Szegeden az élelmiszerpiacot lezárták, a zsúfolt köztereket nem
Az a több ezer vásárló, aki péntektől vasárnapig piacra ment volna, nagyszombaton a hipermarketekben fog tömörülni a Tisza-parti városban.
2020. április 10. 15:18

Szegedi „szigorító” intézkedések: nagyobb a füstje, mint a lángja

Csütörtökön a hazai polgármesterek rendkívüli felhatalmazást kaptak arra, hogy hétfő éjfélig a saját településük esetében speciális, további szigorító szabályokat vezethessenek be. Szegeden sokak szerint felemás intézkedést hozott Botka László csütörtök este. 18 óra 20 perckor jelent meg az online hírportálként működő városi propagandaoldalon, hogy „Szeged polgármestere lépett: miután Orbán Viktor csak maszatolt, ő határozottan kimondta, a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia húsvéthétfőig”.

Ez gyakorlatilag annyi változást hozott a megyeszékhely életében, hogy nagypéntektől bezárt a város élelmiszerpiaca a Mars téren.

Mivel a piacot működtető társaság 100 százalékos önkormányzati tulajdonban van, a piac bezárásról korábban is döntés születhetett volna, illetve a húsvéti bezárást korábban is bejelenthették volna (mint történt az a Cserepes sori használtcikk-piac esetében, noha a működtető gazdasági társaságnak az önkormányzat ott „csak” többségi tulajdonosa).


Zavar a propagandagépezetben

A hirtelen hozott intézkedés még a városi propagandagépezetben is okozott némi zavart: „…a piac viszont pénteken is várja a vevőket” – hangzott el az önkormányzati Szeged Televízió híradójában, egy órával a fent idézett közlemény nyilvánosságra kerülését követően.

„Hogy készülnek az emberek így a húsvétra?” – tette fel a kérdést péntek kora reggel egy felháborodott piaci törzsvásárló, aki csak a helyszínre érve szembesült azzal, hogy a piac bezárt. Pedig előző este nézte a városi televízió híradóját, ahol bemondták: a piac pénteken is nyitva lesz.

„Gondolom a hentesek csütörtökön vágtak-rendeltek-feldolgoztak a hosszú hétvégére, a pékek sütöttek. Az ő kárukat ki fogja megtéríteni?” – kérdezi Mária, egy szegedi családanya, aki szintén pénteken szerette volna megvenni a szokásos húsvéti sonkát, tojást, zöldséget a családnak.

Azok az ezrek, akik például otthoni vagy munkahelyi elfoglaltságuk miatt nem gondoskodtak nagycsütörtökig a húsvéti bevásárlásukról – bízva abban, hogy a piacon ezt még megtehetik –, most már csak nagyszombaton mehetnek valamelyik hipermarketbe vagy kisboltba, melyeknek azonban szintén korlátozott a nyitva tartásuk.

Tehát az a sok ezer vásárló, aki a részben nyitott téren működő városi piacon jelent volna meg a hosszú hétvége előtt, most rázúdul az amúgy is zsúfolt és zárt térben működő élelmiszerboltokra – legalábbis azokra, amelyek egyáltalán kinyitnak nagyszombaton. A minden korábbinál nagyobb tömeg – az élelmiszerboltok minden óvintézkedése ellenére – sajnos nagyobb kockázatot jelenthet a koronavírus-terjedése szempontjából.

Piknikezők a szabadban?

Az általunk vizsgált önkormányzatok nem az élelmiszerelárusító-helyek bezárásáról, hanem Keszthelytől Debrecenig, a XII. kerülettől Kaposvárig a népszerű kirándulóhelyek, a turistacélpontnak számító közterületek és a parkolók lezárásáról döntöttek.

Szeged vezetése ezzel a gyakorlattal is szembe ment. A napok óta zsúfolt újszegedi Erzsébet-ligetben, az újszegedi Tisza-part „Lapos” napozóstrandján, a szegedi rakparton vagy épp a belvárosi Tisza-parton továbbra is ezrek töltik, sokszor csoportokban vagy egymástól nem kellő távolságot tartva, a szabadidejüket – a gyakorlat ellen a jelek szerint nem képes eredményesen föllépni az önkormányzati közterület-felügyelet. Botka László már idézett közleményében úgy fogalmaz: „Felkérem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy segítsenek a szabályok betartásában és figyelmeztessék a lakosokat”. Ennél többre nem futotta Szeged polgármesterétől.

Jenei István / Gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó