Ostrom alá kerültek a fideszes vezetésű kerületek
Karácsony Gergely szégyenletes dolognak nevezte a Csepelre tervezett hajléktalanszálló elutasítását, a helyi polgármestert szívtelen, emberséget nem ismerő személynek nevezve. A csepeli menhely valójában egy jól felépített politikai terv része volt. A Soros által pénzelt szervezetek aktivistái a politikai törekvéseikhez évek óta a kiszolgáltatott hajléktalanokat használták fel. Az októberi önkormányzati választáson Józsefvárosban célt is értek: Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület alapítója polgármesteri székbe segítette a szintén szélsőbalos civil aktivistát, Pikó Andrást. A csepeli ügy rávilágított: hadjárat indult a jobboldali kerületek ellen.
2020. május 8. 11:19

Karácsony kulcsembere, Misetics Bálint lakhatási és szociális ügyekért felelős főtanácsadó hónapok óta azon dolgozik, hogy a stabilan fideszes kerületekben a saját fennhatóságuk alatt álló hajléktalanszállót létesíthessenek. Az új főtanácsadó Soros György szárnyai alatt nőtte ki magát, A Város Mindenkié csoport politikai aktivistája, a Párbeszéd egyik alapítója. Információnk szerint Misetics sorra járja az üres fővárosi ingatlanokat, sőt az üres lakásokba már megkezdődött a hajléktalanok beköltöztetése, erre az egészségügyi veszélyhelyzet kiváló ürügyet is biztosít. Úgy értesültünk, hogy Misetics a fővárosi Zugligeti úti lőtér épületét is meglátogatta egy lehetséges szálló létrehozása miatt, de felmerült a Városligeti Műjégpálya műemlék épülete is egy ideiglenes menedékhely kialakítására. Az utóbbi ötletet megfelelő vizesblokk hiánya miatt elvetették.

Misetics Bálint Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tüntetés, provokáció

Megkérdeztük a fővárosi önkormányzatot, hogy a hajléktalanok elhelyezése kapcsán hozott-e fajsúlyos döntéseket Misetics Bálint, s eddig milyen tanácsokkal látta el a főpolgármestert. Másfél hét után szűkszavúan annyit közöltek: „Misetics Bálint a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, ennek megfelelően lakás- és szociálpolitikai kérdésben ad tanácsokat a főpolgármester és munkatársai részére, a fővárosi önkormányzat hajléktalansággal kapcsolatos közpolitikai tervei­be és intézkedéseibe van beleszólása.” A Soros György által támogatott A Város Mindenkié csoport tüntetésszervezője az elmúlt évtizedben számos kormányellenes provokáció részese volt. A humánus tevékenység mögött valójában sorsdöntő, lehetséges 2022-es baloldali szavazatok begyűjtésének célja áll.

 

Közben a fővárosi szociális ügyekkel foglalkozó csapathoz csatlakozott az ex-SZDSZ-es Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület létrehozója, aki Pikó Andrást a józsefvárosi polgármesteri székbe segítette az októberi önkormányzati választáson. A fővárosi hajléktalankoncepció összeállításában részt vesz Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke is, aki két éve még Józsefvárosban akart polgármester lenni, és aki a kerületben több szállót is üzemeltet. Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a Fidesz–KDNP által vezetett város 2010 után arra törekedett, hogy igaz­ságos és egyenletesebb teherelosztással minél gyorsabban ellátórendszerbe kerülhessenek a hajléktalanok, ezáltal sikerült a tereket, lépcsőházakat visszaadni a józsefvárosiaknak.

Jól fizetett liberálisok

– Emlékezhetünk rá, hogy a rendezett és átláthatóbb állapotok ellen számos álcivil baloldali szervezet és a balliberális politikusok által irányított hajléktalanellátó lobbi is tiltakozott, hiszen számukra kényelmesebb lett volna a Demszky-érában megszokott áldatlan állapot fenntartása – mondta el Vörös. A frakcióvezető hozzátette: sajnos azonban a baloldali, látszatsegítségre építő hajléktalanpolitika Karácsony Gergely és Pikó András megválasztásával visszatért Józsefvárosba is. – Pikó Andrást a Soros-hálózat aktivistái mellett hajléktalanellátó szervezeteket vezető, szélsőségesen liberális személyek támogatták a választási kampány során. Mostanra ezek a személyek a szolgálatukért cserébe jól fizető állásokat kaptak Józsefvárosban és a fővárosban – mondta Vörös Tamás.

Ideiglenes menedékhelyet akartak kialakítani a Városligeti Műjégpálya műemlék épületében is Fotó: MTI/Jászai Csaba

Garancia nélkül

A balliberális városvezetők leginkább abban érdekeltek, hogy a fenntartásuk alá eső szállók megmaradjanak és szaporodjanak. Minél több a bejelentett lakó, annál nagyobb esély van a szavazatok többségét megszerezni. A Magyar Nemzet információi szerint Józsefvárosban a választások előtt megnőtt a szállókra bejelentkezők száma, tökéletesen működött a szervezett szavazás.

Nem a véletlenek összjátéka, hogy a jobboldali vezetésű, ám az Országgyűlésben baloldali képviseletű Csepelre terveztek Karácsonyék hajléktalanszállót. Az új menedékhelyre a józsefvárosi Dankó utcából, az Oltalom Karitatív Egyesület szállójából kerültek volna át lakók, ezt a politikai hadjáratot akadályozta meg Csepel polgármestere, aki megóvta a kerületet a gettósodástól. Karácsonyék ezért a fideszes többségű V. kerületben alakítanak ki hajléktalanszállót. Ahogy korábban megírtuk: Karácsony semmi garanciát nem adott arra, hogy a most megnyitott karanténszállókat ténylegesen csak a koronavírus-járvány alatt hasznosítják.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó