20 éve avatták Szent Istvánt az ortodox egyház szentjévé
Szent István híd a nyugati és a keleti kereszténység között.
2020. augusztus 19. 22:45

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka 2000-ben hirdette ki első királyunk szentként való tiszteletét az ortodox egyházban. Erre emlékezett ma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Arszeniosz Kardamakisz metropolita a Fejér megyei Beloianniszban.

Semjén Zsolt különösen fontosnak nevezte a keresztény cvivilizáció védelmében a keleti és nyugati kereszténység együttműködését. Ennek az együttműködésnek a központi alakja, szimbóluma Szent István király – mondta.
    
A miniszterelnök-helyettes közölte:

Magyarország mindig tudta, hogy Konstantinápolyból kapta a kereszténységet, és erre a térítésre építette Szent István a nyugati keresztény missziót. Magyarország a nyugati kereszténységhez tartozik, de soha sem tagadta meg a keleti kereszténységet.

 

Az a szolgálat, amelyet a konstantinápolyi egyetemes egyház tesz a világban, az a teljes kereszténységet szolgálja – mondta.

Semjén Zsolt részt vett I. Bartholoamaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka 20 évvel ezelőtti látogatását megörökítő emléktábla leleplezésén a Szent Demeter-templom udvarán.

Az ortodox pátriárka magyarországi látogatása során I. István királyunkat – a római katolikus egyházhoz hasonlóan – a görögkeleti egyház is a szentek sorába emelte.

A kormanyfő helyettese részt vett Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha főpapi liturgiáján is.

MTI – kdnp.hu
MTI Hírfelhasználó