Jól vizsgázott a korlátozott bevásárlónap
A vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
2020. március 29. 17:26

Nyugodt légkör uralkodott szombaton az áruházakban, ebben szerepet játszott, hogy – hasonlóan a korábbi nagy bejelentésekhez – a pénteki után is rögtön megrohamozták a boltokat, pénteken a lakosság java már bevásárolt. Estig tartott az erős nyomás az áruházakon, a pénteki felfutás viszont azzal is járt, hogy szombaton, a kijárási korlátozás vásárlási rendjének első napján kisebb volt a terhelés, jobban bírták a boltok és a munkavállalók – foglalta össze a Magyar Nemzetnek a kiskereskedelmi szereplők szombati tapasztalatait az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György megállapította, hogy a vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel.

Mint mondta, természetes velejárója az egyik napról másikra életbe lépett, jelentős változásnak, hogy kisebb arányban mindenütt akadtak, akik például csak a helyszínen szembesültek azzal, hogy éppen nem mehetnek be a boltba.

– Az első napon lényegében jól vizsgázott az április 11-ig hatályos kijárási korlátozás ezen része, ehhez a vásárlók együttműködése mellett tegnapról mára gyors és megszervezett háttérmunkára is szükség volt a kereskedők részéről – fogalmazott a főtitkár.

Szabályok mentén

Kitért rá: komoly felkészülést igényelt, hogy minden érintett egység szombattól meg tudjon felelni az újításoknak, mivel a cégek felelőssége a vásárlók kor szerinti elterelésének megoldása a mindennapokban, annak betartását a vállalkozón kérhetik számon, a szabályszegés pénzbüntetéssel jár. A cégek szombatra lakossági tájékoztató kampányokat szerveztek, a weboldalakon, a boltok bejáratánál kifüggesztett feliratokon szerepelnek az új előírások. De például az eladóktól, a biztonsági szolgálatot teljesítő bolti alkalmazottaktól, és a hangos bemondókból is folyamatos tájékoztatást kapnak a vásárlók – sorolta.

Kérhetik az igazolást

– Mostantól a nap bármely szakában előfordulhat, hogy egy vásárló a kora alapján nem a megfelelő időben tartózkodik az üzletben, ezt meg kellett tanulni kezelni, jól intézni minden lehetséges szituációban – emelte ki a főtitkár. Úgy folytatta: – Szombatra fel kellett készülni arra a helyzetre is, hogy mi a teendő, ha a kereskedőben vagy a biztonsági munkatársban kétség merül fel a vevő korával kapcsolatban. Ma ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy először megkérdezték a vevőtől, hogy hány éves, aki erre válaszolt vagy nem, megtehette az utóbbit is.

Azonban jó tudni, hogy szükség esetén a jogszabály lehetővé teszi a boltosnak, hogy megkérje vásárlóját a kora igazolására. Ha a vásárló nem működik együtt, arra számíthat, hogy nem fogják őt kiszolgálni. A boltos úgy biztosan elkerüli, hogy felelnie kelljen, ha a vevőről mégis kiderül, hogy nem szabályszerűen tartózkodik a boltban – hívta fel a figyelmet Vámos György, hozzátéve, hogy a boltosok nem járhatnak el hatóságként, nem igazoltathatnak kötelezően, inkább az udvarias, együttműködést kérő hozzáállás jellemzi őket.

Pontosan, feszes rendben

Az első tapasztalatok szerint a rendelkezés végrehajtásának legsarkalatosabb pontja, hogy a nap során 9 órakor, illetve 12-kor is meg kellett szervezni mindenütt, hogy az életkori előírásoknak megfelelően időben cserélődjön a vásárlóközönség. A főtitkár szerint ez azért érdekes, mert a mostani nem az az időszak, amikor a záróra közeledtével az üzletben lévők jellemzően még kényelmesen válogathatnak, a veszélyhelyzeti rendelkezés szerint ugyanis feszesen kell megfelelni a korlátozásnak.

– A boltokban 9 óra előtt fél órával már felhívják a figyelmet arra, hogy a 65 év alattiaknak hamarosan el kell hagyniuk a helyszínt, ugyanígy, 12 óra előtt is időben figyelmeztetik az idősebbeket, hogy a végéhez közelít a nekik szóló kizárólagos idősáv. Igyekeztek megfelelni a cégek a szabálynak, üzlettípustól függően többféle megoldással – mondta.

Szabad szombat?

Azt is megemlítette, hogy szombat délelőttönként mindig erős a bolti kereskedelem és a friss változás kapcsán a vásárlók több helyütt szóvá tették a kereskedőknek, hogy a 9 és 12 óra közé beiktatott szünet a 65 év alattiaknak felborította a megszokott háztartási teendők, a főzés, és így a családi élet menetrendjét. – A magyarokra jellemző, hogy a hétköznapok után szombat délelőtt hagyományosan elmennek vásárolni, ekkor szerzik be a hétvégi ebédhez szükséges friss alapanyagokat is. Látni kell, hogy jelentős azoknak az aránya, akik miatt érdemes lehet megfontolni, hogy ezen a napon a korábbiakhoz hasonlóan juthasson hozzá mindenki a vásárlás lehetőségéhez – hívta fel a figyelmet Vámos György.

Tankolni lehet és a kutya is jól lakhat

A főtitkár a gyakorlatban felmerülő kérdéseket is megválaszolta a részletszabályok alapján. Például érdemes tudni, hogy az üzemanyagtöltő állomásokra nem vonatkozik a 65 év felettiek miatt megfogalmazott idősáv, vagyis a benzinkútra továbbra is bármikor betérhetnek az autósok, független attól, hány évesek.
 
Dohánybolt esetén sem érvényes a 9 és 12 óra közötti „nyugdíjas folyosó”, dohányárut változatlanul a megszokottak szerint lehet vásárolni. A kijárási korlátozás idejére bevezetett időbeli elválasztás az állateledel- kereskedők esetében eleve nem lépett életbe, noha ezeknek a boltoknak délután 3-kor kivétel nélkül be kell zárniuk.
 
Mivel azonban az állatboltokban eleve nem kell egymás életkorát figyeljék a vevők, bárki bármikor megveheti házi kedvencének az eledelt naponta 15 óráig, így nem állhat elő olyan, üzletileg kockázatos helyzet, mint a 14-15 óráig nyitva lévő piacokon beiktatott három órás szakasz. A vendéglátóhelyek esetén is szigorodott a korábbi szabály, most már egyáltalán nem fogadhatnak vendéget, csak házhoz szállítás vagy előrendelés céljából.
 
A legtöbb önálló étterem üzemszünetet hirdetett és eleve ki sem nyit néhány hétig, illetve például a gyorsétteremláncokban csak az autós kiszolgáló részleg működik, és legfeljebb rendelésért lehet betérni az étterem részbe. A plázákban lévő étkező szinteken számos kifőzde, pizzéria, gyrosos üzemel, a melegkonyhás helyek továbbra is elérhetők, de kizárólag elviteles vagy kiszállítós megoldással.
magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó