Orvos nélkül maradt az idősotthon
A koronavírus-járvány idején hetekig maradt főállású orvos nélkül a Pesti úti idősotthon az Origo beszámolója szerint. Az idősotthonból és a szintén fővárosi fenntartású Rózsa utcai intézményből összesen a magyar Covid-19-es betegek hatoda került ki. Magyarországon csak ez a két létesítmény számít gócpontnak az országos tisztifőorvos szerint.
2020. április 16. 21:39

Karácsony Gergely főpolgármester korábbi tájékoztatásával ellentétben nem volt főállású orvos a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti Idősek Otthonában március 20-tól kezdve, több héten keresztül – számolt be róla az Origo.

Ebben az időszakban már több koronavírusos fertőzésre utaló, lázzal és légúti panaszokkal járó megbetegedés is történt az intézményben.

Az állandó orvosi felügyelet hiánya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a megbetegedéseket, és tömeges lett a fertőzés.

A portál szerint háziorvosok sem jártak az idősotthonban, annak ellenére, hogy van ilyen szerződése az intézménynek. Azonban a vonatkozó törvény előírásai szerint a kétszáz főnél nagyobb szociális intézmények kötelesek az állandó orvosi ellátást biztosítani. Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után felhívta a fenntartó figyelmét a hiányosságra, és még aznap határozatban kötelezte, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról.

Az Origo információi szerint a márciusig alkalmazásban lévő főállású orvos a múlt hónap közepén munkahelyi ellentétek miatt felmentését kérte, ám pár nappal később a járványra tekintettel visszavonta a felmondását, s több orvos felvételét is sürgette. Az intézmény azonban március 20-tól kezdődően mégsem tartott igényt az orvos munkájára, tehát a járványhelyzet alatt ahelyett, hogy növelték volna az egészségügyi személyzet létszámát, személyeskedés miatt inkább csökkentették azt.

Az intézmény a járvány egyik magyarországi gócpontja Fotó: MTI/Mónus Márton

Bár az intézmény igazgatója jelezte az orvoshiányt a fenntartó felé, amikor a helyzet már tarthatatlanná vált, nem kapott választ a Fővárosi Önkormányzattól.

Az Origo szerint a területért felelős főpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet mindössze egy alkalommal érték el az intézmény dolgozói telefonon, ám az országos tisztifőorvos látogatásáig a Főpolgármesteri Hivatal vezetéséből személyesen senki nem látogatta meg az idősotthont, hogy megnézze, mi történik az intézményben.

Karácsony az egyik leggyakrabban használt médiafelületén, a Facebook-oldalán sem reagált az Origo beszámolójára, mindössze a szerdai lapinterjúját népszerűsítette, s a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tett közzé egy bejegyzést. A Magyar Nemzet arra vonatkozó kérdéseire sem válaszolt a Fővárosi Önkormányzat, hogy mikor kezdték az egészségügyi, valamint szociális intézmények dolgozóinak és gondozottjainak a tesztelését a vírus kiszűrésére. Azt sem tudni, hány tesztet végzett el a Főváros saját forrásból.

Az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján Müller Cecília arról számolt be, hogy az országban csak a Főváros által fenntartott két idősotthon – a Pesti úti mellett a Rózsa utcában található – nevezhető koronavírus gócpontnak.

Lapunk számításai szerint hazánkban nagyjából minden hatodik Covid-19-es beteg a két intézmény egyikéből került ki. A tisztifőorvos közölte: az országban összesen 11 idősotthonban találtak SARS-CoV-2-vel fertőzötteket, ám mindegyik intézményben nagyságrendekkel kevesebb fertőzött van, mint a Karácsonyék által fenntartott két otthonban. Arra is kitért: a szépkorú gondozottak kórházi felvétele nem kötelező, ha enyhék a tüneteik, és az otthonokban elkülönítve tudják őket megfigyelés alatt tartani. Hangsúlyozta: a kórházból az idősotthonba visszatérő idősek esetében vagy kettő, 48 órás különbséggel elvégzett negatív teszt szükséges, vagy azok hiányában 14 napos, elkülönített megfigyelést kell végezni az otthonban.

magyarnemzet.hu
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó