MTA-elnök: meghatározó a tudományterületek együttműködése
A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése - hangoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén pénteken.
2020. szeptember 4. 14:39

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepsége 2020. szeptember 4-én. MTI/BME/Philip János

A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése - hangoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén pénteken.

 Az MTA elnöke az egyetem 239. tanévnyitóján a szoros együttműködés mellett egymás gondolatainak, az alkalmazott módszereknek a megismerését emelte ki. A tudomány egyre összetettebb, és a tudományos közösség nem elégedhet meg azzal, hogy szaklapokban publikálja felfedezéseit. Azokat a legszélesebb körben el kell tudni magyarázni, hozzáférhetővé kell tenni - mondta.
   
Freund Tamás kiemelte: a kutatók nem fordíthatnak hátat a társadalomnak, harcolni kell az áltudományok, a tudománytalan nézetek ellen.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszél a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepségén 2020. szeptember 4-én. MTI/BME/Philip János
   
Beszélt arról is, hogy az egyetemektől sok más mellett tudományos szemléletet is várnak, a világ legjobb egyetemei egyúttal mind kutatóegyetemek is.

Ezáltal a legjobb technológiák kerülhetnek be az oktatásba.

Megjegyezte: a kutatói kiválóságban élenjáró Műegyetem negyven professzora akadémikus, ami az MTA tagságának tíz százalékát teszi ki.
   
Ugyanakkor az elmúlt években drámaian csökkent a kutatói pálya utánpótlása, ezért is fontos annak népszerűsítése. Ennek érdekében középiskolásoknak szóló programot indítanak - jelezte.
   
Józsa János rektor elmondta: közel ötezer hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Műegyetemen. Az alapképzésre felvett hallgatók átlagpontszáma kiemelkedően magas, 420 pont feletti volt, amit kivételesnek értékelt.
   
A Műegyetem a mérnökképzés zászlóshajóként nagyban hozzájárult a magyar ipar és gazdaság jelenlegi fejlettségi szintjének eléréséhez - emelte ki a rektor, hozzátéve: az itt végzettek a hazai mérnök-, gazdaság- és társadalomtudományi "hadtest" megbecsült tagjaivá válhatnak.
   
Kitért arra, hogy számos külföldi ösztöndíjprogramban vehetnek részt a hallgatók.
   
Az elsőévesek egy valódi nemzetközi egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat, melynek angol nyelvű szakjain több mint 70 országból mintegy 2500 hallgató tanul.
   
Kitért arra is, hogy az egyetem 2020-ban tagja lett a hét európai ország tíz vezető felsőoktatási intézménye részvételével létrejött EELISA egyetemi szövetségnek, amelynek célja az európai műszaki diploma rendszerének létrehozása.
   
Nyitottak továbbá arra is, hogy az ipari együttműködési projektekbe a hallgatókat is bevonják - közölte Józsa János.
   
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus kar elnöke arról beszélt, a BME azon intézmények egyike, amelyek nagyon szoros kapcsolatban állnak a mindennapi élettel. A hallgatók később végzett mérnökként, tervezőként vagy akár kutatóként munkájukkal az emberek mindennapjait befolyásolják ilyen vagy olyan módon. Ezért is kell az egyetemi évek során komolyan venni tanulmányaikat - mondta.
   
Dale A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy milyen hozzáadott értéket jelent mindkét fél számára az egyetem és a multinacionális cég partnersége. A hallgatók nemzetközi kitekintést nyerhetnek a szakmai újdonságokra, trendekre, több ország cégkultúráját is megismerhetik, a vállalat pedig a közös projekteken keresztül megismerheti és segítheti az új tehetségeket.

A tanévnyitót kiemelt biztonsági intézkedések mellett tartották a Műegyetem aulájában, azon meghívott elsőévesek vehettek részt, megfelelő távolságtartás mellett. Még a központi épület előtt található női szoboralakok is maszkot "viseltek".  

MTI
  • A családtámogatások emelkednek a választás után
    Orbán Viktor a látogatása során elmondta: bevált az összes támogatási forma a családoknál. Ezért április után, ha a Fidesz megnyeri a választást, a kormány meghosszabbítja, sőt kiegészíti és fel is erősíti a családtámogatásokat.
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
MTI Hírfelhasználó