Tévedett Magyarországgal kapcsolatban a liberális biztos
Didier Reynders igazságügyi uniós biztos szerint a magyar rendkívüli szabályozásnak vannak aggasztó elemei, de az Európai Bizottság minden tagállamban, így nem csak Magyarországon vizsgálja a helyzetet. A liberális belga politikus ma délelőtt az Európai Parlament jogi bizottságában, leginkább baloldali nyomásra véleményezte a magyar jogrendet. A vírustörvényről jövő szerda délután vitázik az Európai Parlament. Mindezt annak ellenére, hogy a bizottság nem talált az uniós joggal ellentétes elemet a hazai jogszabályban.
2020. május 7. 22:19

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa vendégeskedett csütörtök délelőtt az uniós parlament jogi bizottságában (JURI), ahol többek között a járványhelyzet jelentette jogi jellegű kihívásokról, illetve a bizottság e téren folytatott munkájáról tájékoztatta a képviselőket.

A liberális Reynders beszélt a koronavírus feltartóztatását célzó, nyomkövető mobiltelefonos applikációkról, és arról, hogy a különleges jogrend alatt is fontos, hogy a tagállamokban a bíróságok megfelelően működjenek. E téren emlékeztetett arra is, hogy a bizottság múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, mert úgy ítélte meg: a lengyel reform nemcsak aláássa a bírák függetlenségét, de megakadályozza őket abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályokat. Közölte azt is: a bizottság üdvözli a lengyel elnökválasztás elhalasztásáról szóló híreket, és a továbbiakban is közelről figyeli a lengyelországi eseményeket.

Magyarországgal kapcsolatban a biztos rövid felvezetőjében egyetlen félmondatot ejtett el.

Mint mondta, valamennyi tagállamban vizsgálják a járvány miatti rendkívüli intézkedéseket, így hazánkban is. Megerősítette, hogy a bizottság az eredeti tervek szerint szeptemberben tervezi nyilvánosságra hozni az éves jogállamisági jelentését.

A magyar kérdés azután került ismét terítékre az ülésen, hogy az Európai Parlament szocialista frakciójának részéről a német Tiemo Wölken számon kérte a bizottságot, hogy miért nem cselekszik a demokráciát szerinte leépítő Magyarországgal szemben. Válaszában Reynders ismét azt hangoztatta, hogy valamennyi tagállamban és folyamatosan vizsgálják a vírus miatti rendkívüli intézkedéseket.

– Én kifejezetten abban látom a problémát, hogy nincs meghatározva pontosan meddig is tart a magyarországi veszélyhelyzet – mondta a liberális politikus, hozzátéve: az meghatározott időre kellene, hogy szóljon, vagy a magyar parlamentnek kellene döntenie a lehetséges meghosszabbításáról vagy véget vetéséről.

– Így közelről meg kell néznünk, mi is fog történni – szögezte le.

Reynders állításával szemben a magyar törvény igenis kimondja, hogy az Országgyűlés visszavonhatja a védekezésről szóló törvényt.

Emlékezetes, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos múlt héten a nyilvánosság előtt jelentette ki, hogy ő maga már nagyon alaposan elolvasta a magyar jogszabályt, és annak nincs az uniós joggal ellentétes eleme. A liberális Jourová pedig nem túl gyakran nyilatkozik pozitívan a magyar kormányról – erre Orbán Viktor miniszterelnök is emlékeztetett hétfői, az Európai Néppárt tagpártjainak küldött levelében.

A kormányfő egyúttal kikérte magának a Magyarországgal szembeni álhírhadjáratot, ami az utóbbi időre kiemelten jellemző.

A magyar ügy már jövő szerda délután folytatódik az uniós parlamentben, ugyanis a plenáris ülésén tárgyalja a hazai rendkívüli intézkedéseket. A magyar vita a Zöldek nyomására került napirendre, a szintén zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield pedig sokat sejtető módon azt mondta a Népszavának: az Európai Parlament feladata, hogy politikai nyomást gyakoroljon a bizottságra és az Európai Tanácsra, hogy határozottan lépjenek fel az uniós értékek megsértőivel szemben.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
  • „Mesterterv" – Üldözné a baloldal az adózókat
    Bizonyos, hogy az adórendszerben korszakváltás lenne, mert véget vetnének az elvonások csökkentésének, és ismét beköszöntene az adóemelések időszaka. Ahogy sok minden másban is, ebben is egyetértenek Gyurcsány Ferenc szövetségesei. Ez nem lenne újdonság, miután 2010 előtt is így csinálták.
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
MTI Hírfelhasználó