Van elég pénze a fővárosnak
Rácáfolt Karácsony Gergely főpolgármesterre a Magyar Államkincstár, közlésük szerint a fővárosnak 135 milliárd forintja van állampapírban. A főpolgármester a Facebook-posztjában ugyanis azt közölte, nemhogy százmilliárdjuk nincs, inkább 150 milliárd forint mínusszal küzdenek. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakciójának vezetője kitart azon javaslatuk mellett, hogy Karácsony kezdje el megsegíteni a turizmusból élőket.
2020. szeptember 14. 18:48

Nincs szabad százmilliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk – írta a főpolgármester a közösségi oldalán. A Magyar Államkincstár hivatalos közléséből viszont egyértelműen kiderül, hogy a főpolgármester nem valós adatokat közölt, mert a fővárosi önkormányzat számláján 134,98 milliárd forint áll rendelkezésre állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint. A Magyar Nemzet úgy tudja: nyolcvanmilliárd forint rövid lejáratú állampapírban van, egyből rendelkezésre állhat, amennyiben szükség van rá.

Múlt hét csütörtökön a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció azt javasolta, hogy a főváros ötvenmilliárd forintból kezdje meg a taxisok és a turizmusból élő budapestiek megsegítését. Mindezek után Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában arról beszélt: Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, a vendéglátósoknak, a szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. A miniszterelnök utalt arra, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap a közösségi oldalán leszögezte: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. A főpolgármester kitért a fővárost érintő kormányzati megszorításokra, a turizmusból élők megsegítését kormányzati feladatnak nevezte, holott Bécsben már a harmadik segélycsomagot fogadták el csütörtökön.

– A koronavírus-járvány második hulláma nemcsak az egészségünket, hanem a gazdaság működőképességét és a munkahelyek megtartását is veszélyezteti. Budapesten ez különösen igaz, hiszen a budapesti turizmus a fővárosnak egy jelentős adóbefizetője volt eddig. A járvány miatt a külföldi turisták nem jönnek, így a szállodák, a vendéglátóipari és a kiskereskedelmi egységek, valamint a taxisok kifejezetten veszélyben vannak – mutatott rá Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője, s hozzátette: a fővárosnak félre kell tennie ötvenmilliárd forintot, hogy különböző pályázati utakon, illetve az érdekképviseletekkel történő egyeztetés alapján pénzt juttasson a turizmusban és az idegenforgalomban dolgozó embereknek. Azért van szükség erre, hogy megmaradhassanak a vállalkozások és a munkahelyek.

Fotó: Havran Zoltán

Kitart a turizmus támogatása mellett a Fidesz–KDNP-frakció

Hassay Zsófia, a fővárosi Fidesz–KDNP képviselője a Fővárosi Közgyűlésen a napirend előtti felszólalásában megerősítette: kitartanak amellett, hogy a főváros ötvenmilliárd forinttal segítse meg a turizmusból élőket.

– Indítványoztuk ötvenmilliárd forint elkülönítését, szeretnénk megakadályozni, hogy a gazdasági szereplők nagyobb problémákkal szembesüljenek. Vannak olyanok, akik már most elvesztették az állásukat, a felelős ellenzéknek az a feladata, hogy segítséget nyújtson – hívta fel a figyelmet Hassay Zsófia. A kormánypárti frakció az ülést megelőző közleményében kifejtette: a belföldi turizmussal szemben a nagyrészt külföldiekre épülő budapesti idegenforgalom mostanra „jól láthatóan beszakadt”, ezért sürgősen cselekedni kell. Kiemelték: elfogadhatatlan, hogy a főpolgármester a budapesti gazdasági élet szereplőivel még párbeszédre sem hajlandó.

Előzőleg az MSZP és a Párbeszéd vezetői állami feladatnak nevezték a koronavírus-járvány miatt bajba került budapesti turizmus megsegítését, a két párt országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy az országos válságkezelői alapból ötvenmilliárd forintot fordítsanak az ágazat fővárosi szereplőinek támogatására.

Horváth Csaba szerint a főváros minden forintján kötelezettség van

– A főváros számláján található minden forinton két forint kötelezettség van – mondta Horváth Csaba, Zugló polgármestere. A szocialista politikus szerint ha a közgyűlés elfogadná a Fidesz–KDNP javaslatát arról, hogy a főváros saját forrásból nyújtson ötvenmilliárd forintos segítséget az idegenforgalomnak, akkor elmaradna a Lánchíd és a 3-as metró felújítása, valamint megszűnne a szociális ellátások rendszere.

Fotó: Havran Zoltán

Karácsony: a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülése alatt a napirend vitája alatt közösségi oldalon osztotta meg gondolatait. A főpolgármester nem a közgyűlésben, hanem a Facebookon indokolta meg, hogy miért nem fogják megszavazni a Fidesz-KDNP javaslatát, amely szerint ötven milliárd forinttal támogassa a főváros a turizmusban dolgozókat.

„A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés?” – támadt vissza a főpolgármester a Magyar Államkincstárból kikért fővárosi adatokra. Karácsony újból leszögezte: a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban.

Ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze:

• előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint

• EIB hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint

• a kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint

• a maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére.

Tizenötezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd. E hét péntektől a mozikban és színházakban, a hangversenyeken és cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. A hely tulajdonosa ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat, míg a vendégek 15 ezer forintig büntethetők.

A kormánytól ingyenes szűrőpontokat követeltek

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője az ingyenes koronavírus-tesztelés bevezetésével kapcsolatos napirendi vitában kitért arra, hogy a kormány a WHO protokollja szerinti védekezést folytatja az országban. Láng szerint bőven túllépi a városházi hatáskört az az előterjesztés, miszerint a Fővárosi Közgyűlés arról szavazzon, hogy a kormány minden embert teszteljen, aki igényt tart rá.

– Lehet, hogy a főpolgármester gondolatai és céljai túlmutatnak azon, hogy ezt a várost vezesse. Az előterjesztése azonban egyértelműen nem Budapestről szól, hanem a kormánynak kezd el üzenni, mit tegyen. Kevesebb szó esik arról, hogy mi mit tegyünk – szólalt fel Láng Zsolt, aki felhívta Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes figyelmét arra: az óvodákat és a bölcsődéket az önkormányzatok tartják fent, nem a főváros, ezért a helyhatóság kompetenciája a teszteket biztosítani. A frakcióvezető szerint a városvezetés elvadítja a politikai közéletet. Láng visszaidézte Gy. Németh szavait, miszerint ők a kormányzati akarat ellenére megvédik az időseket, azt sugallva ezzel, hogy a kormány nem védené meg őket.

– Amit mondott, olyan mérhetetlen gyűlölet és frusztráció az ön részéről, ami biztos, hogy nem fogja előrevinni a közös gondolkodást. Azt látom, hogy sokkal inkább nekünk, fővárosi ellenzéknek fontos Budapest, mert önöknek csak a nagypolitika a fontos – címezte szavait Gy. Németh Erzsébetnek a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

magyarnemzet.hu
  • Orbán: magyarnak lenni jó!
    Magyarnak lenni jó, a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján, ahol arról is beszélt: a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest Projektet.
  • Az Európai Unióban csak a magyarokat védi rezsicsökkentés
    Miközben számos uniós tagállamban brutális mértékben drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, hazánkon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére. Több országban megduplázódott a földgáz vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy a korábbinál négyszer-ötször kell többet fizetni ezekért a tételekért – olvasható az Origó.hu cikkében.
  • Brüsszelben fordítva ülnek a lovon
    A brüsszeli olajembargó gazdasági következményei a tagországok egy részét, köztük Magyarországot sújtanák.
MTI Hírfelhasználó