QS-rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem
A legfrissebb Quacquarelli Symonds- (QS-) ranglistán idén az 501–510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb egyetem.
2020. június 10. 20:10

A világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit QS június 10-én tette közzé legfrissebb toplistáját. Ezen idén 93 ország több mint ezer felsőoktatási intézményét rangsorolták hat szempont alapján. A lista összeállításakor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát veszik figyelembe.

A friss QS World University Rankings 2020/2021 listán a Szegedi Tudományegyetem az 501–510. helyezést érte el. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb. Idén változatlanul jó az intézmény akadémiai megítélése, illetve javultak a munkáltatói elismertséget és a nemzetköziséget mérő mutatók.

A teljes lista IDE kattintva elérhető.

Mi a QS-rangsor?

A brit QS Quacquarelli Symonds cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Több mint 5500 intézmény adatait vizsgálták, amelyek közül több mint 1600-at vettek figyelembe a rangsor kialakításához, ezekből több mint ezer intézményt rendeztek rangsorba. Másképp megfogalmazva: az idei évben a QS által nyilvántartott több mint 5500 felsőoktatási intézmény közül több mint 1600 felelt meg a globális listára kerülés feltételeinek (több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás). Ezek közül ezernél több intézmény kapott helyezést.

Hányadik helyre került az SZTE?

A rangsorban az SZTE az 501–510. helyen végzett. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb. Az SZTE évek óta az első magyar egyetem a QS világrangsorán.

Milyen szempontokat vettek figyelembe a rangsor elkészítésénél?

A listát hat szempont alapján állították össze: negyvenszázalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, tízszázalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit vették figyelembe. Mérték az oktató-hallgató arányt (húsz százalék), a publikációk idézettségét (húsz százalék), a nemzetközi hallgatók (öt százalék) és a nemzetközi oktatók, kutatók arányát (öt százalék).

Miben javított az SZTE?

Változatlanul jó az intézmény akadémiai megítélése, illetve javultak a munkáltatói elismertséget és a nemzetköziséget mérő mutatók.

SZTE
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó