Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról. A miniszterelnök arról is szólt, hogy a polgármestereknek húsvétra speciális jogkört biztosítanak húsvét idejére.
2020. április 9. 19:18

Két hete rendeltük el a kijárási korlátozásokat. Tudom, ez nehéz ügy, hiszen mindannyiunk számára kényelmetlenséggel jár, de a határidő hamarosan lejár – kezdte bejelentését a miniszterelnök.

Döntenünk kell, mi legyen, folytassuk-e, és ha igen, hogyan. Ráadásul mindannyian a családjainkkal húsvétra készülődünk, s ez különös körültekintést igényel. Meghallgattuk hát a polgármestereket, kikértük a véleményét a rendőröknek, beszéltünk járványügyi szakemberekkel és a tudósok véleményét is összegyűjtöttük.

Egybehangzó volt a vélekedésük arról, hogy az eddigi korlátozások értelmesek voltak. Értelmesek és sikeresek voltak annyiban, hogy lelassították a járvány terjedését. Ennek fényében a következő döntéseket hoztuk.

A kijárási korlátozás időtartamát meghosszabbítjuk. Határozatlan ideig hosszabbítjuk meg, és hetente mérlegelünk és döntünk az esetleges további hosszabbításokról.

Döntöttünk arról is, hogy egy speciális lehetőséget, egy külön jogosítványt adunk a polgármestereknek.

És ha megengedik, a döntéseken túl volna néhány kérésem is Önökhöz. Először is arra szeretném Önöket kérni, hogy a korlátozó szabályokat tartsák be. Kérem, hogy kerüljék a csoportos összejöveteleket, hogy tartsák a távolságot a közterületeken, és kérem Önöket arra, hogy fokozottan figyeljünk az idősekre.

Vagyis azt kérem, hogy fogadjuk el, hogy ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak.

És kérem Önöket, hogy húsvét idején is vigyázzunk egymásra – zárta gondolatait a kormányfő.

mandiner.hu - facebook
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó