Észak-Erdély visszatértére is emlékezik a Nemzet Zászlója ünnepség
A főváros rászervezett a hazafias rendezvényre, de végül másik időpontban szólalhat meg az Örömóda.
2020. július 26. 13:00

A főváros ügyetlen szervezése miatt a Budapesti Fesztiválzenekarnak kell új helyszínt vagy új dátumot találnia az augusztus 30-i koncertjéhez. Karácsony Gergely főpolgármester csapata feltehetően figyelmetlenségből szervezte rá az ingyenes koncertet a Nemzet Zászlója hazafias rendezvényre.

Böcskei Balázs vezetésével kedden lezajlott az egyeztetés a fővárossal és a Budapesti Fesztiválzenekar képviselőivel. Megegyeztünk abban, hogy a fesztiválzenekar augusztus 30-i, Hősök terére tervezett Beethoven-előadását egy másik időpontra teszi át, mert az álláspontok nem közeledtek kellőképpen – tájékoztatta lapunkat Szilágyi Ákos. A Nemzet Zászlója rendezvény főszervezője hozzátette: nem tartották kivitelezhetőnek, hogy irreleváns, monumentális „díszletek” – nagyzenekari színpad, ledfaltornyok, a keverőpult a téren átvezető karvastagságú kábelei – között tartsák meg saját, nemzeti rendezvényüket.

– A műsorunk befejezését követően azonnal nagyzenekari próba vette volna kezdetét, miközben rendezvényünk résztvevői még élveznék a nemzeti rendezvény befejezését. Nekünk egyébként este 7-ig van színpadbontási engedélyünk, így az sem szerencsés, hogy a következő műsor kezdetéig még hivatalosan a téren vagyunk. Az, hogy a nap és az este fénypontjaként az EU himnusza koronázná meg a mi hazafias rendezvényünket is a Hősök terén, már csak a végső indok volt álláspontunkhoz, hogy nem szerencsés egymásra szervezni a két eseményt – sorolta a kellemetlenségeket a főszervező. Szilágyi Ákos hivatalos visszajelzést kért a fővárostól, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 30-i, Hősök terére tervezett Beethoven előadását egy másik időpontra teszi át. A fesztiválzenekar honlapján egyébként jelenleg nem szerepel augusztus 30-i dátummal koncert, rendezvény.

A Magyar Nemzet korábban megírta: megkérdőjeleződött a Nemzet Zászlója című rendezvény zavartalan megtartása, ugyanarra az időpontra tette ugyanis a főváros a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét, amikor a rendőrségnél korábban bejelentett hazafias rendezvény zajlana. A március 14-i, a járványhelyzet miatt elmaradt zászlóvitelt pótolnák augusztus 30-án a Hősök terén.

A rendezvény a magyar címer és zászló az Országgyűlés által 2014-ben bevezetett emléknapja (március 16.) apropóján jött létre. Idén ismét látható lesz a tavaly márciusi ünnepségen, az Andrássy úton bemutatott 1848 méter hosszú Nemzet Zászlója, emellett a trianoni békediktátum századik évfordulójára is emlékeznek majd. Az augusztusi dátum különös aktualitása, hogy nyolcvan évvel ezelőtt, 1940-ben ezen a napon, a II. bécsi döntéssel került vissza Észak-Erdély és a Székelyföld Magyarországhoz.

A Budapesti Fesztiválzenekar a honlapján már korábban beharangozta az augusztus 30-i koncertet, amellyel tisztelettel adóznának a Beethoven-év előtt is, előadják a Hősök terén a jubiláló szerző 9. szimfóniáját, amelynek az utolsó tételében felcsendülő Örömóda dallama ma az Európai Unió hivatalos himnusza.

Karácsony Gergely sajtófőnöke korábban lapunk kérdésére azt mondta: „Nem szerveztünk rá a másik eseményre, a két rendezvény nem egy időben kerül megrendezésre.”


 
magyarnemzet.hu
  • Orbán Viktor: A baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést
    Elsőként Jakab Péter a Jobbik elnöke intézte kérdéseit Orbán Viktor miniszterelnökhöz az azonnali kérdések órájában, a parlament előző héten indult ülésének ötödik, egyben hétfői zárónapján.
  • A Fidesz előnye továbbra is jelentős
    A Fidesz előnye továbbra is jelentős a baloldali kihívójával szemben: a kormánypárttal a teljes népesség 44, az ellenzéki közös listával 39 százaléka szimpatizál. Az ellenzék hátrányának egyik oka megosztottsága több kérdésben, például a koronavírus kapcsán. Míg az első és második oltással rendelkező fideszesek 84 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is, a baloldali szavazótáborban ez az arány csak 68 százalék.
  • Gyászol az Omega - Elhunyt Kóbor János
    Hétfő délelőtt negyed 12 tájban az Omega együttes Facebook-oldalán az alábbi bejegyzés jelent meg: Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt.
MTI Hírfelhasználó