Paradicsomi adottságok
A hitelesített mérések során kiderült, hogy a mi üvegházunkban termett paradicsomok beltartami értéke, például 2019 januárjában átlagosan 300%-kal – a legkiválóbb termékünknél akár 600%-kal – is magasabb, mint a külföldről behozott paradicsomoké.
2020. április 7. 08:52

A mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült. Márkus Zsolt ügyvezető igazgatót kérdezte a Présház.- Igazgató úr, a Veresi Paradicsom Kft. 2018 végére, a mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt. A vitamindús paradicsom folyamatos elérhetősége miért fontos a magyar emberek egészségének megóvása végett?

- Pár éve oktatási és kutatási tevékenységben együttműködünk a Szent István Egyetemmel, és az egyik közös programunk a paradicsomok beltartalmi értékének vizsgálata. Az egyik vizsgált érték a likopin, amely a szervezet számára nagyon fontos antioxidáns. A validált – hitelesített – mérések során kiderült, hogy a mi üvegházunkban termett paradicsomok beltartami értéke, például 2019 januárjában átlagosan 300%-kal – a legkiválóbb termékünknél akár 600%-kal – is magasabb, mint a külföldről behozott paradicsomoké. Ez óriási eltérés, ami bennünket is meglepett. A nagy különbség egyik oka, hogy az import paradicsomokat éretlenül szüretelik, másrészt a szállítás, illetve raktározás során jelentősen romlik a zöldségek minősége, ezáltal beltartalmi értéke. Mi a Veresi Paradicsomnál megvárjuk, hogy beérjen a paradicsom, és pirosan szedjük le, illetve kizárólag Magyarországon értékesítünk, tehát a beltartalmi értéket se a hosszú szállítás, se a hosszadalmas raktározás nem rontja le. A fényszegény időszakban megnövekedett kereslet sajnos magával hozta, hogy néhány termelő érésgyorsítót használ, nálunk ez szóba se jöhet! Ez azért is lényeges, mert az előbb említett likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely az érés utolsó fázisában szaporodik fel a bogyókban – ettől válik pirossá. Ez az egyik ok, amiért fontos, hogy a magyar emberek hazai friss paradicsomot fogyasszanak.
A másik ok a környezetvédelem, hiszen a több ezer kilométerről való szállítással nagy mennyiségű káros anyag kerül a környezetünkbe. A mostani járványhelyzet pedig felhívja a figyelmünket arra a veszélyre, amelyet a messziről való szállítás magában hordozhat. És bár ez nem egészségmegóvás, de lényegesnek tartok megemlíteni egy harmadik okot, mégpedig a számomra igen fontos társadalmi felelősségvállalást, amely nemcsak abban merül ki, hogy alapítványokat, egyesületeket, rászorulókat támogatunk, hanem hogy ezzel a beruházással – csakúgy, mint a többi vállalatunkkal is – itthon teremtünk versenyképes munkahelyeket. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy a munkavállalóink 17%-a külföldről visszatért magyar ember, tehát az elég innovatív környezet és megfelelő vállalati kultúra elegendő a külföldön edződött szakemberek hazacsábításához. Emellett a magyar gazdaságot is támogatjuk, hiszen a magyar fogyasztó pénze itthon marad; ha az import helyett magyar terméket vásárlunk, az gyakorlatilag azzal ér fel, mintha exportálnánk.

- Önöké Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott növényháza. A mezőgazdaságban alkalmazott csúcstechnológia hogyan emeli a magyar agrárium nívóját?

- A fejlődés egyik fő mozgatórugója az innováció és technológia. Minden iparágban más- más szintű a technológiai érettség, a zöldségtermesztés éppen technológiai robbanás küszöbén áll: autonóm mesterséges intelligencia alapján működő rendszerek, robotizáció, zárt, tiszta termesztéstechnológia – ezek a közeljövőben várható eredmények, ráadásul technológiai multinacionális vállalatok belépésével (például Microsoft) alapvető változások jönnek – ezért aztán mindenkinek nyitottnak kell lennie, és fel kell zárkóznia, ha versenyben akar maradni. A törekvéseinket rengeteg pozitív elismerés övezi olyan esetekben is, amikor nem feltétlen köthetőek azok az agrárszektorhoz; a 2019-es EY Az ÉV Üzletembere, Újgenerációs gyártástechnológiákért járó különdíj azért különleges, mert ez az első EY-díj, amit Európában egy, a kertészeti szektorban működő vállalatnak odaítéltek. Emellett nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2017-ben a Veresi Paradicsom elnyerte a legjobb magyarországi agrárvállalati kategóriát a KKV-k között, és fantasztikus érzés volt a 2019-es Highlights of Hungary Forbes különdíja is, amely a társadalmi szerepvállalásunkat értékelte, idén pedig a Magyar Innovációs Nagydíjjal tüntettek ki bennünket. Mindez jól mutatja, hogy az irány, amelyet a Veresi Paradicsomnál kitűztünk és követünk, más vállalatnak is iránymutató lehet, és talán vonzóbbá tudjuk tenni a fiatalok számára is ezt a szektort.

- A fejlesztéssel hazánkban elsőként jött létre teljes éves termesztési képesség, amellyel lehetővé válik a téli időszak kevésbé minőségi import paradicsom behozatalának mérséklése. Mikor és hogyan lehet a teljes importot fölöslegessé tenni?

- Mindenképpen további fejlesztésekkel, bővítésekkel. Paradicsom tekintetében az éghajlati különbségek miatt a fényszegény időszakokban a mediterrán országok termékeivel csak akkor tudjuk felvenni a versenyt, ha az energiaáraink versenyképesebbek lesznek, ha nagyobb területeken hozunk létre pótmegvilágítású üvegházakat, hogy az üzemméretből eredendő előnyöket realizáljuk. A versenyképes üzemeltetés és finanszírozás a legfőbb kérdés, de hozzá kell tennem, hogy az első év a mesterséges megvilágítású házban számunkra is hozott szakmai meglepetéseket. Másfél éve nyitottuk meg a házat, és azt gondoltuk, hogy fel vagyunk rá készülve. Úgy, hogy a világ vezető növénybiológiai társaságától a legjobb európai szakembereket szerződtettük le, illetve a klímaszakértőink szintén globális tapasztalattal rendelkező profik, akik a szűk szakmai elithez tartoznak, úgy, hogy 15 másodpercenként mérünk klímavezérlésnél adatokat – a többi között páratartalmat, hőmérsékletet, fényt, biomasszát –, a növény egészségügyi állapotát hetente, kvázi menedzserszűrés-szerűen felmérjük, elemezzük, tehát ilyen digitalizációs szint mellett is nagyon komoly problémákkal szembesültünk. Mondhatjuk, hogy úttörő és egyedülálló tapasztalatokra és megoldásokra tettünk szert, ugyanis a magyar klíma teljesen más, mint a holland, és azok a legjobb gyakorlatok és ökölszabályok, amelyek ott működnek, nem feltétlen jók itthon.

- Az innováció része a mesterséges megvilágítású üvegház teljesen automata fényzáró ernyője, valamint a saját meteorológiai állomás is, amely fontos része a szabályozásnak; az adatok alapján klímakomputerrel elemzik és vezérlik a hőmérsékletet, páratartalmat, maximálisan kontrollált körülmények között adagolják a vizet és tápoldatot a növényeknek. Az a műszaki csapat, amely ezt a nagy eredményt elérte, a jövőben miként fejleszti az Önök vállalatát?

- Először is ez a munka nem csak műszaki hátteret igényel, hiszen a gépész- és villamosmérnöki, informatikai s a többi tudás mellett ugyanolyan fontos a kertészeti tudás, vagy akár a modern kommunikáció, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez interdiszciplináris területté vált, és válik mindinkább a technológia egyre erőteljesebb betörésével. Rengeteg ötletünk és fejlesztési tervünk van. Ilyen a kutató- és látogatóközpontunk megépítése, vagy a veggID-rendszer, amelyek nemcsak fejlesztések, hanem mind-mind egyben a missziónk is, és nagyon sokszor végtelenbe tűnő szélmalomharcot vívunk az álmaink eléréséért. De egy dolog biztos: nekünk nem jelent problémát top talent munkaerőt találni. Amikor a stratégiai céljainkról beszélünk, akkor a legmagasabban jegyzett szakembereket tudjuk elcsábítani kitűnő vállalati kultúrákból, úgyhogy jók a kilátásaink, de konkrétumokat majd akkor mondok, ha sikerül eredményt elérni.

-Az innovációból származó árbevétel-növekmény 2019-re 566 millió forinttal nőtt 2018-hoz képest; míg 2018-ban 728 millió, addig 2019-ben 1,294 milliárd forint volt a bevétel. Miért volt fontos, hogy ne csak eredményt, hanem sikert is elérjenek: miben és hogyan erősíti Önöket az Agrár Innovációs Díj?

- A siker számunkra nem elsősorban számokat jelent. Természetesen a profitabilitás segít abban, hogy megvalósítsunk olyan kezdeményezéseket, amelyek jobbá teszik az emberek hétköznapjait, vagy akár a munkavállalóink munkakörülményeit, illetve felkarolhassunk olyan projekteket, amelyek segíti az emberek edukációját, hogy tudatosabban egészségesebb élelmiszerekhez juthassanak hozzá, egyáltalán legyen társadalmi haszna a tevékenységünknek. Előbbire példa, amikor egy munkavállaló külföldről haza tud költözni, közel a családjához, mert ugyanolyan munkakörülményeket, és sokszor jobb életminőséget tudunk neki nyújtani, mint külföldön. De ez jellemző a többi vállalkozásunkra is, például a Powerpack Kft.-nél, ahol tisztítószereket és kozmetikumokat termelünk, most éppen rekordidő alatt álltunk át kézfertőtlenítő gyártásra, mert ezt kötelességünknek éreztük, és ennek most jelentős a társadalmi haszna.
Ami az egészséget és a tudatosságot illeti, a Veresi Paradicsom az első, aki olyan QR-kóddal látja majd el a paradicsomjai csomagolásait, amelyről a fogyasztó csupán okostelefonja segítségével leolvashat olyan adatokat, mint a beltartalmi érték – például C-vitamin, antioxidánsok –, csomagolás dátuma, környezetterhelés, vagy akár a vegyszerterhelés. Utóbbi a Veresi Paradicsom termékeinél nem áll fenn, hiszen mi tiszta termesztési metódusban, biológiai növényvédelemmel termelünk. Ennek a QR-kódos rendszernek a neve a korábban említett veggID, és forradalmi újítás, hiszen így a vásárló a zöldségek és gyümölcsök tekintetében is valóban megtudhatja, hogy mit vásárol, mire ad ki pénzt. Reméljük, hamarosan minden magyar és európai termelő bevezeti a használatát. A vásárlói tudatossághoz szorosan kapcsolódik az edukáció, hogy minél szélesebb körben tudjanak az emberek a vitaminok, a nyomelemek fontosságáról, a zöldségek és gyümölcsök vegyszerterheléséről, a különböző termesztési módok előnyeiről, esetleges hátrányairól. Emiatt minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy a meglévő kísérleti üvegházunk mellé oktatási céllal megépítsük a kutató- és látogatóközpontunkat.
Az elismerések – mint a Magyar Innovációs Nagydíj – pedig abban segíthetnek, hogy felhívják a figyelmet a technológiai fejlődés szükségességére, illetve hogy minél többen kövessék azt a gyakorlatot, amit mi is képviselünk.

preshaz.eu
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó