Orbán: Magyarország fair uniós újraindítási csomagot akar
Magyarország azt szeretné, hogy fair uniós újraindítási csomag álljon össze, meg kell fosztani a diszkriminatív elemektől a jelenlegi javaslatot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a csehországi Lednicében.
2020. június 11. 19:31

A cseh kisvárosban a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei egyeztettek az EU helyreállítási alapjáról, a következő többéves uniós költségvetésről, a határnyitásokról, a turizmusról és a migrációról.

A kormányfők közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kiemelte: Magyarország alapvetően pozitívan viszonyul a javaslathoz a helyreállítási alapról, de még sokat kell dolgozni rajta, el kell távolítani belőle az abszurd elemeket. Morális problémát jelent, hogy összességében a gazdag országok több pénzt kapnának, mint a szegényebbek, ez nem maradhat így - jelentette ki.

Úgy vélte, emellett rugalmas felhasználásra van szükség, hiszen másra kell a pénz az egyes országokban. Továbbá le kell mondani a rebate-ek (visszatérítések) rendszeréről, ezt a speciális összeget Nagy-Britannia kapta, de az ország kilépett az unióból - magyarázta.

Orbán Viktor kifejtette: az európai gazdaság újraindítását illetően az egész ötlet, amelyet új generációnak neveznek, filozófiailag nagyon messze áll attól, amit a magyarok gondolnak a világról, szerintük ugyanis "a pénzt először meg kell keresni és utána kell elkölteni". Ha valaki megfordítja a sorrendet, vagyis "hitelt akar, azt akarja elkölteni, és utána akar érte megdolgozni", annak a kockázatát mindenki viselje saját maga - tette hozzá.

Azt mondta, ugyanakkor megértik, hogy az EU más megközelítést alkalmaz, értik a szándékot, amely a javaslat mögött van, rendkívüli helyzetben rendkívüli megoldásra van szükség.

Megjegyezte: Portugália hasonló méretű és fejlettségű ország, mint Magyarország, de Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapna, és "ez biztos nincs így jól". De ha sikerül az anomáliákat kiküszöbölni, lehet támogatni a javaslatot - fűzte hozzá.

Kitért rá: a visegrádi miniszterelnökök négy sikeres ország vezetői a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából, hiszen európai összevetésben kiemelkedően sikeresen védekeztek, megmentettek sok tízezer életet, és most arról beszéltek, hogyan menthetnek meg sok százezer munkahelyet.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nyilatkozatot adtak ki, amelyet Magyarország teljes mértékben támogat, ebben minden benne van, ami "nekünk fontos" és demonstrálja a V4 egységét - vélekedett.

Kérdésre közölte: az újraindítási csomag kijavítása egyszerű, ha a gazdag országok belátják, hogy Nagy-Britannia kilépésével a rebate-ek rendszere erkölcsileg nem tartható meg, és ezt az összeget tisztességesen szétosztják a tagállamok között. Hozzátette: "nem akarunk elvenni semmit" a déli országoktól, de az lehetetlen, hogy "a nálunk gazdagabb" országok több támogatást kapjanak.

Úgy látja, a rebate-ekről le kell mondani, "az egy másik korszakhoz tartozott".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a soron következő uniós tanácskozás időpontját óvatosan kell megválasztani, kellő előkészítés szükséges, mert ha ott nem tudnak megegyezni, az nagyon negatív üzenet lesz a pénzpiacoknak és Európának. Ezért összehívni a következő tanácskozást csak akkor szabad, ha már közel vannak a megállapodáshoz, így későbbi időpontra lehet szükség - közölte.

Ugyancsak kérdésre Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a nemzeti konzultációt azért indították el, mert két dologban vár a kormány támogatást. Az egyik, hogy fel kell készülni a koronavírus-járvány második hullámára, és a konzultáció arról szól, hogy milyen eszközöknek kell majd akkor elsőbbséget adni - mutatott rá. Hozzáfűzte: most is jó eredményeket értek el, de a második hullámban még sokkal jobbakat tudnak, ha a konzultációt végigviszik.

Kifejtette: a másik téma a gazdaság újraindítása, és mivel Magyarországon nem segélyalapú, hanem munkaalapú társadalmat építenek, a munkahelyeket meg kell védeni, ennek eszközeiről is szól a konzultáció.

A kormányfő szerint a 2020-as év gazdasági problémáit 2021-ben kell megoldani, és a magyar gazdaság sikere azon múlik, hogy a kormány mennyire jó gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi politikát csinál. Ezért indokolt, hogy a konzultációban gazdasági kérdéseket is feltegyenek - vélte.

Hangsúlyozta: "biztatást és megerősítést" vár a konzultáció eredményeként.

Orbán Viktor megjegyezte: "jó volt újra barátokkal találkozni", és pénteken Budapesten a szlovák miniszterelnökkel folytatják a most megkezdett megbeszéléseket. A kormányfő szlovák kollégájának együttérzését fejezte ki a ruttkai támadás miatt.

Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a csehországi Lednicében 2020. június 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

V4-Babis: nehéz és elhúzódó tárgyalásokra kell számítani a helyreállítási alapról

Nehéz és elhúzódó tárgyalásokra kell számítani az európai helyreállítási alap végső formájáról - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön a dél-morvaországi Lednicében a visegrádi négyek kormányfői csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

A cseh kormányfő szerint a 750 milliárd eurós alap forrásainak elosztásakor a legfőbb kritériumnak a bruttó hazai termék (GDP) csökkenését kellene tekinteni. Az alapot az Európai Unió a koronavírusválság következményeinek felszámolására hozta létre.

"Úgy gondolom, hogy a legfőbb kritériumnak a GDP csökkenését kellene tekinteni. Ezt azonban csak a jövő év elején lehet kiértékelni" - szögezte le Babis.

Igor Matovic szlovák kormányfő azt mondta: Szlovákia számára a helyreállítási alap pénzeinek tervezett elosztása kedvezőbb, mint például Magyarország vagy Csehország számára. "Szolidárisak kívánunk lenni és mi is úgy véljük, igazságosan kell elosztani a pénzeket" - szögezte le Matovic.

A négy visegrádi ország egyetért abban, hogy az Európai Unió következő 2021-2027-es költségvetési keretének kialakítása során el kell érni, hogy a szegényebb országok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a gazdagabb tagállamokkal szemben - mutatott rá Babis.

"Ebben egyetértés van a V4-ek között" - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Babis, Morawiecki és Matovic szlovák kormányfő egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a "korrekt" költségvetésre van szükség, amelynek keretében a pénzek igazságosan  kerülnek elosztásra. A kormányfők egységesen úgy vélték, hogy a költségvetésben teret kell adni a pénzek "rugalmasabb" elosztásának.

"Mások a prioritások Európa déli részén, mások északon és megint mások Közép-Európában" - mutatott rá Morawiecki.

A kormányfők egyaránt hangsúlyozták: a V4-ek továbbra is masszív beruházásokat terveznek, elsősorban az infrastruktúrába, hogy mihamarabb felzárkózhassanak a fejlettebb uniós tagállamokhoz. Morawiecki a mezőgazdasági beruházások fontosságát, míg Babis a korszerű közlekedési infrastruktúra kiépítésének szükségességét említette.

Andrej Babis, a visegrádi négyek soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Csehország miniszterelnöke mellett a lednicei kormányfői csúcstalálkozón Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák kormányfő vett részt.

A négy visegrádi ország kormányfője a márciusban kirobbant koronavírus-járvány után első  alkalommal találkozott személyesen is egymással. A járvány idején a visegrádi politikusok videókonferenciák keretében tárgyaltak.

Igor Matovic új szlovák miniszterelnök most találkozott első ízben közvetlenül visegrádi partnereivel. Matovic a megbeszéléseket "barátinak, jó hangulatúnak" minősítette.    
 
A lednicei csúcstalálkozón is betartották a Csehországban érvényes járványügyi higiéniai intézkedéseket, így  kötelező volt  az arcmaszkok viselete.
 
 
Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a csehországi Lednicében 2020. június 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó