Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében. A XXI. Század Intézet vezető munkatársa rámutatott: a veszélyhelyzet megszűnésével szinte azonnal újra arról kezdtek el beszélni az ellenzéki politikusok, hogy miként kellene nekifutniuk a 2022-es ország­gyűlési választásnak.
2020. augusztus 3. 12:44

A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében. Gyurcsány Ferenc mindeközben saját feleségét, Dobrev Klárát igyekszik a frontvonalban tartani, hiszen az ő személye társadalmilag kevésbé elutasított. Így a jövőben Gyurcsány Ferenc lényegesen kevesebbet szerepel majd, míg a főbb vitatémákat Dobrev Klára viheti – jelentette ki Deák Dániel.

Az általuk elképzelt, Dobrev vezette ellenzéki formációban a Momentum töltené be a DK koalíciós partnereként az „új SZDSZ” szerepét, míg az MSZP, az LMP és a Jobbik már nem kapna számottevő szerepet – teljes mértékben felolvadnának az új alakulatban. Az elemző szerint nagy kérdés, hogy miként alakul a szintén liberális Momentum sorsa, a tisztújítás ugyanis azt mutatta, hogy a párt tagsága nem feltétlenül ért egyet a Gyurcsány-féle együttműködéssel, hiszen a Jobbikhoz hasonlóan attól tartanak, hogy a párt szavazótábora megbüntetné őket.

Hiteltelen összefogás

A Párbeszéd támogatottsága szinte kimutathatatlan, a párt kizárólag Karácsony Gergelynek köszönheti, hogy az ellenzéki oldalon valamilyen zsarolási potenciálja van – fejtette ki az elemző. A koronavírus-járvány alatt a párt politikusai folytatták a botránypolitizálást: mind Tordai Bence, mind Szabó Tímea durvábbnál durvább felszólalásokat engedett meg magának a parlamentben. Hasonlóan gyenge pozíciók­kal bír az LMP, amelynek politikusai továbbra sem képesek átütő üzenetet megfogalmazni, ugyanakkor az elmúlt hónapok kommunikációja alapján a párt egyfajta ellenzéki centrumpárti jelleget próbál felvenni.

Ezt leginkább Ungár Péter parlamenti képviselőn lehet érezni, aki az utóbbi időben több kérdésben is kritizálta ellenzéki társait. A pártnak azonban várhatóan a szocialistákhoz és a Jobbikhoz hasonlóan nincs sok jövője, legfeljebb a DK és a Momentum hátán tudnak majd néhány képviselőt bejuttatni az Országgyűlésbe – állapította meg Deák Dániel.

Mindezek fényében az elemző azt vetíti előre, hogy az őszi ellenzéki tárgyalásokon a DK és a Momentum fogja diktálni az együttműködés feltételeit, ez pedig ellenállást és így ellenzéki belharcokat eredményezhet. Ennek előjelei több ellenzéki vezetésű önkormányzatban is láthatók már, sorra bomlanak fel az alig fél éve kötött együttműködések. A legnagyobb eséllyel két listában állapodnak majd meg, azonban két év hosszú idő, könnyen elképzelhető, hogy a lengyel eseményekhez hasonlóan itthon is felbomlik az ellenzéki egység. A szakember szerint Mesterházy Attila esetleges visszatérésével a szocialisták is új lendületet vehetnek, így könnyen létrejöhet egy DK-ellenes baloldali tömb is.

A már jól ismert összefogásvita ismét napirendre kerül ősszel, ugyanakkor más üzenet vagy vízió megfogalmazása nem várható az ellenzéki pártoktól – hangsúlyozta Deák Dániel.

Erőszakkal felrázni

Forró őszre számíthatunk a politikában, hiszen mind a DK, mind a Momentum – az amerikai balliberálisok politikájához hasonlóan – az utcai zavargások kiprovokálásában láthatja a reményt arra, hogy felrázza az ellenzéki szavazókat – világít rá Deák Dániel.

Az amerikai Black Lives Matter nevű szélsőbaloldali mozgalom szemmel láthatóan minta nekik, főként akkor, ha ez hatékony eszköznek bizonyul a baloldal kezében az őszi elnökválasztási kampányban Donald Trump ellen. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén a kormánypártoknak azt a higgadt és stabilitást sugárzó politikát kell képviselniük, mint az eddigiekben, és akkor a választók többsége ismét bizalmat szavaz majd nekik 2022-ben – zárul az elemzés.

Magyar Nemzet
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó