Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák
Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák, mert az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Info Rádió keddi, Aréna című műsorában.
2020. július 7. 19:11

Kövér László házelnök az Info Rádió keddi, Aréna című műsorában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kifejtette: még egy-két hónapot, de akár egy évet is várni kell, amíg elkészül a vakcina, és akkor talán ki lehet mondani, hogy véget ért a járvány. De számításba kell venni az elmúlt fél év tapasztalatai alapján, hogy a globalizációnak vannak nem várt, de logikus következményei, amelyek a jövőben is fenyegethetnek minket - jegyezte meg. Hozzátette: soha nem látott mértékben gyorsult fel a közlekedés, a mozgás a földrészek között, ezért hosszú távon kell kalkulálni a következményekkel, és lehet még ennél rosszabb is a helyzet.

   
Azt mondta, hogy az a világgazdasági modell, amelynek mi is a részei vagyunk, jelen formájában nem fenntartható. Felértékelődnek az emberi kapcsolatok, más dolgok viszont leértékelődnek: "nem annyira fontos, hogy külföldön töltsük el a szabadságunkat" - fogalmazott.
   
Kövér László közölte, úgy állapodtak meg az ellenzéki pártokkal, hogy ha ősszel nem újul ki a járvány, akkor visszatérnek a normális működési módhoz az Országházban, azaz "visszaköltözünk az alsóházi ülésterembe". Eddig is igyekeztek tekintettel lenni azokra a képviselőkre, akik fokozottabban voltak kitéve a veszélynek, mint a fiatalabbak - fűzte hozzá.
 
Elmondta: mivel a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van, ezért - leszámítva azokat a döntéseket, amelyek kétharmadhoz kötöttek -, eddig sem vették igénybe ezeknek a képviselőknek a jelenlétét, szavazatát.
   
A házelnök jelezte: a járvány változtatott az előzetes terveken és rendkívüli jogalkotást igényelt. A felhatalmazási törvény is ennek volt része, majd annak hatályát visszavonták - emlékeztetett.
   
Hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamainak jelentős részében nem is volt olyan felhatalmazás, mint amilyen a magyar alaptörvényben van. Így vagy eltekintettek ettől egy politikai megállapodás keretében, vagy meg kellett hozni a jogszabályokat, amelyek lehetővé tették, hogy a parlament átadja a jogköröket a kormánynak a járványhelyzet miatt - magyarázta.
   
Kövér László indokolatlannak nevezte a felhatalmazási törvényt ért kritikákat, hiszen az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek. Ez annak is köszönhető, hogy "a legelsők között vette észre a veszélyt és próbált elébe menni ennek az intézkedéseivel" - mutatott rá.
   
Megjegyezte: az ellenzék nyilvánvaló álhíreket próbált meg politikai kampányeszközzé emelni.
   
Úgy látja, az emberek olyan mértékben értettek egyet a járvány miatt hozott intézkedésekkel, amely jóval túlnyúlik a kormánypártok támogatottságán. A magyaroknak a politikai intézményekbe, a kormányba vetett bizalma erősebb, mint az európai átlag - mondta.
   
A házelnök szerint a digitális ülésezés bevezetésének jogi, technikai és elvi akadálya is van, és nem is látja ennek szükségességét.
   
Közölte: az Országház látogatóközpontja kedden nyit, elsősorban még a táborozó csoportokat várják, a turizmus beindulása lassabb folyamat lesz.
   
Kövér László úgy fogalmazott, az elmúlt félév - minden vihart is figyelembe véve - nyugodtnak volt tekinthető a parlamentben, a korábbiakhoz képest nyugodtabban zajlottak még az éles viták is, talán mert a képviselők is megértették, hogy "van, ami a parlamentben nem megengedhető", "ami nem a parlamentbe való".
   
Azt mondta, 1998 után eltűntek a valódi, érdemi viták, és nem nagyon van esély, hogy visszatérhetnek a korábbi gyakorlathoz, stílushoz, mert a világ sem ebbe az irányba megy. 1998-ban az MSZP megsértődött, amikor elvesztette a választást, és akkor kezdődött az a politikai stílus, amely arra épült, hogy mindegy, mi a következmény - vélekedett.
   
A házelnök a Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban kifejtette: a kiváltó eseményen minden normális ember felháborodott, erre a rendőri brutalitásra nincs mentség. Azonban azok borították lángba az Egyesült Államok városait, akik nem bírják elviselni, hogy Donald Trump az amerikai elnök, és minden eszközt bevetnek, hogy a novemberi választásokon megakadályozzák a megválasztását - vélekedett.
   
Úgy látja, vannak olyanok, akik szerint a hagyományos nemzetállamok döntéshozatali szerepe idejétmúlt, és másfajta döntéshozatali mechanizmust kellene felépíteni a világban. A gazdaságban létrejött hatalomkoncentráció politikai döntésjogokat vindikál magának - magyarázta. Hozzáfűzte: van egy nyomásgyakorlás a pénztőke révén, hogy nemzetközivé tegyék a világot.
   
Kövér László a most kezdődött német EU-elnökségtől "sok jót" nem vár, azt reméli, minél gyorsabban letelik ez a félév. Németország az EU vezető ereje, és vannak az unió fenntartásában is kifejezetten nemzeti érdekei, ezekre fog koncentrálni - közölte. Annyiban bízik Németország bölcsességében, hogy mivel neki a legfontosabb, hogy az EU létezzen, annak az egysége is fontos neki, ezért igyekszik majd a kompromisszum megteremtésére.
   
Arról is beszélt, hogy az a "nyugat-európai társadalomszervezési modell, ami a munkaerő bevándoroltatására épül már évtizedek óta", elérte a csődöt, párhuzamos társadalmak alakultak ki, és biztonsági szempontból is gondot jelent, ezt mutatják a bécsi események is.
   
A házelnök szerint a jogállamiság vizsgálatának nem lehet köze az uniós pénzek elköltéséhez, annak jogszerűségét eddig is vizsgálták, ez elégséges. Az, hogy politikai szempontok alapján nyessenek le ezekből a pénzekből, hogy megbüntessék a kormányokat, megengedhetetlen - jelentette ki.
   
A visegrádi csoportról elmondta: ez a térség ma az EU legdinamikusabban fejlődő régiója, erre építve önállóan tud fellépni a saját érdekei védelmében, és így az egyik legfontosabb szereplővé fog előlépni.
 

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A 444 főszerkesztője már tíz éve várja az Index megszűnését
  Az Index.hu „megszűnésével” kapcsolatban különösen szembetűnő volt a rivális 444.hu szolidaritása: Uj Péter főszerkesztő egy 2018-as műsorban még azt nyilatkozta, hogy ő a távozását követően már azt is hátbatámadásnak érezte, hogy az Index egyáltalán életben maradt, Dudás Gergelyről, az Index egykori főszerkesztőjéről pedig úgy nyilatkozott: „Ne vicceljünk már, ott volt egy 15 év alatt felépített szerkesztőség, beült, fel kellett vennie tíz embert, óriási teljesítmény!”
 • Már közel húszmillió koronavírus-fertőzött van a világon
  A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.
 • Határozott határozatok...
  Több mint harminc új országgyűlési határozatot ölelt keblére viharos udvarlások közepette az esztendő első felében a Tisztelt Ház.
MTI Hírfelhasználó