Operatív törzs: Több már a gyógyult, mint az aktív fertőzött
A gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt.
2020. május 25. 11:53

Magyarország a koronavírus ellen folytatott első csatát megnyerte, mely köszönhető az egészségügyi intézkedések mellett a gazdaságvédelmi döntéseknek is. Köztük az egyedülálló hitelmoratóriumnak – mondta Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkára az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette: a moratórium 7,7 millió hitelszerződést érintett.

A járvány kirobbanása előtt 15 ezer milliárd forintnyi hitelállomány volt kint, melyből 7 ezer milliárd forintnyi lakossági hitelállomány. A jelenlegi adatok szerint a lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is. A vállalatok tekintetében ez az arány 50 százalék. A hitelmoratóriumnak köszönhetően mintegy 2 ezer milliárd többletforrás marad a magyar embereknél és vállalkozásoknál. „A hitelmoratórium bevezetése az álláshelyek megőrzését célozta meg és a fogyasztást ösztönözését. A gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően Magyarország újra az unió legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró országa lehet” – emelte ki.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3756-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, hogy sajnos elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így már 491-re emelkedett az elhunytak száma.

„Örömteli azonban, hogy 1711-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1554-re csökkent. Több most már a gyógyult, mint az aktív fertőzött. Ez nagyon kedvező tendencia. Ez igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk” – emelte ki. Kitér arra is, hogy az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti.

A kórházban kezeltek száma 430.

Korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai

A szomszédos országokkal folytatott egyeztetésnek köszönhetően több megállapodás is született. Ezek közül hétfőn lépett életbe Szerbia és Magyarország határátlépési korlátozásának a feloldása. „A magyar és a szerb állampolgárok hatósági házi karantén léphetnek be egymás országaiba hétfőn 10 órától” – mondta Kiss Róbert alezredes a tájékoztatón.

hirado.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
 • II. menet – Szakács és Ungváry visszatért a szorítóba
  Akiket idéznek és akiket nem. Valóban minden az idézettségen múlik?
 • Működött a Fidesz ultimátuma Lánchíd-ügyben
  Karácsony Gergely bejelentette: akár napokon belül elkezdődhet a Lánchíd felújításához szükséges tenderek kiírása. A baloldali főpolgármester ATV-ben tett nyilatkozata azután került adásba, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: a kormánypártok arra kérik a kormányt, vegye kézbe a Lánchíd felújítását, ha rövid időn belül nem lép a főváros.
MTI Hírfelhasználó