Haág Zalán: A rakpart valóban legyen mindenkié – állítsák vissza az ingyenes parkolást!
Haág Zalán (KDNP), szegedi önkormányzati képviselő közleménye
2020. augusztus 3. 10:49

A Szegedi Közgyűlés tíz éve az én indítványom eredményeként, jelentős, pártokon átívelő többséggel döntött a Huszár Mátyás rakpart fizető parkolási zónából történő kivételéről. Az akkori döntést a gyakorlat indokolta: miközben a rakparton a parkolóhelyek kihasználtsága alig tízszázalékos volt, addig a Stefánia és a Széchenyi tér közötti területen autók sokasága körözött rendszeresen parkolóhely után kutatva, ami forgalmi dugót, indokolatlan stresszhelyzetet és felesleges károsanyag-kibocsátást „eredményezett” az érintett területen, megkeserítve az ott élők, közlekedők, játszótéren szabadidejüket töltő gyermekek mindennapjait.

A parkolás ingyenessé tétele a rakparton az elmúlt évtizedben elősegítette, hogy azok, akik a Széchenyi téren és környékén ügyeiket intézik, a rakparton hagyják autóikat, és gyalog közelítsék meg úticéljukat. A rakpart kihasználtsága így – láthatóan – 90 százalék fölötti lett, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a fizető parkolóhelyek sem maradtak üresen. Így tehát mindenki jól járt.

 Mától a Momentum „zöld tanácsnokának” javaslatára, a baloldali pártok döntésének eredményeként ismét fizetni kell a parkolásért a rakparton, ami megint a korábbi áldatlan állapotokhoz vezethet, hiszen az elmúlt 10 évben a belvárosi parkolóhelyek száma több százzal csökkent, miközben a városban közlekedő autók száma tovább növekedett.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a korábbi helyzet mostani visszaállítása semmiképpen sem „zöld program” – hanem valami egészen más…

 A rakpart ismételt fizetőssé tételével ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az autósok – ha már úgyis fizetniük kell – közvetlenül az úticéljukhoz hajtanak, ha pedig ott nem találnak azonnal parkolóhelyet, újabb és újabb köröket téve igyekeznek közeli várakozási lehetőséget találni. Ez pedig fölöslegesen tovább terheli a szűkebb értelemben vett belváros amúgy is zsúfolt utcáit.

Kérem ezért a baloldali városvezetést, vizsgálja felül korábbi döntését, és a következő közgyűlésen közmegelégedésre állítsa vissza a 2010-ben létrejött helyzetet, vagyis az ingyenes parkolást a rakparton!

Haág Zalán

KDNP
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó