A vírus az agyat is támadhatja
Olyan betegek esetén, akiknél akár az agy fertőzöttsége miatt, akár a fertőzés okozta gyulladásos folyamatok agyi hatásainak következtében okoz súlyos tüneteket a betegség, az idegrendszeri hatások célzott gátlása javíthatná a betegek állapotát.
2020. május 15. 07:57

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. A kutatók eredményei a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek - közölte az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdán az MTI-vel. Dénes Ádámnak, a KOKI (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatójának tett föl kérdéseket a Gondola.

- Professzor úr, a Covid-19 főként légzőszervi betegségként vált ismertté, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Ez ellen az újabban azonosított kockázat ellen egybeszervezhető-e nemzetközi agykapacitás, vagy a nemzeti műhelyek külön, önálló erőfeszítése a célravezetőbb?

- A SARS-CoV-2 által okozott betegség mechanizmusai jelenleg nagymértékben feltáratlanok, ezért nagyon nehéz lenne ebben a stádiumban koordinált, mindenre kiterjedő kutatási programot indítani. A különböző tudományos műhelyek eredményei alapján azonban mindenképpen lenne értelme később egy átfogó programot indítani és erre megfelelő finanszírozást biztosítani.

- A gyulladásos faktorok túltermelődésének következtében olyan folyamatok is beindulhatnak, amelyek hatással lehetnek a légzés és a keringés agyi központjaira. Ebben az esetben az agy "beszáll-e" a védekezés erősítésébe, vagy éppen a túl nagyerejű támadás miatt legyengül?

- A keringésben lévő gyulladásos faktorok a különféle vírusos vagy bakteriális fertőzések esetén elérik az agy megfelelő területeit és befolyásolják a neuroendokrin rendszer és a vegetatív idegrendszer működését, egyéb hatásaik mellett. A hatások egy részét mindannyian éreztük már a saját bőrünkön – ilyen, amikor belázasodunk, étvágytalanok leszünk, reszketünk, szaporábban ver a szívünk, stb. – ezek a változások részben a gyulladásos faktorok idegrendszeri hatásainak következtében alakulnak ki. Ez része annak a programnak, amely az immunfolyamatok, a perifériás keringés, az anyagcsere és egyéb folyamatok szabályozásán keresztül felkészíti a szervezetet a betegség leküzdésére. Ugyanakkor a felfokozott, vagy hosszan tartó gyulladásos állapot nagyon megterheli a szervezetet, és ennek fontos részét képezik az idegrendszert ért hatások. Ennek eredménye lehet a kimerültség, a légzési, keringési zavarok, a véralvadási folyamatok zavara (pl. vérrögképződés), az immunsejtek nem megfelelő működése, amelyekben fontos közreműködő az agyi vegetatív és neuroendokrin szabályozás felborulása is. Súlyos esetekben agyi ödéma, rohamok vagy kóma, illetve a keringés és légzés összeomlása is bekövetkezhet. Ebben a stádiumban az agyműködés nagymértékű zavara tehát életveszélyes állapotot idézhet elő.

- Vannak klinikai megfigyelések, amikor egyes Covid-19-fertőzöttek légzése úgy omlott össze, hogy azt egyébként a tüdejük állapota nem indokolta volna. Ha sikerül feltárni a vírus agyi hatásainak mechanizmusait, elképzelhető, hogy egyes antivirális szerek az agyi vírusfertőzöttség mérséklésével is javíthatnák a betegek esélyeit. Jelentheti-e ez azt, hogy a vírusfertőzést éppen az agyból kiindulva, pusztán az agy kezelésével lehet teljes egészében gyógyítani?

- A fertőzés elsődlegesen a tüdőt támadja, ezért az idegrendszerre ható kezelésektől nem várható, hogy önmagukban gyógyuláshoz vezessenek, legalábbis a betegek többsége esetén. Ugyanakkor olyan betegek esetén, akiknél akár az agy fertőzöttsége miatt, akár a fertőzés okozta gyulladásos folyamatok agyi hatásainak következtében okoz súlyos tüneteket a betegség, az idegrendszeri hatások célzott gátlása javíthatná a betegek állapotát.

- Az Amerikában élő erdélyi Barabási Albert-László emberi és koronavírus-fehérjék kapcsolatain végzett hálózatelemzési kutatásai is arra utalnak, hogy az új koronavírus-fertőzésben jelentős lehet az idegrendszeri érintettség. Alkalmas lehet-e a betegség blokkolására a hálózatok blokkolására kialakított módszer, vagy egyfajta ellenhálózat szövése?

- A hálózatelemzési vizsgálatok tanulsága szerint a vírus okozta fertőzés esetén az idegrendszeri érintettség számottevő lehet, de hatékony terápiás eljárások kidolgozásához először fontos lenne megérteni, hogy a lehetséges fehérje-szintű interakciók közül melyek azok a támadáspontok, amelyeket gyógyszerekkel eredményesen lehetne befolyásolni a tünetek enyhítése érdekében. Ehhez számos további vizsgálatot kell elvégezni, és le kell vonni a tanulságokat a már kipróbált terápiás eljárások eredményeiből is.

gondola
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó