Madarak, méhek - életteli környezetünk szereplői
A szegedi központú Közéleti Alapítvány védi a természetet a korunkban felbukkanó veszélyek ellen, óvja a madarakat, a méheket, gondoskodva a környezet elevenségéről.
2020. június 16. 19:06

A közösségért való munkálkodás elősegítése, a közéleti gondolkodás formálása érdekében, a széleskörű és hiteles tájékoztatás céljából segíti a tudományos, kulturális, oktatási, vallási, környezetvédelmi ismeretek elterjesztését, támogatja a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségeket, a határokon túli magyarságot a szegedi központú Közélet Alapítvány. A kuratórium elnökének, Szűcs Pálnak tett föl kérdéseket a Gondola.

- Elnök úr, az Önök civil szervezete számos kezdeményezést tett a természet megóvásáért: miért látják sürgetőnek a madarak
védelmét?

- Gyakran hallunk adatokat, melyek a természetben kihalófélben lévő állatfajokra vonatkoznak. A hétköznapi emberek a mindennapokban leggyakrabban a madarakkal találkoznak. Ez történhet akár az utcákon, a városi parkokban, a magánházak kertjében is, nem kell hozzá feltétlenül erdei kiránduláson részt venni.

Részben vásároljuk, részben mi magunk készítjük a madárodúkat. Rózsa Margit, Melicher József.

Legutóbb például a Magyarországon közismert fecskék veszélyeztetettségét jelezték szakemberek, a számuk csökkenésével a szúnyogok egyik jelentős természetes „ellensége” gyengül meg, ami a szúnyogok által terjesztett betegségek számának növekedését figyelembe véve nem sok jót ígér. Egyébként a saját lakókörnyezetemben is megfigyelhető, hogy korábban jelen lévő madárfajok egyedszáma csökken, vagy egyes fajok teljesen eltűnnek. Például a kiskertes lakóövezetben régebben az esti órákban, szürkületben gyakran láttunk alacsonyan szálló erdei fülesbaglyokat, de a beépítettség növekedésével ezek száma lényegesen csökkent. A nappali órákban házi verében, feketerigón és balkáni gerlén kívül más fajokkal csak ritkán találkozunk. A kertemben például évek óta nem láttam cinegét, hiába raktam ki a fákra etetőt. Az odúlakó fajokat mesterséges odú kihelyezésével lehet segíteni, ezt tettük mi is, amikor számtalan különböző nyílású odút helyeztünk ki nagyrészt Ásotthalom külterületén. Az odúk közül sokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület boltjában vásároltuk, ahol a madárbarát eszközökön kívül ajándéktárgyakat, célzottan a gyerekeknek szánt játékokat, eszközöket, szakmai kiadványokat és könyveket is lehet vásárolni. A többi odút mi magunk készítettük.

- A "Bogár Hotel" a természet nélkülözhetetlen szereplőire irányítja rá a közfigyelmet. Mit tehetnek a jóakaratú emberek a természeti körforgás ezen élő értékeiért?

- A rovarok esetében a madarakéhoz hasonló folyamatokat figyelhetünk meg. Az emberi tevékenység következtében csökken az életterük, egyes fajok kihalhatnak, illetve a természet táplálékláncának megszakadása miatt egyes fajok túlszaporodhatnak. Ez utóbbira az előzőekben említett szúnyog is jó példa lehet. 

Egy-egy kiránduláskor az odú kihelyezése is szívet melengető élmény. Takács Klára, Rózsa Margit, Melicher József.

A legkritikusabb egyébként a méhek helyzete, ami a beporzás elmaradása esetén az emberiség jövőjét is nagyban befolyásolhatja. A méhek esetében például a mezőgazdaságban és egyéb területen használt vegyszerek, és a globálizált világ következtében gyorsan terjedő betegségek hatására egyre nagyobb méretű a méhek pusztulása. Amit mi tehetünk, hogy a környezetünkben található, például a növények beporzását segítő, elhalt növényekkel vagy más kártevőkkel táplálkozó, vagy egy másik állat élelmét jelentő rovaroknak „szállást” nyitunk. Ezért készítettünk Bogár-hoteleket, és erre kívánjuk ösztönözni az emberiség jövőjéért aggódó jóakaratú embereket. Bogár-hotelek készítésénél egyébként nem kell költséges anyagok vásárlására gondolni, akár bontott építőanyagok (fa, cserép, tégla, lyukacsos tégla), vagy éppen nád felhasználásával össze lehet azokat állítani!

- Milyen egyéb mozgást indítanak el a teremtésvédelem céljából?

- Az előzőekben említett tevékenységet többek között a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. anyagi támogatásával sikerült megvalósítani, mely támogatást ezúttal is köszönünk. A program keretében ismeretanyagot is összeállítottunk, melyet online oldalakon is megjelenítünk. 

A madárodúk kihelyezése is hozzáértést igényel. Szűcs Pál, Melicher József.

- Hogyan keresik az együttműködést más civil szervezetekkel - köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítvánnyal: www.balassi.eu - a fontos tevékenységben? 

- „Holott kikeletkor az sok szép madár szól, kivel ember ugyan él” – írta leghíresebb versében Balassi. Mi természetesen baráti érzésekkel közeledünk azokhoz a valódi – tehát nem külföldről támogatott – civil szervezetekhez, amelyek többek között a természet megóvását is segítik, akár irodalmi értékek előtérbe állításával. A Balassi Kard Művészeti Alapítvány szellemisége azért is közel áll hozzánk, mert a határokon túli magyarságot is segíti a szegedi központú Közélet Alapítvány, és ugyanezt teszi a Balassi-szervezet: az utóbbi 24 évben eddig három székelyföldi, egy erdélyi – kolozsvári -, egy felvidéki, egy kárpátaljai és egy délvidéki költőt is kitüntettek Balassi Bálint-emlékkarddal, növelve a térségekben élő magyarjaink lelkierejét. Természetesen maga Balassi is közel áll hozzánk, hiszen ez a nagyszerű költő a végvári harcok közepette is felfigyelt arra, hogy „Berkek, hegyek, völgyek mindenütt zöngenek sokféle madárszókkal.” 

gondola
Címkék:
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó