Szükséges és arányos volt a kormány gazdaságpolitikai beavatkozása
2020. június 14. 10:12

A magyar költségvetés és a jegybank számos intézkedést hozott, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került kisebb és a nagyobb vállalkozások megőrizhessék a munkahelyeket vagy újakat teremthessenek. Az elmúlt napokban érkeztek meg a cégekhez az első elnyert állami támogatások, de vajon visszatér-e bizalom a pici szereplők között?

A gazdaságpolitikai beavatkozás szükséges és arányos volt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, a gazdaságpolitikai beavatkozás szükséges és arányos volt. Hozzátette, ennél nagyobb mértékben nem lett volna szerencsés, hiszen később a támogatásoknak, az egyes elvonásoknak meglesznek a költségei, melyek kiütközhetnek az inflációban, vagy éppen a költségvetésben.

Azt is elmondta, ha a kormány nem avatkozott volna be, akkor nagyságrendekkel nagyobb károk keletkeztek volna.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a teher megosztása nem megkerülhető. Azt egyetlen család, egyetlen vállalkozás se várja, hogy az állam majd megoldja helyette a problémákat – tette hozzá.

A jelenlegi helyzetben a kormánynak, a munkavállalóknak, a családoknak és a vállalkozásnak együtt kell működniük, hogy minél jobban minimalizálni tudják a károkat.

Arra is kitért, hogy február végén március elején senki sem számított ilyen jellegű gazdasági válságra. Hozzátette, egy ilyen helyzetben pedig arra kell koncentrálni, hogyan, miként lehet megvédeni a gazdaságot.

Hihetetlenül optimisták a gazdasági szereplők

Parragh László szerint hihetetlen optimizmus, vitalitás jellemzi a gazdasági szereplőket, minden szereplő arra vár, hogy újra legyen egy működőképes környezet, hogy újra teljes gőzzel működhessen minden. Emlékeztetett, sajnos azonban vannak olyan strukturális feszültségek, amelyeket ma még nem lehet pontosan bemérni, de a háttérben már valamelyest érzékelni lehet. Ilyen feszültség alakulhat ki az autóiparban, hiszen egyelőre nem lehet tudni mi lesz például az elektronikus autók gyártásának a sorsa.

Az átörökítési folyamatok is nehezítették a vállalkozások életét 

Németh László az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a műsorban kitért arra, hogy nemcsak a koronavírus-járvány érintette a vállalkozásokat, hanem az átörökítési problémák is.

Hozzátette, a szövetségben is van több olyan idősebb vállalkozó, aki nem szeretne számlázógépet vásárolni, így vagy bezárják vállalkozásukat, vagy fiatalabb rokonukra, ismerésükre örökítik át a céget. Emlékeztetett, a számlagép-vásárlásra azért van szükség, mivel július elsejétől kötelező lesz a nyomtatott számlaadás minden vállalkozó számára.

Kitért a mikrovállalkozások helyzetére is. Elmondta, a gazdaságvédelmi támogatásokat valószínűleg azok a mikrovállalkozók vették és veszik igénybe, akik már eddig is éltek a szépkártya adta lehetőségekkel.

A beszélgetés végén pedig kiemelte az Európai Bizottság kihirdetett új, épületek korszerűsítésére kiírt programját. Ennek nyomán az Európai Kisvállalkozói Szövetsége, aminek az IPOSZ is tagja kidolgozott egy tervet, hogy hogyan lehet ezt az uniós programot a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítási folyamatokba beépíteni. Hozzáfűzte, az IPOSZ a tervezetet el is juttatta a kormányhoz is.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó