MTA-elnök: meghatározó a tudományterületek együttműködése
A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése - hangoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén pénteken.
2020. szeptember 4. 14:39

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepsége 2020. szeptember 4-én. MTI/BME/Philip János

A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése - hangoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén pénteken.

 Az MTA elnöke az egyetem 239. tanévnyitóján a szoros együttműködés mellett egymás gondolatainak, az alkalmazott módszereknek a megismerését emelte ki. A tudomány egyre összetettebb, és a tudományos közösség nem elégedhet meg azzal, hogy szaklapokban publikálja felfedezéseit. Azokat a legszélesebb körben el kell tudni magyarázni, hozzáférhetővé kell tenni - mondta.
   
Freund Tamás kiemelte: a kutatók nem fordíthatnak hátat a társadalomnak, harcolni kell az áltudományok, a tudománytalan nézetek ellen.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszél a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepségén 2020. szeptember 4-én. MTI/BME/Philip János
   
Beszélt arról is, hogy az egyetemektől sok más mellett tudományos szemléletet is várnak, a világ legjobb egyetemei egyúttal mind kutatóegyetemek is.

Ezáltal a legjobb technológiák kerülhetnek be az oktatásba.

Megjegyezte: a kutatói kiválóságban élenjáró Műegyetem negyven professzora akadémikus, ami az MTA tagságának tíz százalékát teszi ki.
   
Ugyanakkor az elmúlt években drámaian csökkent a kutatói pálya utánpótlása, ezért is fontos annak népszerűsítése. Ennek érdekében középiskolásoknak szóló programot indítanak - jelezte.
   
Józsa János rektor elmondta: közel ötezer hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Műegyetemen. Az alapképzésre felvett hallgatók átlagpontszáma kiemelkedően magas, 420 pont feletti volt, amit kivételesnek értékelt.
   
A Műegyetem a mérnökképzés zászlóshajóként nagyban hozzájárult a magyar ipar és gazdaság jelenlegi fejlettségi szintjének eléréséhez - emelte ki a rektor, hozzátéve: az itt végzettek a hazai mérnök-, gazdaság- és társadalomtudományi "hadtest" megbecsült tagjaivá válhatnak.
   
Kitért arra, hogy számos külföldi ösztöndíjprogramban vehetnek részt a hallgatók.
   
Az elsőévesek egy valódi nemzetközi egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat, melynek angol nyelvű szakjain több mint 70 országból mintegy 2500 hallgató tanul.
   
Kitért arra is, hogy az egyetem 2020-ban tagja lett a hét európai ország tíz vezető felsőoktatási intézménye részvételével létrejött EELISA egyetemi szövetségnek, amelynek célja az európai műszaki diploma rendszerének létrehozása.
   
Nyitottak továbbá arra is, hogy az ipari együttműködési projektekbe a hallgatókat is bevonják - közölte Józsa János.
   
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus kar elnöke arról beszélt, a BME azon intézmények egyike, amelyek nagyon szoros kapcsolatban állnak a mindennapi élettel. A hallgatók később végzett mérnökként, tervezőként vagy akár kutatóként munkájukkal az emberek mindennapjait befolyásolják ilyen vagy olyan módon. Ezért is kell az egyetemi évek során komolyan venni tanulmányaikat - mondta.
   
Dale A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy milyen hozzáadott értéket jelent mindkét fél számára az egyetem és a multinacionális cég partnersége. A hallgatók nemzetközi kitekintést nyerhetnek a szakmai újdonságokra, trendekre, több ország cégkultúráját is megismerhetik, a vállalat pedig a közös projekteken keresztül megismerheti és segítheti az új tehetségeket.

A tanévnyitót kiemelt biztonsági intézkedések mellett tartották a Műegyetem aulájában, azon meghívott elsőévesek vehettek részt, megfelelő távolságtartás mellett. Még a központi épület előtt található női szoboralakok is maszkot "viseltek".  

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó