A vírustörvény csak egy újabb ürügy Magyarország támadására
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták – mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációvezetője az MTI-hez is eljuttatott szerdai video-sajtótájékoztatóján, amelyben a csütörtökre tervezett, Magyarországgal foglalkozó EP-vitáról nyilatkozott.
2020. május 13. 16:24

Deutsch Tamás kiábrándítónak és szánalmasnak nevezte, ami az EP-ben történik, úgy fogalmazott, szégyenteljes, hogy még a koronavírus-járvány közepette sem nyugszik az európai bal- és liberális oldal és a Soros-hálózat.

Európában már 160 ezren haltak meg a koronavírus okozta megbetegedésben, és milliók lettek munkanélküliek, ám a baloldali, liberális erők, a Soros-hálózat csoportjai még ebben a helyzetben is Magyarország megtámadásával vannak elfoglalva – mondta, hozzátéve: most éppen a koronavírus-törvényt használják fel a Magyarországgal szembeni támadásokban.

Szavai szerint az elmúlt hetekben soha nem látott mértékű, megalapozatlan politikai támadások érték Magyarországot az EU-ban. A koronavírus-törvény azonban csak egy újabb ürügy, hiszen a jogszabályról az Európai Bizottság – kénytelen-kelletlen – hivatalosan is megállapította: semmilyen szempontból nem sérti az uniós jogot, és a járvány elleni védekezést szolgálja – közölte az EP-képviselő, megjegyezve: kiderült az is, hogy az EP korábbi állásfoglalásai szándékos hazugságokat és ténybeli tévedéseket tartalmaztak a koronavírus-törvényről és Magyarországról.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: az EP bevándorláspárti, balliberális többsége mindezek ellenére ma is egy szánalmas és átlátszó politikai cirkuszt ad elő. És akik a jogállamról papolnak, még azt sem hagyják, hogy a magyar kormány megszólalhasson az EP-vitában – tette hozzá, úgy értékelve: az EP a demokrácia és a parlamentarizmus karikatúráját csinálja saját magából.

– Ugyanazok támadják Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt támadják hazánkat. Évek óta azzal vannak elfoglalva, hogy nyomást gyakoroljanak a bevándorlást határozottan elutasító magyar politikára, és a nemzeti kormány helyébe egy a Soros-hálózatot kiszolgáló, bevándorláspárti, liberális kormány ülhessen – mondta a delegációvezető, aki szerint rendszerszintű a kettős mérce alkalmazása Magyarországgal szemben az EU-ban.

Arról is beszélt, hogy a magyarországi ellenzék élharcosa a durva politikai támadásoknak, annak idején tollba mondták a Tavares-, majd a Sargentini-jelentést, folyamatosan hazudoznak Magyarországról, áskálódnak, állandón büntetést követlenek.

Itt az ideje, hogy a magyar baloldali EP-képviselők bocsánatot kérjenek azért, amit a saját hazájuk ellen művelnek még most, a járvány idején is – mondta Deutsch Tamás.

Kijelentette: a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek változatlanul Magyarország az első.

Arra a kérdésre, hogy Věra Jourová európai bizottsági alelnökön kívül van-e olyan brüsszeli politikus, aki nem lát kivetnivalót a koronavírus-törvényben, az EP-képviselő azt válaszolta: Manfred Weber néppárti frakcióvezető álláspontja is egyezik az Európai Bizottság álláspontjával, vagyis hogy a jogszabály nem ellentétes az európai értékekkel, jogi normákkal.

Egy másik felvetésre elképesztőnek és a vitakoreográfia elfogultságát mutatónak nevezte azt a huzavonát és kekeckedő levélváltást, amelyet az EP elnöke kezdeményezett a magyar kormány vitarészvételével kapcsolatban. A politikus hajmeresztőnek tartja azt is, hogy David Maria Sassoli parlamenti elnök akar szerepet osztani és akarja meghatározni, ki képviseli egy szuverén uniós tagállam kormányát egy EP-vitában.

A Fidesz Facebook-oldalára is felkerült egy videó arról az EP-vitával kapcsolatban.

----------------------------

Nyilatkozott az EP-szóvivő, hogy ki képviselheti hazánkat

Varga Judit igazságügyi miniszter ma reggel továbbra is kérdésesnek nevezte, hogy részt vehet-e a holnap reggeli, Magyarországról szóló EP-vitán. Brüsszelben megkérdeztük Jaume Duch Guillot EP-szóvivőt a kérdésben, aki megerősítette az uniós parlament eddigi álláspontját, miszerint a megfelelő képviseletnek az államfői vagy miniszterelnöki szintet tartják. – Orbán Vikor levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – tudatta lapunkkal a szóvivő.

Varga Judit egy ma reggeli rádióműsorban arról beszélt, továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlament holnap reggeli, a magyar rendkívüli jogrendről szóló plenáris vitáján. Lapunk is beszámolt róla, hogy az igazságügyi miniszter jelezte a részvételi szándékát, ám az EP-elnöke azt elutasította, mondván: a szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat a plenárison.

Orbán Viktor még tegnap este levelet küldött a baloldali David Sassolinak, amelyben közölte: a járványhelyzet miatt nincs energiája most Brüsszelbe utazni, és az igazságügyi minisztert bízza meg a hazai álláspont ismertetésével. Egyébként – ahogy arra Varga Judit is felhívta a figyelmet – az uniós bizottság és a tanács sem a legmagasabb szinten lesz jelen a Magyarországról szóló ülésen: várhatóan sem Ursula von der Leyen, sem Charles Michel nem vesz majd részt a magyar vitán.

Megkérdeztük az Európai Parlament szóvivőjét, hogy mi a testület végső álláspontja a kérdésben. Jaume Duch Guillot válaszában megerősítette Sassoli álláspontját, miszerint szívesen meghallgatják a magyar kormányt, de csak a szabályoknak megfelelő szinten. – Orbán Viktor Sassoli elnöknek küldött levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – szögezte le Jaume Duch Guillot, megismételve: az uniós parlamentben bevett gyakorlat, hogy a plenáris vitákon az államfő vagy kormányfő szólal fel a tagállamok nevében.

Judi Tamara (Brüsszel)

MTI - magyarnemzet.hu
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Házi karanténban több mint húszezer ember
    Hétfőn 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi, online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó