Nekem a boldogság - vers- és prózaíró pályázat
Az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány és a Közélet Alapítvány az Olvas6 Program keretében több kezdeményezést is közösen indít. Így hirdették meg Vers- és prózaíró pályázatukat „Nekem a boldogság…” címmel.
2020. július 26. 11:54

A pályázat kapcsán Borszéki Molnár Dalmát, az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnökét kérdeztük.

Elindították az Olvas6 Programot. Mi a program lényege?

A Közélet Alapítvánnyal közös munka nem idegen a számunkra, többször fogtunk már össze különböző ügyek érdekében. Az Olvas6 Program is egy olyan kezdeményezés, amin már rég óta dolgozunk együtt. Ez egy átfogó program az olvasás népszerűsítésére a szokványos tereken túl, média és közösségi média felületeken.

Mint tudjuk, a technológiai forradalmak egyre nagyobb teret kapnak, így a felnőttek, de különösen a gyermekek egyre kevesebbszer vesznek kezükbe nyomtatott könyveket, az online felületeken pedig nem az irodalmi művek térhódítása tapasztalható. Akkor azonban, mikor lassan már óvodás kortól telefonnal, tablettel rendelkeznek a gyermekek erős energiával kell arra ösztönözni őket, hogy azokat jó célra használják. Ebben személyi és társadalmi felelősségünk van.

Mit emelne ki, mit bonyolítottak le eddig a program keretében?

Számunkra igen nagy jelentőséggel bír a nyomtatott könyvek terjesztése, és ezt szeretnénk olyan rétegek felé is elérhetővé tenni, akiknek különben igen kis esélye van arra, hogy minőségi irodalmi műveket tarthassanak a kezükben. Így igazi öröm, hogy az elszakított országrészek, a szórványvidék számos iskolájába és könyvtárába juttathattunk el könyveket minden korosztály számára. Istennek hála sok felajánlás érkezik, folyamatosan gyűjtünk, így ez a szép kezdeményezés egyre több helyre juthat el.

És most itt van a Vers- és prózaíró pályázat. Miért éppen ezt a tematikát választották?

„Nekem a boldogság…” címmel tettük közzé a felhívást azzal a nem titkolt céllal, hogy újra és újra képet kapjunk arról, hogy gyermekeinknek, fiataljainknak mi jelenti az igazi boldogságot, miben érzik teljesnek magukat és ezt miképpen képesek kifejezni. Emellett célunk, hogy a figyelmet ráirányítsuk ennek a szép érzésnek az erejére. A világ tele van negatív dolgokkal, de a világ szép. És ezt a szépséget ki más mondhatná el nekünk jobban, mint tisztaságunk jelképei, gyermekeink.

Nagyon sokat tanulhatunk a gyermekeinktől. Bizony, sokszor nem mi tanítjuk őket, hanem Ők tanítanak minket. Tanítanak a mosolyukkal, a rosszcsontságukkal, a tisztaságukkal, a nyitottságukkal…

Korábban azonos címmel már volt egy pályázatunk. Szívet gyönyörködtető írások érkeztek. Nem volt kétséges, hogy meg fogjuk ismételni, és erre most láttuk elérkezettnek az időt.

Ha jól tudom általános iskolások jelentkezhetnek..

Így van , 4 korcsoportban hirdettük meg a pályázatot 1-8. osztályig. Természetesen az első, második osztályos, írni még nem – vagy nem jól - tudó gyermekek nyugodt szívvel diktálhatják szüleiknek gondolataikat, értékelni fogjuk, hogy megosztották azokat velünk és a nagyközönséggel.

Mit értsünk nagyközönség alatt?

A legjobb pályaműveket kategóriánként csoportosítva nyomtatott és e-könyv formájában publikálni fogjuk. Természetesen a szülők írásos beleegyezésével.

És lehetőség van a pályaművek illusztrálására is…

Verseket, prózákat várunk, de a tehetség sokszor sokoldalú. Ha a jelentkező gyermek rajzzal, grafikával még jobban meg tudja mutatni írása mélységét, annak nagyon örülünk majd. A kockának sok oldala van, mint a tehetséges gyermeknek.  Ez a szemlélet kíséri mind az Összefogásban Kárpát-medence Tehetségeiért Programunkat, mind pedig az Olvas6 programot.

Meddig várják a pályaműveket?

Már nyáron kiírtuk a pályázatot, hogy azokon már szünidőben tudjanak gondolkodni a gyermekek, de hagyunk időt arra is, hogy azokat, akikhez otthon nem jutott el a lehetőség híre, tanítóik, tanáraik tájékoztatni tudjanak, így a pályaművek beküldési határideje 2020. október 31.

Várjuk szeretettel kicsik, nagyok rövid, hosszú, de mindenképpen szívünkhöz szóló írásait.

Az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány programjairól, pályázatairól az alapítvány weboldalán (www.emia.hu) és Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. 

gondola
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó