A Fidesz kárpótolná a budapestieket
Karácsony Gergely Nelson Mandeláról nevezne el parkot
Az éves BKV-bérletek érvényességi idejének három hónappal való meghosszabbítását javasolja a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. A benyújtott előterjesztést már a költségvetési bizottság ülésén megvétózták Karácsony Gergely főpolgármester emberei. Horváth Csaba (MSZP), Zugló polgármestere leszögezte: a Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője által jegyzett előterjesztést az eredeti formában nem tudják támogatni. Horváth benyújtotta módosító javaslatát, amely abban az esetben javasolja az éves bérletek érvényességi idejének meghosszabbítását, amennyiben a kormány fedezi annak költségeit.
2020. június 24. 10:06

A koronavírus-járvány alatt bevezetett menetrend miatt nem lehetett az előre megváltott éves BKV-bérleteket kihasználni, ezért a Fidesz–KDNP-frakció arra kéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a bérletek lejárati idejét jövő év március 31-ig, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került budapesti lakosokat. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes lapunknak elmondta: már a költségvetési bizottság ülésén eldőlt, hogy Láng Zsolt javaslatát az eredeti formában nem támogatja a baloldali többség. – Horváth Csaba arról tájékoztatott, hogy benyújtja módosító javaslatát, amelyben azt kéri, hogy a kormány vállalja át az ezzel járó költségeket.

Budapesten számos családnak csökkent a bevétele, sokan kényszerből maradtak otthon, nem használták a tömegközlekedési eszközöket, de a bérletet előre megváltották – mondta el lapunknak Bagdy Gábor.

Hozzátette: amennyiben a főváros nem ad kompenzációt, az emberek bizalmukat veszthetik, és jövőre nem váltanak előre éves bérletet.

– Az éves bérlet egy megbízható bevételi forrás a közlekedési vállalatnak. Amennyiben bekövetkezik egy újabb járványhullám, nem valószínű, hogy a lakosok kockázatot vállalnának egy éves bérlet megvásárlásával az idei tapasztalataik alapján – indokolta az előterjesztést Bagdy.

A járvány idején nem lehetett használni az előre megváltott éves BKV-bérleteket Fotó: Kurucz Árpád

A Fővárosi Közgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet óta először ma ülésezik, ezzel megszűnt Karácsony Gergely főpolgármester egy személyben való döntési joga. A testület olyan fajsúlyos témákat tárgyal, mint a budapesti parkolási rendszer zónáinak és idősávjai­nak átalakítása. A legszembetűnőbb változás, hogy Niedermüller Péter (DK) polgármester kitolná a fizetős parkolás idejét Erzsébetvárosban. Közterek felújításáról is dönt a közgyűlés, a Széna tér három ütemben újulna meg, a korábban felújított Széll Kálmán téren pedig aluljáró épülne a Városmajor felé, a projektet a Magyar Nemzeti Bank finanszírozná.

Karácsony Gergely újabb szimbolikus témát választott, Nelson Mandeláról nevezne el parkot az Etele út és a Tétényi út kereszteződésében.

A főpolgármester kitart a Városházára tervezett hajléktalanszálló terve mellett, harminc férőhelyes állandó telephelyet hozna létre. A közgyűlés végén tárgyalják Borbély Lénárdnak, Csepel polgármesterének előterjesztését, amelyben a Karácsony Gergely által önhatalmúan törölt útfelújítások megvalósítását javasolja.

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó