Csúsztat Karácsony Gergely a költségvetéssel kapcsolatban
Hiába állítja Karácsony Gergely, hogy a kormány kivéreztetné a Budapestet, a Pénzügyminisztérium lapunknak adott tájékoztatásából kiderül, hogy a valóságban tízmilliárd forinttal több az a forrás, amelyből a főváros gazdálkodhat 2021-ben. A főpolgármester úgy panaszkodik az elfogadott költségvetés miatt, hogy Budapest a rá eső szolidaritási hozzájárulásból is 15 százalék kedvezményt kapott.
2020. július 6. 10:46

Karácsony Gergely az elmúlt napokban folyamatosan arról kommunikált, hogy a kormány a jövő évi költségvetés elfogadásával kivéreztetné Budapestet. A főpolgármester Facebook-oldalára egy Stop, Budapest-adó! feliratú nyitóképet tettek ki, és a városvezető még július 2-án nyílt levélben szólította föl a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy szavazzanak a 2021-es büdzsé elfogadása ellen, mivel az különösen nagy sarcot ró a fővárosi önkormányzatra.

Karácsony Gergely állítása szerint a Budapestnek nyújtott támogatások és a fővárost érintő elvonások egyenlege negatív a jövő évi költségvetésben, és nem az állam támogatja Budapestet, hanem a főváros finanszírozza az államot. Június 19-én pedig arról értekezett a közösségi médiában a főpolgármester, hogy a kormány nemcsak hogy fejőstehénnek használná Budapestet, de vágóhídra is küldené.

A költségvetés azonban más önkormányzatoktól is áldozatot követel, és arról már nem beszél Karácsony Gergely, hogy a Városháza számos kérdésben könnyebb helyzetben van, mint a többi önkormányzat, hiszen például a bölcsődék és óvodák, valamint számos szociális intézmény fenntartása, a járóbeteg-ellátás biztosítása, a közétkeztetés finanszírozása, a közvilágítás anyagi fedezetének előteremtése, valamint a közutak jelentős részének karbantartása a kerületi önkormányzatok feladata, nem pedig a fővárosé.

A politikus arról sem beszél, hogy a Városháza több önkormányzatnál is könnyebb helyzetben van Fotó: Kurucz Árpád

– Valótlan az az állítás, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre. A valóság ezzel szemben az, hogy mintegy tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél – tájékoztatta lapunkat a pénzügyminisztérium. Mint írták, bár a koronavírus-járvány elleni védekezés költségei miatt megállapított szolidaritási hozzájárulással Budapestnek 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatoknak, ezzel párhuzamosan mintegy 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, és az állami támogatása is hétmilliárddal emelkedik. A tárca ismertetése szerint az így keletkező nagyjából tízmilliárd forintos többleten felül jelenleg Budapest 180 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban és további 90 milliárd forinttal bankbetétben.

Az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásával kapcsolatban a pénzügyi tárcánál azt hangsúlyozták, hogy az nem kormányzati elvonás, hiszen a gazdagabb önkormányzatok fizetnek a szegényebb településeknek. Közölték: ez a súlyozási rendszer már eddig is létezett, s a hozzájárulás mértéke 2017 óta egy matematikai képlet alapján történik, amely minden arányosságot figyelembe vesz.

– Ez alapján 136 módosabb önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást, amit a szegényebb önkormányzatok kapnak meg. Ezzel 135 önkormányzat esetében nem is adódott ellenvetés. Az egyetlen kivétel a főváros. Budapest vezetése a jelek szerint ebben a szolidaritásban nem kíván részt venni, ezzel pedig vitát indíthat az önkormányzatok között. Különösen fontos, hogy az említett képlet alapján történő számítás mindenkire egyenlő mértékben szabja ki a szolidaritási hozzájárulás mértékét, kivéve a fővárost. Budapestnek jelenleg 15 százalékos kedvezménye van, tehát ők a rájuk mért hozzájárulásnak csak a 85 százalékát fizetik – ismertette a tárca.


 
magyarnemzet.hu
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó