Pünkösd - Egység a sokféleségben
A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
2020. június 1. 23:23

Ha valaha könyvet írnék Ferenc pápáról, az lenne a címe: A félreértett és félremagyarázott. Elképedek, amikor olvasom, hogy a pápa a globalisták kiszolgálója, szabadkőműves, a nemzetállamok ellensége.

Mostani pünkösdi beszéde is eleven cáfolata mindennek.

A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben. Ennek természetfeletti dimenziójával kezdte Ferenc pápa - Szent Pált idézve (1Kor 12,4-6) - a beszédét: „A kegyelmi adományok sokfélék, de a Lélek csak egy. A szolgálatok sokfélék, de az Úr csak egy. Az erőmegnyilvánulások sokfélék, de Isten, aki mindenkiben mindezt végbe viszi, egy.” Sokfélék és egy: Szent Pál ragaszkodik két, látszólag ellentétes szó összekapcsolásához. A Szentlélek az az egy, aki összekapcsolja a sokféléket.

A pápa rámutatott, hogy nemcsak abból fakad a sokféleségünk, hogy több nemzet alkotja az Egyházat. Már az apostolok is egymástól jelentősen eltérő személyiségek voltak. Kétkezi munkából élő halász és képzett adóbehajtó egyaránt befért a csapatba. Eltérő származási helyek és társadalmi életkörülmények, héber és görög nevek, szelíd és tüzes természetek, különböző felfogások és fogékonyságok. Mindenki más volt, mondta a pápa. Jézus nem változtatta meg, nem uniformizálta őket, nem csinált belőlük sorozatgyártott bábocskákat.

Nem. Meghagyta sokféleségüket, és most egyesíti őket, felkenve őket Szentlélekkel. Pünkösdkor az apostolok megértik a Lélek egyesítő erejét. Saját szemükkel látják, amikor valamennyien, bár eltérő nyelveket beszélnek, egyetlen népet alkotnak, melyet a Lélek hoz létre, aki összeszövi az egységet sokszínűségünkkel. (A jelenlévők mind értették ugyan Pétert, de mindenki a saját nyelvén értette.)

Ma mintha nem lennénk nyitottak erre a sokszínűségre. Multikulturalizmust hirdetünk, de gyors ütemben faragunk le minden egyéni jellegzetességet. Kivont karddal védjük saját elképzeléseinket, melyekről azt hisszük, hogy mindenki számára jók. Csak azokkal értünk egyet, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint mi. Ezt a saját képünkre fabrikált hitet nem a Lélek akarja. A Szentlélek emlékeztet bennünket, hogy mindenekelőtt Isten szeretett gyermekei vagyunk; ebben vagyunk egyformák, egyébként mindnyájan mások vagyunk. A Lélek eljön hozzánk, hogy elmondja: egy Urunk van, Jézus, és egyetlen Atyánk, és ezért mindnyájan testvérek vagyunk!

Számomra mindez azt jelenti, keresztényként elvetjük a szó és a gondolat politikailag korrektséggel való gúzsbakötést. De itt nem szabad megállni. Fel kell vállalni, hogy mind Isten gyermekei vagyunk. A politikai aréna nem ment fel az ellenségszeretet parancsa alól. Nehéz persze elhinni, hogy a másikat, aki ott vonaglik, képtelenségeket mond, minden szavunkat félremagyarázza, s a becsületünkbe gázol, az az Isten szeretett gyermeke.

Ezt elfogadni emberfeletti feladat. De azt mondja az Írás: az az Isten akarata, hogy szentté legyetek. (1Tesz 4 3) Meg kell próbálni.

Surján László

A KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
 • II. menet – Szakács és Ungváry visszatért a szorítóba
  Akiket idéznek és akiket nem. Valóban minden az idézettségen múlik?
 • Működött a Fidesz ultimátuma Lánchíd-ügyben
  Karácsony Gergely bejelentette: akár napokon belül elkezdődhet a Lánchíd felújításához szükséges tenderek kiírása. A baloldali főpolgármester ATV-ben tett nyilatkozata azután került adásba, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: a kormánypártok arra kérik a kormányt, vegye kézbe a Lánchíd felújítását, ha rövid időn belül nem lép a főváros.
MTI Hírfelhasználó