Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
2020. július 14. 13:27

 

„Ne legyen illúziója senkinek, sem Brüsszelben, sem itt Budapesten. Az Országgyűlés nem fog a helyreállítási csomaghoz kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni” – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

 

Közös döntésre van szükség

„Ha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük” – jelentette ki a házelnök az Országgyűlés keddi ülésén, ahol a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatról vitáztak a képviselők.

Kövér László, a javaslat egyik előterjesztője úgy fogalmazott: a helyreállítási terv nem veszi figyelembe sem az országok egy főre jutó nemzeti össztermékének mértékét, sem az országok méretét, sem gazdasági problémáik különbözőségét, így az igazságtalan.

„A gazdagabb országokat előnyben részesíti a szegényebbekhez képest, a gazdaságaikat okos és fegyelmezett politikával rendbetevő országokat bünteti, míg a fegyelmezetlen költségvetési politikával magukat adósságba verő országokat jutalmazza. És ismét csak a brüsszeli bürokrácia egójáról szól: ők már megint jobban akarják tudni, mi a jó megoldás, mint azok a kormányok, amelyek Prágában, Varsóban vagy éppen itt, Budapesten élvezik a polgáraik többségének bizalmát” – tette hozzá Kövér László.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint a hitelfelvételi javaslat jelenlegi formájában elfogadhatatlan.

Úgy fogalmazott: a pénzek kifizetésének feltételéül megszabott jogállamisági mechanizmus pont annyira szolgálja a jogállamiság ügyét, mint a kommunista időszakban a szocialista demokrácia szolgálta a demokrácia ügyét.

„Elfogadhatatlanok a javaslatok az álságos módon jogállamisági feltételességnek nevezett intézmény bevezetése miatt is, mivel ez valójában a tagállamokkal szembeni önkényes politikai zsarolás eszközét adja a brüsszeli bürokrácia kezébe” – mondta Deutsch Tamás.

Az ellenzék feltételeket szabna

A Jobbik vezérszónoka, Balczó Zoltán arról beszélt, hogy pártja akkor tartaná elfogadhatónak az uniós hitelfelvétel támogatását, ha a kormány csatlakozna az európai ügyészséghez, az európai támogatásokat pedig a kis- és középvállalkozásokra fókuszálva használnák fel.

„A csatlakozásunk óta a gazdasági támogatást erre az irányra kellett volna fókuszálni, mert ebben az esetben értük volna el azt, hogy valóban minőségi munkahelyek legyenek megfelelő bérekkel” – mondta a jobbikos országgyűlési képviselő.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy az uniós támogatásokat közvetlenül lehetne eljuttatni a magyar vállalatoknak, önkormányzatoknak, civileknek és állampolgároknak.

„Szoktam mondani, szerintem teljesen mindegy Kovács Pista bácsinak, hogy a magyar kormány honlapján tölti ki a kérvényt arra, hogy mondjuk egy lakásfelújítási programban részt vehessen uniós forrásból, vagy az Európai Unió valamelyik másik intézményének honlapján kell bepötyögnie az adatait” – hangsúlyozta Harangozó Tamás MSZP-frakcióvezető.

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István a magyar emberek érdekei melletti kiállásnak nevezte az Országgyűlés előtt fekvő határozati javaslatot.  Kiemelte: a kormány feltételei közé tartozik, hogy igazságos és politikamentes legyen a hitelcsomag, illetve a felhasználása során a gazdasági növekedésre és a munkahelyek megvédésére kell koncentrálni.

Nem szeretnénk, hogyha Magyarországot továbbra is zsarolnák, nem szeretnénk hogyha fenyegetnék Magyarországot Brüsszelből ilyen tipusú kijelentésekkel, és nem szeretnénk, hogyha a jogállamiság kérdéskörében is folyamatosan támadnák Magyarországot. Magyarország egy demokratikus jogálam, és ez a működésében tetten érhető és látható” – közölte Simicskó István.

A képviselők végül 128 igen szavazattal, 16 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett hagyták jóvá a kormánypárti képviselők javaslatát.

Dobrev Klára kritizálta a magyar jogállamiságot

A kommunizmus nem vész el csak átalakul, a moszkovitákból brüsszeliták lettek és továbbra is a nemzetköziséget képviselik. Ezt a Fidesz frakcióvezetője mondta a parlamentben a DK-s Dobrev Klára felszólalása után, aki sértő megjegyzéseket tett Orbán Viktor miniszterelnökre. Kocsis Máté hozzátette: furcsa, hogy éppen Gyurcsány Ferenc felesége beszél korrupcióról.

A kommunizmus nem vész el csak átalakul, a moszkoviták brüsszeliták lettek és továbbra is a nemzetköziséget képviselik. Ezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondta a parlamentben Dobrev Klára felszólalására reagálva. A DK-s képviselő kritizálta a magyar jogállamiságot, majd közölte, pártja másban hisz, és frakciójuk nem vesz részt a szavazáson.

„Egyre erősebb, egyre szorosabb és egyre hatékonnyabban működő Európai Unióban hiszünk, mi Európai Egyesült Államoknak hívjuk” – közölte Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök felesége Orbán Viktor miniszterelnökre is sértő megjegyzéseket tett.

„Dobrev Klára az imént azt mondta a parlamentben, hogy beszéljük meg, és vitatkozzunk. Bejött a hordájával, majd a felszólalása után kiment. Így nagyon nehéz valamiről beszélni és valamit megvitatni” – mondta Kocsis Máté, aki szóvá tette, hogy Dobrev Klára az ülés vége előtt távozott a parlamentből. Továbbá hangsúlyozta: furcsa, hogy éppen Gyurcsány Ferenc felesége beszél korrupcióról.

„Meglepő és nagyon-nagyon furcsa, hogy éppen az beszél korrupcióról, akár személyeskedő hangnemről, aki a legdurvább személyeskedő hangnemben kezdte felszólalását a miniszterelnökkel szemben, és éppen az beszél korrupcióról, akinek a férje és családján keresztül a kormányzása idején a magyar emberek számára az áramszolgáltatás díját megduplázták, de saját cégüknek olcsóbban adták az áramot” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője szóvá tette azt is, hogy Dobrev Klára bírálja a keleti nyitást, „Gyurcsány és felesége kutyája volt az, aki nemrég még Putyin kezét nyalogatta…”

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó