“Magyarország és a magyar kultúra páratlan”
Olga Groszek, Varsóban élő lengyel vlogger videóinak témái általában a lengyel-magyar barátságról szólnak.
2020. március 24. 13:12

Minden év március 23-án tartják a lengyel-magyar barátság napját, ezen a napon a két ország azt ünnepli, hogy évszázadok óta testvérként tekint egymásra és folyamatosan rendkívül jó a kapcsolat közöttük.

Hosszú évszázadok óta jó a viszony Lengyelország és Magyarország, a lengyelek és a magyarok között. A két nép ezért már több mint tíz éve, egészen pontosan 2007 óta ünnepli, hogy milyen nagy a barátság egymás között. Ennek érdekében március 23-át jelölték ki emléknapnak, amikor is minden évben a két ország egy-egy városa ad otthont különböző programoknak, rendezvényeknek, megemlékezéseknek. Az ünnepnap alkalmából az abban az évben a barátság napnak otthont adó város vezetője átadja az esemény zászlaját a következő évi eseményt megrendező város vezetőjének.

Győrben még emlékműve is van a két ország közötti barátságnak, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Ezt 2006. március 24-én avatta fel az azóta elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő Sólyom László akkori köztársasági elnökkel. A magyarral majdnem megegyező emlékművet a lengyelek két évvel később adták át Jaroslaw városában. 2017-ben Katowicében avatták fel az 1956-os magyar forradalmat segítő lengyelek emlékművét, Varsóban pedig az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet.

 

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel – 324 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül – március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította, március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is.

Olga Groszek, Varsóban élő lengyel vlogger videóinak témái általában a lengyel-magyar barátságról szólnak. Az egyetemista lány önszántából tanult meg magyarul, rajong hazánkért, magyar nyelven készíti a videóit és személyes küldetésének tartja, hogy mélyítse a lengyel-magyar barátságot. A Pestisrácok.hu megkereste a fiatal vloggert, hogy megtudjuk, miként alakult ki benne ez a fajta rajongás.

"A Varsói Egyetemen a magyar szakon kezdtem el tanulni a magyar nyelvet. Az elején nem ismertem Magyarországot, nem jártam ott korábban soha, de gyorsan beleszerettem az országba, a magyar kultúrába. A magyar irodalom és a filmek a kedvenceim” – fogalmazott Olga, aki szerint az egész családja Lengyelországból származik, ezért is meghökkentő sokaknak, mennyire odavan Magyarországért és mennyire érdeklődik hazánk iránt.

Arra a kérdésre, hogy mit érez, mikor hazánkba látogat, azt mondta olyan, mintha hazajárna. Tanult Debrecenben, egy lengyel barátnőjével végigstoppolta az országot, bejárta a nagyobb városokat és a fővárosban még egy hónapig dolgozott is egy hostelben.

"Tavaly nyáron a Balatonnál is voltam – Balatonfüredben, Tihanyban és Veszprémben. Mindig nagyon jól érzem magam Magyarországon, nagyon sok barátom él ott. Mindenki nagyon kedves velem, főleg ha rájönnek, hogy lengyel vagyok és magyarul tanulok” – mondta.

A vlogger szerint a nyelvet már csak autodidakta módon tanulja, rengeteg magyar filmet néz és tartja a kapcsolatot magyar barátaival, így fejleszti folyamatosan nyelvtudását, még a videóit is magyar nyelven készíti.

A magyar-lengyel barátság emlékműve Győrben - pilsudski.eoldal.hu

"A magyar mellett lengyelül, angolul és spanyolul is beszélek, és elmondhatom, hogy a magyar nyelv minden bizonnyal a legnehezebb” – fogalmazott.

Csatornája Olga Lengyel névre hallgat és már több mint tízezer feliratkozóval büszkélkedhet. Azt mondta, azért beszél magyarul a videókon, hogy saját magát motiválja nyelvünk megtanulására. Igyekszik hetente feltölteni egy videót, munkájáért még ösztöndíjat is kapott a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézettól a csatorna fejlesztésére.

"Szeretném megerősíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat tevékenységemmel. A csatorna készítése mellett a Magyazyn.pl portál főszerkesztőjeként dolgozom, valamint a Lengyel-Magyar Alapítvány elnöke is én vagyok” – mondta. 

pestisracok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó