Orbán: Mire a munkanélküli segély lejár, mindenkinek lesz munkája
Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában az ellenzéki pártoknak válaszolt az Országgyűlésben.
2020. április 27. 15:58

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) válaszolva azt mondta, minden esetben a hatóságok végezzék a dolgokat, és tárják fel az eseményeket. Politikai vitát a felelősség kérdéséről akkor folytassunk, ha túl vagyunk ezen. A Pesti úti intézményből került ki a meghaltak 10 százaléka, így lesz miről beszélni a válság végén. Minden védőeszközből egy heti készlet rendelkezésre áll – mondta Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy pont Harangozó volt, aki korábban élesen bírálta a szocialista kormány hibás politikáját, mert elárulta a választóit.

Mi munkahelyeket akarunk teremteni

Orbán Viktor Székely Sándornak (független) válaszolva azt mondta, hogy negyedszerre kapta ugyanazt a kérdést. Önök arról beszélnek, hogy munka nélkül kell pénzt osztani, míg a kabinet arra épít, hogy munkát adjon – tette hozzá. Láthatóan Ön inkább segélyeket akar osztogatni, de ennek ellenére akkor is támogassa. A TAO-pénzek egy részét adott esetben az egészségügy kapja meg Orbán Viktor Steinmetz Ádámnak (Jobbik) válaszában azt mondta, a korlátlan felhatalmazásról az Országgyűlés dönt, és nem a miniszterelnök. A TAO-felajánlásokról azt mondta, hogy abból az egészségügy kap 2 millió eurót. Ha nem szedik be ezt, akkor nincs mit szétosztani. Ha csak a vállalkozók oszthatják ezt el, akkor nyújtsák be a javaslatukat – mondta Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy készen állnak megfontolni, hogy a TAO-pénzek egy részét adott esetben az egészségügy kapja meg.

50 milliárd forintos segítség a vállalkozásoknak

Orbán Viktor Kocsis Cake Oliviónak (Párbeszéd) válaszolva, azt mondta, hogy korábban már megkapta ugyanarra a kérdésre a választ, de most megismétli: mindenkinek lesz munkája, ha kimegy alóla az álláskeresési járulék. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy vannak olyanok, akik nemcsak munkavállalók, hanem munkaadók is. Azok a vállalkozók, akik most nehéz helyzetbe kerültek, azok számára egy 50 milliárdos alapot nyitottak meg, és ehhez lehet fordulni.

Mindenkinek lesz munkája

Orbán Viktor Keresztes László Lórántnak (LMP) azt válaszolta, hogy a munkanélküli segély három hónapig jár, mire az lejár, mindenkinek lesz munkája. Nem lesz olyan ember, akinek ez az időszak kifut, az ne kapna ajánlatot a magyar gazdaságból, vagy a magyar államtól. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az ellenzék és a kormány is teljesen másként gondolkozik a nagyberuházásokról. Az utóbbiakat fel kell gyorsítani, és növelni kell a számukat – tette hozzá. Akinek nincs munkája, és kiment alóla a munkanélküli segély, annak munkahelyet teremtenek vagy a vállalati, vagy az állami szektorban. Orbán Viktor Arató Gergelynek (DK) azt válaszolta, hogy csábító, hogy a munkahelyteremtés gazdasági vonatkozásairól vitázna, akkor nagy előnye legyen. Abban a kormányban, amiben Ön is szolgált, annak eredményeként 3,6 millió ember dolgozott 2010-ben, míg most a válság előtt 4,5 millió. A kormányfő közölte, hogy az ellenzék és a kormány is ugyanazokból az adatokból dolgozik. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hoz létre a kabinet. Orbán Viktor elmondta, hogy nem tudják eltörölni a múltat, és Ön itt ült a parlamentben, amikor az összes megszorító intézkedést bevezette a szocialista kormány.

Számos lezártnak tűnt kérdés nyílt újra

Orbán Viktor Mesterházy Attilának válaszolva azt mondta, hogy sajnálja, hogy Mesterházyt is egy kalap alá vette a Jobbikkal, mert tévedett. Örömtelinek nevezte a miniszterelnök, hogy az MSZP képviselője szurkol a válságkezelés sikerének. Orbán Viktor elmondta, hogy számos lezártnak tűnt kérdés nyílt újra, és itt a lehetőség, hogy korábban evidensnek gondolt kérdéseket újragondoljanak. A kormány kész az érdemi egyeztetésre az ellenzékkel gazdaságstratégiai kérdésekben.

A Jobbik mostanra teljes mértékben baloldali párttá vált

Orbán Viktor Jakab Péternek azt is elmondta, a Jobbik az egyetlen olyan párt, amit kilóra megvettek, és erről mindenki tud, és mindenki beszél. Ha ezt nem találják elégségesnek, akkor újdonsült szövetségeseinek a vörösbáróival is beszélhetnek. Önök régóta a baloldal szekerét tolják, és a Jobbik nem jobbik, hanem ballik, és mostanra végérvényesen baloldali párttá vált. Az azonnali kérdések órájában először Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte a kormányfőt. Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, egy olyan gazdasági rendszer működik itthon, amikor a munkaadók és munkavállalók meg szoktak egyezni egymással évenként. A minimálbér kérdésében is meg szoktak állapodni. Nem osztom azokat az osztályharcos szempontokat, amiket ki akarnak provokálni. Orbán Viktor elmondta, hogy válság idején a vádaskodás helyett az ország érdeke lett volna fontosabb. Az utóbbit egyetlen percig sem tették – mondta a kormányfő. Ha az ország bajban van, akkor Önökre nem lehet számítani – mondta a kormányfő.

Origo
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó