Átadták a 28. Magyar Innovációs Nagydíjat
A nagydíjban a 3DHISTECH Kft. alkotása részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsalád, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla.
2020. március 27. 08:41

A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése.A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda.

Az Országházba tervezett, március 27-ei ünnepsség azonban elmaradt, tekintettel a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre. Pakucs Jánosnak, a Magyar Innovációs Szövetség alapítójának, tiszteletbeli elnökének tett föl kérdéseket a Gondola.

- Elnök úr, az Innovációs Nagydíj ünnepsége az idén a parlament Főrendiházi terméből a kibertérbe került át. Milyen innovációt hozott felszínre ez a kényszerhelyzet?

- A díjátadás helyszíne hosszú évek óta az Országház Főrendiházi terme. Most a víruskockázat miatt erről le kellett mondanunk, ám éppen az innovációs gondolkodáshoz illik: új megoldást kellett keresnünk. A kibertérben éppúgy eljuttattuk az innovációs sikerek híveinek és a sajtónak az információkat, ahogyan korábban megtettük, a személyes találkozásokról, a kézből kézbe adott gratulációkról ezúttal le kellett mondanunk. De sokat tanultunk ebből a mostani megoldásból is, friss szakismereteket szereztünk, újabb kapcsolatok létesültek, fontos tapasztalatokkal gazdagodtunk, ezeket a jövőben kamatoztatni fogjuk.

- Ezúttal 46 vállalat, illetve társaság jelentkezett a díj elnyerésére. Ön mint a díj alapítója és több mint két- és fél évtizede szervezője mennyire elégedett ezzel az aktivitással?

- Elsősorban a minőség fénylett föl a 2019-es innovációs pályázat alkalmával. Nagyszerű az a 46 vállalat, amely pályamunkát nyújtott be, az ország büszke lehet rájuk. Nagy fejlődés előtt állnak. A pályázással ők is fontos tudáshoz jutottak hozzá, és ígéretes személyes kapcsolatokat építettek ki mind szakmai, mind kormányzati közökben. Nemcsak a Magyar Innovációs Szövetségnek, hanem a teljes magyar gazdaságnak fontos eredmény, amely a 2019-es pályázattal létrejött.

- A Magyar Innovációs Szövetség civil szervezet. Ennek ellenére a 23 fős zsűrit az innovációs és technológiai miniszter nevében az NKFIH elnöke vezetette 2020. március 3-i ülésén. A civil és az állami szféra összefonódása ebben az ügyben miért üdvös?

- Ha az ország érdekében a civil világ és a kormányzat együtt tud működni, az mind a két fél számára, és főleg a haza számára fölötte igen hozamos. Nekünk, civileknek erőt, bátorítást ad, ha a szakminisztériumok bizalmát élvezzük. Ők a társadalmi megerősítést láthatják bennünk. Ez a kapcsolatrendszer hosszú évek alatt alakult ki, erősödött meg. A kölcsönös tisztelet fennáll, az érdekazonosság teljes, a sikerélmény is közös.

- A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjat olyan nemzetközi szinten is kiemelkedő társaságnak ítélte a zsűri, mely orvosi diagnosztikai készülékének külfödi és hazai értékesítésével 3 millárd forint bevétel-növekedést ért el. Miért fontos, hogy a tényszerű eredményt siker - az Innovációs Nagydíj - is koronázza?

- A nagydíjban a 3DHISTECH Kft. alkotása részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsalád, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése.

A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla. A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egy egyetemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHISTECH Kft. gyártásba vitte. Az innováció a piaci sikerrel teljes, nos: a cég terméke a világpiacon piacvezető, referencia etalonná vált versenytársai, a Phillips, a Leica, illetve a Roche cégek és termékeik számára. Megérdemli a gratulációkat - akár a helyzethez igazodva elektronikus levelekben is - a cég vezetője, Dr. Molnár Béla.

- A nekilendülő - startup - vállalatokat is díjazzák, a MISZ és a Valor Hungariae cég együtt. Az idén egy olyan innováció a díjazott, amely bár már a járvány előtt megvalósult, különösen alkalmas a bajok enyhítésére most, a vírusháború idejében. Miért fontos ez az egybeesés?

- Ahogy minden könyvnek, úgy minden innovációnak is megvan a maga története. Itt valóban egy fontos egybeesésről van szó, hiszen a Fitpuli Kft. a tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért hozott létre alkotást.

A fejlesztés egyedülálló és újszerű módon, teljesen digitális formában elérhető, ezáltal alacsony bevezetési költségek mellett, nagyságrendekkel több munkavállalóhoz juttatható el. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A 2017-ben alapított vállalkozás három körben, összesen 1,11 millió euró befektetést kapott. Eladott felhasználói fiókjainak száma már 30 ezer. 2019-ben az eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, amely az előző évi eredmény ötszöröse. Ezt teljesítménynek, eredménynek minősíthetjük az egyértelmű siker pedig a Startup Innovációs Díj a győri cég számára. 

A Magyar Innovációs Szövetség közleménye

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.Eredetileg márc. 27-én, az Országházban, ünnepélyes keretek között, a Parlament alelnöke és az illetékes miniszterek adták volna át az elismeréseket. Az ünnepséget sajnos a járvány miatt nem lehetett megtartani. Ezért a hivatalos végeredményt jelen sajtóközleményben tesszük közzé, a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg.

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A díjazottak egy részéről szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla. A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egy etemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHISTECH Kft. gyártásba vitte. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és közel 50 helyen került eladásra, belföldön és külföldön, egyaránt, mely 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. A világpiacon piacvezető, referencia etalonná vált versenytársai, a Phillips, a Leica, illetve a Roche cégek és termékeik számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért. A kutatás-fejlesztés nehézsége volt, hogy a részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, ill. laborméretben csak igen korlátozottan voltak vizsgálhatók. Az alkalmazhatósággal kapcsolatos bizonytalanságok azonosítása és kiküszöbölése érdekében ezeket valós ipari körülmények között kellett tanulmányozni. Az MDI üzem névleges éves kapacitása 330 ktpa-ra növekedett, amely összességében 7.9 kt többlet MDI-termelést tett lehetővé 2019-ben, ennek az addicionális volumennek az értékesítése 2019-ben € 4.6 M (1,5 milliárd Ft) fedezetet jelentett a vállalat számára,

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Informatikai Innovációs Díjában az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A kifejlesztett orvosi döntéstámogató eljárás segít az orvosnak a több mint 100 forgalomban lévő és több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést, a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján. A speciális orvosi szoftver, a mesterséges intelligencia egy formája. A cég már közel 50 munkavállalóval rendelkezik, az árbevétel 2019-ben 26%-kal emelkedett, és átlépte az 1 milliárd forintot.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. A mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt. Ez Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pót-megvilágítással ellátott növényháza. Az árbevétel-növekmény 566 millió forint volt 2019-ben; az üzemi eredmény 30 millió forintról (2018) 339 millió forintra növekedett. Az 1000 tonnányi importkiváltás 566 millió forint értékű volt.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A kifejlesztett H-Genie® az egyetlen és első biztonságosan használható, nagy tisztaságú (4.0 vagy 99,99%), kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor berendezés, amely már elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység kutatási célú hidrogén igényének kielégítésére (0.1-1 NL/perc). 2019-ben – már ez első évben - 100 millió Ft feletti értékesítési árbevételt sikerült generálni, három kontinensen.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Alapkutatástól a piacig˝ 2019. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A KOKI spinoff cége, a Femtonics Kft. küldetése, hogy egy-egy ötletet az alapkutatástól az exportképes termékig íveltessen. A Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkópuk sok év munkájának köszönhetően a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott „hungarikum”. 2019-ben az ATLAS termékcsaládból származó extra export árbevétel nagysága 480 M Ft-ra emelkedett.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért. Az elmúlt években alatt több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. Az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. A 2019-es évben 140 millió Ft árbevételt értek el a CSALOMON® csapdacsalád csapdáinak a forgalmazásával több, mint 3000 vásárló részére Magyarországon és jellemzően Európa országaiban.

A VALOR HUNGARIAE Zrt. éa a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért. A fejlesztés egyedülálló és újszerű módon, teljesen digitális formában elérhető, ezáltal alacsony bevezetési költségek mellett, nagyságrendekkel több munkavállalóhoz juttatható el. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A 2017-ben alapított vállalkozás három körben, összesen 1,11 millió euró befektetést kapott. Eladott felhasználói fiókjainak száma már 30 ezer. 2019-ben az eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, amely az előző évi eredmény ötszöröse.

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázat szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A díjazottak egy részéről szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

A 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.
 

gondola
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó