Életveszélyes állapotban van a Lánchíd
Több mint fél éve tisztában van azzal Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a Lánchíd állapota napról napra romlik, egészen idáig nem intézkedett azonban a felújításról, sőt, májusban bizonytalan ideig elhalasztotta azt. A Magyar Nemzet birtokába került vizsgálati jelentésből kiderül: a híd állapota, valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően, drasztikusan romlik. A súlyos problémák kezelése már-már lehetetlen, a híd komplex felújítását mielőbb el kell kezdeni.
2020. június 11. 23:47

Úgy tűnik, Karácsony Gergely egészen addig vár a Lánchíd felújításával, amíg balesetet vagy tragédiát nem okoz az azonnali felújításra szoruló építmény. Legalábbis ezt mutatja, hogy a főváros saját cége, a Budapest Közút Zrt. már áprilisi állapotjelentésében is leszögezte: a vasbeton szerkezetrészek állapota miatt számítani lehet arra, hogy kisebb betondarabok lehullhatnak, amelyek kárt is okozhatnak, a legnagyobb kockázatot pedig a déli oldali járdalemez jelenti.

A Magyar Nemzet birtokába került 2020. áprilisi és júniusi vizsgálati jelentés tartalma egyértelművé teszi, hogy a híd rövidesen életveszélyessé válik, felújítása nem tűr halasztást. Lássuk, pontosan milyen problémákról van szó!

 

Repedések, törések és megdőlt korlátok

A jelentés szerint a Lánchíd gyorsuló tönkremenetele számos ponton tapasztalható. A járdalemezek – ahogy a jelentés fogalmaz – átlyukadása bárhol, bármikor várható az északi és déli oldalon egyaránt. A befeszült, felpúposodott kábelaknára fedlapokat helyeztek, amelyeket sürgősen szintbe kellene állítani, ezen kívül a megjelenő kátyúk és átlyukadások folyamatos foltozása és javítása is szükséges.

A járdakorlátok oszlopain kisebb-nagyobb hosszúságú repedések, sérülések keletkeztek, és további problémát jelent, hogy a korlátok kifelé dőlnek. A szabad szemmel is látható dőlési folyamatot a vizsgálat szerint állandóan figyelemmel kell kísérni, a helyzet súlyosbodása balesetveszélyt okozhat. A kábelcsatornák szinte teljesen elkorrodálódtak, mivel a csapadékvíz folyamatosan áztatja ezeket és az alatta lévő szerkezeteket.

A budai pillér falazatának pályaszint alatti kőburkolata egyre rosszabb állapotban van: jellemzőek a felületi fagyások és párkánytörések, illetve csorbulások, repedések jelentek meg – állapította meg a vizsgálat. A fugák számos helyen kiperegtek, a kőlapok szétcsúsztak, a keletkezett hézagok hulladékkal vannak tele, vagy benőtte őket a gaz.

Veszélyben vannak az autósok is

A gyalogjárdák merevítő tartói és láncszerkezetei is teljességgel elhasználódtak – különösen igaz ez a pályaszint alatti szerkezetekre.

A jelentés hangsúlyozza: a híd állapota, valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően, folyamatosan romlik. A tapasztalt súlyos problémák kezelése már lehetetlen, a híd komplex felújításának mielőbbi megkezdése elengedhetetlenül szükséges.

A vizsgálati anyagból az is kiderül, hogy nagyon nehéz bármilyen prognózist adni arra nézve, mikor fordul a romlási folyamat egy intenzívebb, balesetveszélyesebb szakaszba, ahogy azt sem lehet előre megmondani, mikor és hol következik be nem várt esemény a hídszerkezetben.

A június 2-án végzett ismételt vizsgálat megállapította, hogy az autók nyomásától az aszfalton keletkezett nyomvályúsodás egyre csak növeli a balesetek kockázatát, az acélszerkezetek korróziós károsodása fokozódik, a vasbeton szerkezet pedig a folyamatos korrodálódás miatt ugyancsak tovább károsodott.

A jelentés készítői képeket is készítettek a vizsgálat során, melyek alátámasztják a leírt helyzetet, és tükrözik a híd borzasztó állapotát. Ezeket a képeket mellékelt galériánkban tekinthetik meg olvasóink.

Mire vár a főváros?

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár az MTI-nek szerdán, a főváros képviselőivel történő egyeztetés után elmondta: „a híd gazdája a Városháza, a híd felújítása a főpolgármester felelőssége, de a kormány kész támogatni a munkát”. Az államtitkár hangsúlyozta: „a beruházást Tarlós István hiánytalanul előkészítette, ám októberben a budapestiek Karácsony Gergelynek adtak megbízást a legrégibb budapesti híd felújítására. Az ő munkáját segíti a kormány hatmilliárd forinttal és szakmai támogatással, ha erre a főpolgármester igényt tart”.

A mérnöki szakvéleményt Karácsony Gergely több mint fél éve megkapta, sőt ő maga tájékoztatta a kormányt arról, hogy a híd rendkívül veszélyes állapotban van, a felújítás nem tűr halasztást, a késlekedés pedig drasztikusan növeli a költségeket.

Csakhogy májusban a főpolgármester Facebook-oldalán bejelentette: a hídfelújítást bizonytalan időre elhalasztja. A kormány megkeresésére Karácsony Gergely három héten keresztül nem reagált, majd a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén való részvételét is lemondta.

Fürjes Balázs közölte, miután fél éven keresztül nem történt előrelépés, a főpolgármester Dorosz Dávid után Tüttő Katára bízta a felújítás megszervezését. Utóbbi a szerdai egyeztetésen száz százalékig egyetértett a kormány képviselőivel abban, hogy a Lánchíd felújítását a lehető leghamarabb meg kell kezdeni.

A kormány maximálisan együttműködik a fővárossal a lassan életveszélyessé váló híd mielőbbi felújítását illetően, az azonban kérdés, hogy a balliberális városvezetés saját politikai, pénzügyi és hatalmi érdekeit hajlandó lesz-e háttérbe helyezni a város és az ország egyik legjelentősebb műemlékének megóvásáért.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó