Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
2020. május 25. 12:58

Jakab Péter azonnali kérdésében kifejtette, a miniszterelnök nem tudja megoldani a munkaerőpiac válságát, mert nincsen munkaerőpiaci tapasztalata, nem tudja milyen alkalmazottnak lenni, vagy átlagbérből élni. A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor csak statisztikaként tekint a munkahelyekre. A közmunka nem sikeres válságkezelés – emelte ki Jakab Péter, és azt tanácsolta a miniszterelnöknek, húzzon le egy hónapot közmunkásként.

A Jobbik vezetője arra szólította fel a kormányt, hogy hirdessenek elbocsátási moratóriumot a multiknál, és az uniós forrásokból adjanak támogatást az embereknek.

Válaszában Orbán Viktor ismertette a friss munkahelyvédelmi számokat: 1 millió 62 ezer ember részesült támogatásban – emelte ki a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak az intézkedések a gazdaságban. A munkahelyvédelmi bértámogatás több mint százezer munkavállaló foglalkoztatói vették igénybe. Orbán Viktor kiemelte, hogy 127 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett az utóbbi időben hazánkba, és több mint 60 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre. – Amit vállaltunk, teljesíteni fogjuk, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is hozunk – mondta Orbán Viktor. Válaszában Jakab Péter azt mondta félmillió magyarnak már nincs állása.

A jobbik elnöke szerint a miniszterelnök Brüsszelnek elismerte ezt a tényt, eközben pedig Mongóliában és Kirgizisztánban indít munkahelyteremtő programot. Orbán Viktor reakciójában kifejtette, hogy Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét. A kormány munkáját pedig az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország. A Jobbikot pedig az minősíti, hogy kiderült a veszélyhelyzetben nem lehet rájuk számítani. Nem segítették, hanem támadták a védekezésre dolgozó szakembereket, ezt a választók is így látták, hiszen ma már nem lehet eldönteni mi zsugorodik jobban a Jobbik frakciója vagy támogatottsága.

Júliusban érkezik a pluszjuttatás az orvosok és ápolók számára

Harangozó Tamás (MSZP) azonnali kérdésében azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mit üzen annak a 330 ezer embernek, akik eddig elvesztették az állásukat. A képviselő szerint a COVID-osztályon dolgozó nővérek és a honvédek is kevesebb pénzt vihettek haza a járvány elleni védekezés ideje alatt.

Orbán Viktor válaszában kiemelte, hogy hosszú a lista, hogy mit tettek a sikeres védekezés során. Kiemelte: július elsejével kifizetik az 500 ezer forintnyi pluszpénzt az orvosok és ápolók számára. A képviselő kérdésére válaszolva közölte: azt üzeni, hogy „forduljanak hozzánk”. – Ha a munkanélküli segély időtartama lejár és még nem kaptak munkát, forduljanak hozzánk és adunk – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: eddig a gazdaságvédelmi intézkedések egymillió embert segítettek. A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő egy sor nyugat-európai államban a halottak számát sorolta fel, amely Olaszországban és más országokban is több tízezerre rúg. Egy halott is sok – közölte a miniszterelnök –, de Magyarország nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezett.

Harangozó viszontválaszában közölte, hogy nem akart számháborúban belemenni – amire a kormánypárti képviselők nevetéssel reagáltak. Harangozó ezt kikérte magának, és emlékeztetett: Szlovákiában mindössze 28-an haltak meg. A kormányfő viszontválaszában úgy fogalmazott, hogy az MSZP hadilábon áll a valóssággal – reagálva Harangozó számháborús kijelentésére.

– Gratulálunk Szlovákiának, ők még nálunk is jobban védekeztek – mondta a miniszterelnök. Felsorolta a védekezés legfontosabb lépéseit, az iskolabezárásokat például, hozzátéve, hogy Magyarország ezt mikor tette meg, és mikor lépte meg Olaszország, ahol jóval több áldozat volt. – Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát – mondta Orbán Viktor.

Tömeges visszaélések voltak

Sebián-Petrovszki László (DK) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kormány eleget tesz-e az Alkotmánybíróság döntésének, amely szerint a kabinet jogszerűtlenül vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Orbán Viktor válaszában közölte: az AB ítéletét le kell fordítani döntései nyelvre, de tény az, hogy a 2010-es kormányváltáskor szembesültek azzal, hogy a rokkant és korkedvezményes nyugdíjak esetében tömegesek voltak a visszaélések. – Továbbra is kitartok amellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések, és volt olyan, hogy a korábban rokkantság alól felmentettek nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra – mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta: a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak mint 2010 előtt, így „elhiheti, hogy megvan bennünk a jó szándék”.

Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem

Schmuck Erzsébet az LMP képviselője szerint a járvány alatt kiderült, hogy a magyar gazdaság nem fenntartható, ezért ki kell mondani, nem lehet ugyanott folytatni ahol a járvány előtt abbahagytuk. A képviselő szerint sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni, a kormány ettől mégis elzárkózik. Schmuck Erzsébet a képviselő az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslat visszavonásáról is kérdezett.

Válaszában Orbán Viktor kiemelte senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, hiszen három hónapnyi munkanélküliségi segély jár, utána pedig az állam több lehetőséget is kínál, amelynek része a közmunka, a toborzás és sok minden más is. – Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy elkötelezett a környezetvédelmi akcióterv végrehajtása mellett, de azt is mondta nem találtak olyan megoldást amivel segíteni lehetne azoknak a kkv-knak amik az egyszer használatos műanyagokat gyártották eddig. Azért halasztották el ezek betiltását, hogy ne maradjon több száz ember munka nélkül hazánkban emiatt.

Schmuck Erzsébet válaszában kiemelte, hogy a közmunka nem megoldás, mert 66 ezer nettóból nem lehet megélni. A képviselő ismét felvetette, hogy szerinte sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni az országban. Arról is beszélt, hogy a kormánynak tudnia kellett volna, hogy gondok vannak az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslattal. A miniszterelnök úgy válaszolt, a zöld munkahelyek létrehozásáról Palkovics László rendszeresen programokat terjeszt a kormány elé, amelyeket elfogadnak.

Orbán Viktor elmondta vissza kellett vonni az egyszerhasználatos műanyagokat betiltó törvényjavaslatot, mert amit a gazdaság elbír normális időben, azt a járvány alatt nem. 2010-ben 230 ezer ember volt közmunkán és ma már csak 85 ezer ember – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor, és komoly eredménynek nevezte 150 ezer visszavezetését a munkaerőpiacra.

Magyar Nemzet
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó