Hajrá Varsó! Hajrá Budapest!
Andrzej Duda újraválasztásával folytatódhat a közép-európai szuverenista kísérlet. A legfontosabb, hogy ezzel a Brexit mellett a föderalista európai mainstream másik alternatívája is megmarad, így a két tűz közé került Berlin és Brüsszel nagyobb engedményeket lesz kénytelen tenni. Újabb időt nyerünk. Már csak Trump elnök újraválasztása hiányzik a boldogsághoz.
2020. július 16. 11:59

Az üléspont határozza meg az álláspontot. A németek jóléte felerészben az exporttól függ, aminek aránya a csökkenő kereslet, alacsony olajár és a Kínával körvonalazódó kereskedelmi háború miatt aligha tartható fenn. Nem csoda, ha Berlin a német Európa az EU mint házi piac egyben tartásában érdekelt. Ehhez asszisztálnak a brüsszeli eurokraták, a multicégek, no meg a spekulánsok, akik az egységes és nagy piacokat szeretik.

A britek sosem szerették, ha a kontinens hatalmai dominálják őket. Napóleon, Hitler és Sztálin hadait angolszász összefogással tartották távol a szigettől. Most is valami hasonlóra készülnek, bár ennek formája és sikere még kétséges. A Brexit azonban nyitott egy európai alternatívát és megmutatta, hogy az “ever closer union” nincsen kőbe vésve.

Ami térségünk történelem által megtépázott országait illeti, azok mindig is szkeptikusak voltak az egymást váltó birodalmak hatalmi törekvéseivel és narratíváival szemben. Ebből táplálkoznak az EU-val, mint békés és gazdasági alapú birodalommal szembeni fenntartások is. Engem az EU mindig is II. József egységesítő törekvésére emlékeztetett, ami ellen a magyar rendek ösztönös ellenállást tanúsítottak.

A briteknek és hollandoknak igaza volt, amikor néhány éve az integráció mostani szintjét akarták megtartani és a gazdaságon túli területeken az önkéntes együttműködést javasolták. Most (jó eséllyel) erre és ennyire vagyunk képesek.

A vidéki szavazókra kell figyelni.

Akkor miért erőltetik mégis a föderális uniót, miért akarnak pl. az adó- vagy külpolitika terén, vagy a migrációnál a többségi szavazásra áttérni? Vissza nem fordíthatóvá akarják tenni az integrációt, nem akarnak újabb Brexitet. Jelenleg ugyanis a franciák és olaszok lépnének ki az eurózónából, azt remélve, hogy a frank és a líra visszahozza azt a széles jólétet, ami egyre többük számára emlék csupán.

A V4-országok most abban a történelmileg kedvező helyzetben vannak, mint Magyarország volt a kiegyezés után. Az integráció elhozza a modernizációt és adott a politikai emancipáció lehetősége is.

Most pont ezt akarják a mondvacsinált “jogállamiság” ürügyén elvenni tőlünk. A magyarok és lengyelek patrióta kormányokat választottak, amelyek a saját nemzetük családjait, vállalkozásait és közösségeit erősítik. A pénz az országban marad, és nem folyik vissza postafordultával nyugatra, mint korábban. Ezt nevezik Brüsszelben “korrupciónak”.

A lengyel elnökválasztás eredményével erős marad a Varsó-Budapest szuverenista tengely. Ha Trump elnököt novemberben újraválasztják, az unilateralista USA-hoz igazodva az EU kénytelen lesz felülbírálni a valódi európai értékek helyett a hamis politikai korrektségre épülő ideológiáját, valamint a piacgazdaság helyett a tervutasításos rendszerre emlékeztető, dirigista gazdaságpolitikáját. Akkor mi is jobban fogunk az unió iránt lelkesedni.

Kiszelly Zoltán

politológus

mozgasterblog.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó