Magyar gimnazistát hívtak meg bécsi biomérnöki központba
A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákját meghívták a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába.
2020. szeptember 4. 11:53

Az idei, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik 1. helyezettjét, Ecsedi Boglárkát, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákját meghívták a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába. Ecsedi Boglárka a meghívást a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre kidolgozott, “Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben˝ című fejlesztése alapján érdemelte ki. Őt kérdezte a Gondola.

Ecsedi Boglárka - Kép: Magyar Innovációs Szövetség

- Ön 2020. július közepétől augusztus végéig dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával. A kutatócsoport azon fáradozik, hogy olyan szoftvertechnológiai megoldásokat nyújtson a modern orvoslásnak, amely a jövőben kiválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével, tumorgyanú esetén. Jutott-e felismerései között szakmai meglepetéshez, és milyenhez?

- A Bécsben töltött idő alatt nagyon sok értékes tudást és tapasztalatot szereztem az orvosi képalkotás és -diagnosztika, illetve a képanalízis és gépi tanulás területeken is. Továbbá egész Európában az egyik legjobban felszerelt kórház hibrid képalkotó berendezéseit láthattam élőben, mint például a PET/CT-t, PET/MRI-t, SPECT/CT-t, amelyek a kutatás alapjául szolgáló adatot biztosítják. Leginkább azt találtam lenyűgözőnek, hogy a számítástechnikai képelemzés milyen sok célra és milyen sok területen alkalmazható, így a modern orvostudomány szerves részét képezi.

- A témáról a FameLab nemzetközi tudomány-kommunikációs verseny hazai döntőjén fog előadást tartani szeptember 16-án. A FameLab a világ vezető tudomány-kommunikációs versenye. Személyesen Önnek miért fontos ez a szakmai bemutatkozás?

- Nagyszerű lehetőségnek tartom a FameLab-et, ahol bemutathatom a saját kutatási projektemet nagyobb közönség előtt, megismertethetem velük a projektem fontosságát, terjeszthetem a tudomány iránti lelkesedésem és olyan módon tudom átadni mindezt, hogy az érthető, élvezhető és inspiráló legyen. Remélem, hogy a FameLab által még több fiatalt tudok majd arra ösztönözni, hogy vállaljanak szerepet a tudományban és a jövő változásaiban. Emellett a FameLab egy kiváló lehetőség számomra a kommunikációs és előadói készségeim fejlesztésére is.

- A FameLab célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait. Ön szerint a hasonló szervezetek miket tehetnek avégből, hogy a tudomány új elméi hassanak a magyar fiatalokra, s minél többen foglalkozzanak az életüket gazdagító tudományos gondolatokkal?

- Véleményem szerint a hasonló közösségi érdekű, fiatalokat támogató kezdeményezések kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a megfelelő csatornákon keresztül és a megfelelő emberek és munkásságuk bemutatásával segítsék a tudomány és a lehetőségek terjesztését és egyben egy szakmai hálózatot, közösséget kovácsoljanak. Azt gondolom, hogy nem lehet elég korán kezdeni a tudományos munkát, a fiatalok aktív bevonása a tudományos életbe egyre hangsúlyosabb, szerepük a tudomány terjesztésében és az értékteremtő tudományos munkában kiemelten fontos.

gondola
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó