Ütközetre készülnek katonáink
Zászlóaljszintű komplex gyakorlaton vett részt a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj. A feladatba bevonták azokat az alegységeket is, amelyek riasztás estén együttműködnek a magyar katonákkal és különleges képességeikkel hozzájárulnak a feladatok sikeres teljesítéséhez.
2020. július 3. 13:25

A gyakorlat célja a zászlóaljtörzs vezetési és irányítási képességeinek, valamint az alegységek tömegkezelési eljárásokban történő felkészültségének magasabb szintre emelése és ellenőrzése volt. A zászlóalj mindezt a valóságot megközelítő környezetben, a szükséges modulelemekkel (katonai rendőrség és lélektani műveleti csoport) megerősítve hajtotta végre.

A gyakorlatot tervező csoport által kialakított fiktív helyzetben egy békésen kezdődő demonstráció során a tömeg egyre hangosabbá és agresszívabbá vált, a tüntetés erőszakosabb zavargásba ment át, ezért a rendfenntartásra kijelölt erők a KFOR segítségét kérték. Az incidens kezeléséhez a magyar katonákból álló, a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó Harcászati Tartalék Zászlóaljat rendelték ki. A taktikai egységekkel együtt a zászlóalj vezetési eleme és támogató alegységei is a gyakorlat helyszínén, a vreló-i táborban települtek.

A gyakorlatra történő intenzív felkészülés két hétig tartott. A kiképzéseken a fő hangsúlyt a tömegkezelési feladatok során használt eljárások fejlesztésére helyezték, amelyek kapcsán számos helyzetet kellett megoldani. A tömeg visszaszorítása mellett a századoknak több esetben kellett különböző nehézségű barikádokat felszámolnia, az ellenerő által használt nagyszámú Molotov-koktélokra reagálnia és súlyos sérülteket ellátnia a tömegkezelés során.

A kiképzések másik fontos eleme volt a zászlóaljtörzs és a századvezetések gyakorlatra történő felkészülése annak érdekében, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak reagálni a kialakult incidensekre. A vezetési elemek a felkészítés során több térképen levezetett törzsgyakorlást is végrehajtottak.

A megerősítő alegységek Harcászati Tartalék Zászlóaljba történő integrálása nagyszerűen működött, az alegységek közötti együttműködés kiváló volt. A magyar katonák sikeresen kezelték a kialakult helyzetet és megfelelően alkalmazták a korábbi felkészítések során begyakorolt tömegkezelési eljárásokat.

A gyakorlatot Laurent Michaud dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese is megtekintette.

Szöveg és kép: Sárkány Beáta hadnagy

honvedelem.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • A Hagia Sophia története
  Claudio Monge olasz Domonkos-rendi szerzetes hosszú évek óta Isztambulban él. A Vatikáni Rádiónak adott interjúban felidézte a Hagia Sophia hányattatott történetét.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
MTI Hírfelhasználó