. Amiről nem tudhatják, hogy mi az. Én sem tudtam fiatalon. Most sem tudom.

A srácokkal ezt tenni olyan, mint a felelőtlen kismama, aki maga előtt tolja a gyerekét a babakocsiban, mikor a nagy forgalomban – nem a zebrán – át akar kelni a másik oldalara. Majd megáll a forgalom, a gyereket úgysem ütik el.

Kedves szabad gondolkozók! Engedjétek meg, hogy én is szabadon elmondhassam a gondolataimat.

Fehér vagyok, hetero és hiszek Istenben. A liberalizmusban nem.

Én most érzem magamat szabadnak.

Free Magyarország!"

Gregor Bernadettre hisztérikus támadás zúdult

Nem ő az egyetlen, aki egykori hallgatóként nem ért egyet azzal a hisztériával, amivel az egyetem szabadságát védik a baloldali ellenzékkel megtámogatott oktatók és a megvezetett egyetemisták. Gregor Bernadett színművésznő a napokban a 888-nak adott interjújában elmondta:

"az egyetem múltjához hozzátartozik az a megalázó munkamódszer. (...) ezért hiszek abban, hogy a változás jót tehet, és nagyon remélem, hogy sor fog kerülni valamiféle párbeszédre, mert indulatokkal nem lehet ezt a kérdést megoldani. Azt meg végképp nagyon sajnálom, hogy ebből politikai kérdést csináltak, mert nincs olyan, hogy jobboldali meg baloldali színjátszás. Jó színház van meg rossz színház van."

Gregor Bernadett - MTI/Zih Zsolt

Ugyanakkor a színésznő időközben kénytelen volt eltávolítani azt a posztot közösségi oldaláról, amelyben közölte: "a mai napig gyomorgörcsöm van, ha elmegyek az épület előtt. Értünk senki nem tüntetett.”,

Mert – mint a 888.hu megtudta – annak megjelenése után gyalázkodó komment-cunami árasztott Gregor Bernadett oldalát.

A nyílt, befogadó „liberális” tábor működési mechanizmusát ismerve, várhatóan ez a sors vár Benkő Péterre is...

 M. Kovács Róbert

hirado.hu; mandiner.hu
  • Planet Budapest 2021 Expó és Világtalálkozó
    A közös jövőért viselt felelősség a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó létrejöttének fő oka, mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az esemény megnyitóján.
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
  • Orbán Viktor az OECD főtitkárával tárgyalt
    Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban tárgyalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkárával, Mathias Cormannal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
MTI Hírfelhasználó