Karácsonyék járvány idején utaztatnák a betegeket
Teljes kompetenciazavar jellemzi a fővárosi önkormányzatot a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A Magyar Nemzet birtokába került levelezés szerint az ellenzéki vezetésű főváros a veszélyhelyzet kellős közepén szerveztetné át a járóbeteg-ellátást. Miközben a kerületekben marad a fizetős parkolás, a főváros a plázáktól kér ingyenes parkolási lehetőséget, és felmérné a háziorvosok ellátási területen kívüli ingyenes parkolási igényét. Karácsony Gergely főpolgármester telefonon a vírus megállíthatatlanságáról beszél, azonban a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését eddig nem hívta össze.
2020. március 20. 13:52

A főváros a veszélyhelyzet közepette, hatáskörén túlterjeszkedve a budapesti szakrendelők átmeneti, koncentrált régiós átszervezését javasolja – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került, egy szerdán lezajlott tanácskozásra szóló meghívóból, melyben a főváros egészségügyi tanácsnoka, Havasi Gábor a kerületekhez tartozó járóbeteg-szakellátás kapcsán próbál intézkedni.

A levélből az is kiderül, hogy a főváros ellenzéki vezetése úgynevezett centrumszakrendelők kialakításában gondolkodik. A koncentrált szakellátást nyújtó intézmények akár több kerület lakosságát is ellátnák, ami viszont azzal járhat, hogy a járványveszély kellős közepén utazgatnia kellene mind a pácienseknek, mind a szakorvosoknak. A fővárosi tanácsnok azt is kéri a kerületi intézményvezetőktől, írják meg, hogy a háziorvosi, illetve a járóbeteg-ellátáshoz hetente mekkora mennyiségű védőeszközre van szükség, mivel a felmerült igényeket a főváros összesítve akarja a kormánynak prezentálni. A dokumentum azon része pedig, amely a rendkívüli helyzetre és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elrendelt intézkedésekre hivatkozva azt állítja, hogy az önkormányzatok finanszírozása kapcsán kiesés várható, már-már a pánikkeltés kategóriájába tartozik.

Hasonló kompetenciazavart tükröz az a levél is, amely a Budapest egész területére érvényes díjmentes várakozási, illetve behajtási engedélyek biztosítása kapcsán arra kéri a kerületeket, hogy küldjék el a fővárosi főjegyzőnek a közfinanszírozással működő háziorvosok, házi gyermekorvosok, valamint a helyi járóbeteg-ellátásban dolgozó szakorvosok számát. A Párbeszéd főpolgármestere által aláírt levél szerint a fővárosi önkormányzat arra is kíváncsi, hogy az említett egészségügyi szakdolgozók közül hánynak van a kerület által kiadott egészségügyi várakozási engedélye. A fentiek Karácsonyék pótcselekvését bizonyítják, mivel logikátlan, hogy miért akar a főváros ingyenes parkolást adni például egy budafoki háziorvosnak, aki nyilván nem megy a Belvárosba gyógyítani.

Nincs ingyenparkolás

A fentiek fényében az sem mellékes, hogy a veszélyhelyzet elrendelése óta nagyon sokan fordultak a fővárosi vezetéshez, hogy tegyék ingyenessé a parkolást. Karácsony Gergely nem tudta vagy nem akarta a díjmentes parkolás kérését átvinni az illetékes kerületeken és a Fővárosi Közgyűlésen – amely a veszélyhelyzet elrendelése ellenére eddig nem tartott rendkívüli ülést. Budapest ellenzéki főpolgármestere azzal érvelt, hogy hiába látni kevesebb autót az utakon, állítása szerint a parkolókban ugyanannyi vagy még több jármű van, mint a járványveszély előtt, az ingyenes parkolás pedig megnehezítené a veszélyhelyzet kezelését. A Párbeszéd politikusának indoklásával szemben a szintén balliberális vezetésű Bécsben éppen fordítva van: ideiglenesen eltörölték a parkolási zónákat és ingyenessé tették azok használatát, hogy a járványveszélyes időszakban minél kevesebben vegyék igénybe a tömegközlekedést.

Zavarodottság és átgondolatlanság jelei mutatkoznak a főpolgármester döntéseiben Fotó: Havran Zoltán

Az ellenzéki városvezető tegnapi ­Facebook-tájékoztatójában bejelentette: a fővárosi önkormányzat felvette a kapcsolatot a budapesti plázák üzemeltetőivel, hogy a koronavírus-járvány miatt átmenetileg tegyék lehetővé a bevásárlóközpontok parkolóinak ingyenes használatát. Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat cégei, intézményei és a kerületek által működtetett alap- és járóbeteg-ellátásban nem állnak „túl jól” a védőfelszerelésekkel. Az ügyben „várják a kormány együttműködését”.

Vészjósló hívás

Közben – mint ahogy azt már megírtuk – a főváros telefonos, közterületi és közösségimédia-kampányt indított a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A BKK felületein megjelenő kampány fő üzenete: „Maradj otthon!” A plakátokkal párhuzamosan infografikák és kisfilmek is megjelennek a Városháza és a főpolgármester Facebook-oldalán. A plakátokkal és egyéb tájékoztató anyagokkal szemben számos kérdést felvet karácsony Gergely automatikus telefonhívásokból álló kampánya. A budapestiek a főpolgármester hangjával kapnak hívást, amelynek kapcsán többen arról számoltak be a Magyar Nemzetnek, hogy az ellenzéki politikus vészjóslóan úgy fogalmaz: „A vírust nem tudjuk megállítani.”

A főváros hivatalos közleménye szerint az automata hívás a vírus terjedésének lassítására ad javaslatokat és az idős budapestiek védelmére szólít fel. Az is érdekes, hogy milyen adatbázis alapján folyik az emberek hívása, mivel számos vidéki olvasónk értetlenségét fejezte ki a főpolgármesteri hívás kapcsán. A fentiekről, valamint a kampány hosszáról, lebonyolítójáról és költségéről lapunk közérdekű adatigényléssel fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez.

A rossz levegőtől tartanak

A fővárosi önkormányzat szerint az elmúlt napokban a jelentősen csökkent közúti forgalom ellenére egyre romlik a levegő minősége Budapesten. A tegnap megjelent fővárosi közlemény szerint a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint. Úgy fogalmaznak: „A figyelem – a meteorológiai körülményeken túl – a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelés felé fordul. Ennek aránya különösen a peremkerületekben és agglomerációban jelentős.”

A fővárosi önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a megnövekedett szennyezőanyag-koncentráció miatt – a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzettől függetlenül is – elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermekek, időskorúak, betegek) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást, illetve legfeljebb a viszonylag kedvezőbb időszakban, lehetőség szerint a kora délutáni, 13 és 15 óra körüli időszakban szellőztessenek. Az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva azt írják: jelentős javulás valószínűleg csak szombat délutántól, estétől várható.

magyarnemzet.hu
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó