Karácsony áldoktora
Orvos doktorként ajánlja a kerületek figyelmébe mentőápoló végzettségű egészségügyi főtanácsadóját Karácsony Gergely. A főpolgármester a fővárosi koronavírus operatív törzs kapcsán vezette félre az önkormányzatok vezetőit. Tarlós István korábbi főpolgármester közben arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellenzék állításával ellentétben a fővárosi önkormányzat kétmilliárd forintot kapott a kormánytól egészségügyi és járványügyi feladatokra egy tavalyi megállapodás alapján.
2020. április 26. 21:55

Dr. Havasi Gábornak nevezi Karácsony Gergely a momentumos egészségügyi főtanácsnokát a hivatalos levelezésben – hívta fel a figyelmet az Origo a főpolgármester újabb hamisításgyanús ügyére. A Párbeszéd politikusa a fővárosi koronavírus operatív törzset bemutató, kerületi polgármestereknek kiküldött levelében emlegeti doktornak az egészségügyi főtanácsnokot, aki saját életrajza szerint is csak mentőápoló. A megtévesztő dokumentum miatt a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István az V. és XIII. kerületi ügyészséghez fordult hamis magánokirat felhasználása vétségének gyanúja miatt. Nem ez az első eset, hogy hamisítási ügybe keveredik Karácsony Gergely a koronavírus-járvány közepette. Legutóbb a járvány által legjobban sújtott Pesti úti idősotthon vezetője, Skultéti József nevével jelent meg levél a főváros honlapján, bizonyítandó, hogy volt állandó orvos, azonban kiderült, Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasa, Gál J. Zoltán főpolgármesteri stratégiai tanácsadó gépén készült az okirat. A főpolgármester azt is állította, hogy mindvégig volt orvos, sőt kettő is a Pesti úti intézményben, ám a kormányhivatal ellenőrzései nem találtak a helyszínen az orvosokat.

– Karácsony Gergely felelőssége az, ami Budapesten történik járványügyben – jelentette ki Tarlós István tegnap a Kossuth rádióban. A korábbi főpolgármester azt mondta, a mostani különleges jogrendben és a járványügyi szabályok alapján a városvezető saját hatáskörben intézkedik, így már nem tolhatja másra a felelősséget. Az egykori városvezető arra is felhívta a figyelmet, nem igaz, hogy Karácsony nem kapott pénzt a járvány elleni védekezésre a kormánytól, hiszen az ősszel kötött megállapodás alapján egészségügyi feladatokra kétmilliárd forint érkezett a fővárosi önkormányzathoz, úgy hogy nem tartoznak hozzá az egészségügyi intézmények.

 

Karácsony Gergely és egészségügyi főtanácsadója, Havasi Gábor Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A fenntartó főváros eddig olyan alapvető kérdésekre nem adott választ, hogy volt-e a jogszabály szerint napi nyolc órában jelen lévő főállású orvos az intézményben, és hogy megtörténtek-e a szükséges intézkedések – ezt már Láng Zsolt mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A fővárosi Fidesz-frakció vezetője úgy látja, az ügy nem maradhat kivizsgálatlanul, a járványt követően a hatóságnak kell kimondania, hogy történt-e hiba, és ha igen, kit kell azért felelősségre vonni? Láng Zsolt azzal kapcsolatban, hogy Soros György pénzt utalt Budapestnek, amelyet a főváros a járvány elleni védekezés költségeibe forgatott be, azt mondta: a pénzügyi ellenőrző bizottság az elmúlt hónapok gazdasági kiadásait átnézve ellenőrizni fogja, hova mennyi pénz ment.

Közben a Momentum főpolgármester-helyettese azon gondolkodik, hogy május 3-át követően minél több parkot kellene megnyitni. Kerpel-Frónius Gábor Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a főváros a partnereinkkel olyan okostelefonos-applikáción dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy idősávot lehessen foglalni egy zöldterület meglátogatásához.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó