I. Harcos pillanatok…
KDNP: Hogyan védjük az időseket? Fidesz: Milyen intézkedésekkel vesszük fel a harcot a koronavírus-járvány ellen? Jobbik: Mit gondol erről a miniszterelnök úr? MSZP: Mi lesz most? DK: Vállalják-e a felelősséget?
2020. március 20. 23:27

MOTTÓ: Csupa szín, csupa legenda!  Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát pedig fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben!

A mentelmi jog birtokában látványosan dúlt a szólásszabadság. A jó hír elillant, a rossz nem távozott! Köptek sarat és minden mást. Minél inkább ütötték a vasat, annál inkább szikrázott! Az azonnali kérdések zöme költőnek is mondható volt, szerepelt már bennük az „ítélet” is.Rákattintva, szerényen stilizálva, a szolidabb zajokat, tapsokat is jelezve, olvashatók az Országgyűlés márciusi 16.-i napját színesítő azonnali kérdések és válaszok. – Kellemes találkozást!

 

”Hogyan védjük az időseket?”

HOLLIK ISTVÁN, (KDNP): - Államtitkár Úr! A rendelkezésünkre álló statisztikák jól mutatják, hogy a koronavírus, ez a világszintű járvány leginkább az idősekre, azokra az emberekre, akiknek az immunrendszere legyengült, és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Aki 65-70 év fölött van, ott a halálozási arány drasztikusan megnő. 10 millió magyarból ez a vírus 2 millió idős embert veszélyeztet, éppen ezért ezekben a vészterhes időkben az idős honfitársainkra kiemelt figyelmet kell fordítani, az ő megvédésük a legfontosabb feladat! Azt is tudomásul kell vennünk, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben nem elegendőek pusztán a kormányzati lépések, hanem minden egyes magyar állampolgárnak megvan a maga felelőssége, és erre fel kell hívni minden honfitársunk figyelmét. Idősebb rokonainkat, barátainkat aktív odafigyeléssel és a környezeti kitettségük csökkentésével kell segítenünk, ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az egészségüket meg tudjuk őrizni.

- Államtitkár Úr! Foglalja össze, hogy a járvány időszakában hogyan védjük meg az időseinket, illetve milyen intézkedésekkel védhetjük azokat a szolgálatot teljesítő egészségügyi alkalmazottakat, akik elmúltak 65 évesek, és a legnagyobb veszélynek ők vannak kitéve? (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Valóban, a legtöbb figyelem most az idősekre kell hogy háruljon mindenki részéről. A kormány a múlt hét második felében már elindította azt a kampányt, amely pontosan arra hívja fel a figyelmet, amit a képviselő úr is mondott, hogy a legnagyobb veszélyben az idős emberek vannak, éppen ezért a legtöbb figyelem, törődés, kímélet is az ő irányukba kell hogy forduljon.

- Nyilván fokozott fertőzésveszély, ha orvosi rendelőbe kell elmenni egy idős embernek, éppen ezért azokat a gyógyszereket, amelyek nem igénylik a közvetlen találkozást, telefonon is felírhatják a múlt péntek óta a háziorvosok. Ha elektronikusan felírják, akkor azt az elektronikus térbe beküldik, amely térből ez a vény bármilyen gyógyszertárban lehívható. A gyógyszertárba sem szükséges az idős embernek elmenni, hanem megadja a tajszámát, és akkor az általa megbízott személy – gyerek, rokon, szomszéd, ismerős, barát - adatai megadásával elviheti az idős embernek.

- Képviselő Úr! Látogatási tilalom van, nemcsak a kórházakban, de a szociális intézményekben is, pontosan azért, hogy az ott lévő idős embereknél a fertőzés kockázatát minimalizáljuk. A kórházakban is igyekeztünk minden felszerelést biztosítani, de ezen túlmenően a laborkapacitásban több ezer mintavételre elegendő anyag van. Rendelkezésre áll 22 millió pár gumikesztyű, amit a kórházakban használhatnak, több mint 1,1 millió sebészeti maszk, amelyből mindennap körülbelül további 20 ezer darabot igyekszünk gyártani a büntetés-végrehajtásban, továbbá 2-2 ezer lélegeztetőgép és altatógép szintén rendelkezésre áll. Ezekre a későbbi fázisokban nagy szükség lehet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

HOLLIK ISTVÁN: - Államtitkár Úr! Azt gondolom, ebből is látható, hogy a kormány és az érintett hatóságok, leginkább az egészségügyi dolgozók, orvosok, nővérek komolyan veszik a koronavírus-járvány fenyegetését, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák és lelassítsák a rohamos terjedését. A gyógyszerkiváltással kapcsolatos intézkedések is rendkívül időszerűek, személyes tapasztalatom volt, amikor bementem egy gyógyszertárba, hogy ez nagyon jól működik. Hálásak ezért az idősek. Ezzel a lehetőséggel nagyon sokan élnek. Ez egy rendkívül hasznos dolog, én magam is a nagymamám gyógyszerét váltottam ki. Azt gondolom, hogy csak úgy fogunk tudni eredményesen küzdeni a koronavírus ellen, ha a saját felelősségét ebben a helyzetben mindenki meglátja! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE: - Képviselő Úr! Pontosan azért, hogy a további kimozdulásokat és ezzel a fertőzésveszélyt is megelőzzük, fontos, hogy a közgyógyellátásra való jogosultság igazolása a veszélyhelyzet időtartama alatt meghosszabbodik, sőt még az azt követő 90. napig is fennáll. Tehát a veszélyhelyzet alatt nem kell közgyógyellátási igazolás miatt sem ügyeket intézni. Fontos az is, hogy azoknak, akik emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre jogosultak szakorvosi javaslat alapján, szintén nem kell ezt a javaslatot megújítaniuk, hanem ennek is automatikusan meghosszabbodik az időtartama a veszélyhelyzet végéig és még azt követően 90 napig. Ezzel is igyekeztünk a különböző újabb fertőzésre okot adó találkozásokat, eseményeket a minimumra csökkenteni. Éljen ezzel mindenki, és igyekezzen az egyéni felelőssége körében is otthon maradni, és minél kevesebb találkozással lassítani a járvány terjedését! (Taps a kormánypártok soraiban.)

„Milyen intézkedésekkel vesszük fel a harcot a koronavírus-járvány ellen?”

SELMECZI GABRIELLA, (Fidesz): - Képviselőtársaim! A legfrissebb adatok szerint 39-re nőtt hazánkban a diagnosztizált fertőzöttek száma, közöttük 9 iráni, 1 brit és 29 magyar állampolgár. Az új eseteknél is az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. A legtöbbet a koronavírus terjedése ellen azonban mi magunk, magánemberek tehetünk. Minden magyar embertől azt szeretném kérni, hogy segítse az egészségügyi és a rendvédelmi szervek munkáját azzal, hogy betartja az operatív törzs által meghozott javaslatokat, ajánlásokat, a veszélyhelyzetben elrendelt jogszabályi előírásokat. Az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott előírások, ajánlások is azt a célt szolgálják, hogy saját magunkat és ezáltal közvetlen családtagjainkat, barátainkat, egyúttal az egész magyar társadalmat a lehető legjobban meg tudjuk védeni a koronavírus terjedése ellen.

- Államtitkár Úr! Azon túl, hogy megkérünk mindenkit, az időseket is, hogy tartsák be az ajánlásokat, szeretném megkérdezni mindezek tükrében: milyen további intézkedésekkel fogjuk felvenni a harcot a koronavírus-járvány ellen? (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Asszony! Egy ilyen járványhelyzetben teljesen más szabályok vonatkoznak mindenre és mindenkire, mint máskor. Ezt jelzi a jogrendszerünkben is az a veszélyhelyzet, ami egy rendkívüli jogrendet jelent: teljesen más módon szabályozható a közszférának a működése, az orvosok vezényelhetők, jogszabályok a kormányfő részéről könnyebben alkothatók, pontosan azért, mert másként kell ilyenkor az államnak is reagálni.Teljesen más a fertőzésnek a lefolyása is, mivel járványesetről van szó. Másként kell ehhez hozzáállni, és éppen ezért a saját életünket is másként kell alakítani: ki kell lépni a hétköznapi rutinból, a megszokott mindennapi cselekvéseinkből! Másképp kell a saját mindennapjainkat irányítani, és másként kell a munkatársainkkal, családtagjainkkal, ismerősökkel való találkozásainkat és megbeszéléseinket is alakítani.

- Képviselő Asszony! Valóban, a legfontosabb az idős emberek szüleink, nagyszüleink védelme, fontos, hogy lehetőség szerint ne mozduljanak ki az otthonukból. Nyilván itt az államnak is vannak lehetőségei, hogy miként lehet a gyógyszerkiváltás szabályait vagy más szabályokat úgy változtatni, hogy az az idősek számára még inkább csökkentse a fertőzésnek a veszélyét. Fontos intézkedés a kormány részéről az összes tömegrendezvénynek a lemondása, betiltása, az iskolákban digitális munkarendnek a bevezetése, a felsőoktatásban szintén a közvetlen tanításnak a szüneteltetése, a határforgalomnak a korlátozása és minden olyan egyéb intézkedés, ami az éttermekben, kávézókban, szórakozóhelyeken, bárokban való személyes kapcsolatokat a minimumra szorítja. Ezzel tehetünk a jelen pillanatban a legtöbbet a saját egészségünk és minden magyar állampolgár egészsége érdekében. Nem tudhatjuk, hogy ki az, aki ezt a fertőzést hordozza, lehet, hogy ott vannak buszon, villamoson, utcán, metrón, bárhol, ezeket a találkozásokat kell elkerülni, ez most a legfontosabb mindenki számára, ezt mutatja a többi ország példája is, amelyek már jóval nehezebb helyzetben vannak, mint Magyarország. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

SELMECZI GABRIELLA: - Államtitkár Úr!Mindannyian tudjuk, hogy szüleink, nagyszüleink generációja nagyon sok mindent átélt és túlélt, nagyon nehezen adják fel az önállóságukat, és nagyon nehéz rávenni őket, hogy most hagyatkozzanak ránk.Több képviselőtársammal beszéltem, és egyetértünk abban, hogy szüleink, nagyszüleink generációja rosszul érzi magát, ha kiszolgáltatja magát az úgynevezett fiatalabb nemzedéknek. Ezért legyünk állhatatosak, és értessük meg velük, hogy mindnyájunknak az az érdekünk, ha most otthon maradnak, megbíznak bennünket azzal, hogy mindent, amire szükségük van, majd mi beszerezzük, és odavisszük hozzájuk. Szeretnék mindenkit biztatni arra, hogy állhatatos és kitartó legyen ebből a szempontból! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE:- Képviselő Asszony!A mindennapokban is fontos olyan egyszerű dolognak a betartása, mint kézmosás: ha ezt megtesszük, nagyon nagy mértékben kiküszöböljük azt, hogy a vírust másokra átvigyük, vagy magunkat megfertőzzük. Az is fontos, és ezt én magam is az elmúlt napokban sok üzletben, sok helyiségben láttam, amikor limitálták, hogy maximum két ember, vagy két ügyfél, vagy két vásárló tartózkodhat abban a légtérben, és a legtöbb esetben azt láttam, hogy az emberek türelmesen megtették ezt. Fontos, hogy amikor valaki sorban áll, akkor ott is nagyobb teret hagyjanak, tehát ne szorosan álljanak, hanem legalább egy méter távolságot hagyva álljanak. A kormány ezeken túlmenően döntött tíz olyan különleges felelősről és akciócsoportról is, amelyek a védekezésnek vagy a védekezés utáni gazdasági terveknek a kidolgozásáért felelősek. (Taps a kormánypártok soraiban.)

„Mit gondol erről a miniszterelnök úr?”

Z. KÁRPÁT DÁNIEL, (Jobbik): - Tisztelt Ház! Igyekszem megragadni a lehetőséget, hogy egyfajta kegyelmi pillanat irányába próbáljam eltolni a parlament munkáját, hiszen kritikus órákat élünk. Vallom, őszintén hiszem is, hogy olyan összpolitikai megoldásokra van szükségünk, amelyek mellett minden politikai közösség ki tud állni, és a saját szimpatizánsait arra tudja kapacitálni, hogy a közös nemzetmentő utakat kövessék. Éppen ezért hallgatom nagy érdeklődéssel, hogy a kormány mit válaszol azon honfitársaink helyzetét érintő kérdésére, akik a mai napon nem tudják, hogy a fizetésüket hogyan és milyen formában kapják meg, szolgáltatóként vagy vállalkozóként bármiféle bevételre tarthatnak-e számot a következő hetekben, hónapokban.

- Miniszter Úr! Gondolom, önhöz és az államtitkár urakhoz is érkeznek a vészjelzések. Nem állna tőlem távol békeidőben miniszterelnök úr azon gondolata, miszerint próbáljuk megőrizni az álláshelyeket. Viszont háborús órákat élünk, amikor a legfontosabb az, hogy honfitársaink irányába biztonságot, a körülményekhez képest nyugalmat próbáljunk sugározni. Van, amin nem tudunk változtatni, de amin tudunk, azt együttes erővel igenis tegyük meg! Ezért javasol a Jobbik magyar munkahelyvédelmi alapot, ahova a költségvetés befizetésével, illetve a legnagyobb gazdasági szereplőink, jelesül a multicégek arányos befizetéseivel 3-6 hónapos időtartamra helyt tudnánk állni mind a nehezen kigazdálkodható fizetéseket illetően, mind pedig azon vállalkozók is reménnyel fordulhatnának ide, akik vagy a saját bevételüket vagy éppen a munkavállalóik munkabérét nem tudják kitermelni ebben a drámai helyzetben. Éppen ezért adódik a kérdés: nyitottak ez irányban, hogy legalább ezt a biztonságot szavatolni tudjuk honfitársaink számára, ha már ennyire drámai, ennyire kritikus órákat élünk? (Taps a Jobbik padsoraiban.)

***

NAGY ISTVÁN, (agrárminiszter): - Képviselőtársam! Valóban, ilyen időkben összefogásra van szükség, és arra van szükség, hogy hogyan tudunk együtt gondolkodni, és együtt megteremteni annak a lehetőségét, hogy arra a kihívásra, amit a vírus intéz az emberek egészsége és élete ellen, illetve ennek következtében aztán a magyar gazdaság ellen, milyen helyes válaszokat kell adni. Nem volt hasonlóra példa! Olyan úton megyünk, amelyen nap mint nap minden egyes órában új és új helyzet elé állunk. A szándékot tudom önnek elmondani. Az első az emberi élet védelme. Miniszterelnök úr is bejelentette: felülről nyitott alap áll rendelkezésre. Anyagi akadálya annak tehát nem lehet, hogy az emberi életet megvédjük, elősegítjük, hogy minél kevesebben kényszerüljenek a vírusfertőzéssel szembesülni.

- Képviselőtársam! Ez a betegség az egyéni jellegéből, fertőzéséből a csoportos szintre lép, - akkor mit okoz a gazdaságnak, és hogyan tudjuk kezelni?Hogyan tudunk olyan gazdaságélénkítő támogatásokat nyújtani, amelyek megóvják a munkahelyeket, hiszen nem csak a máról, holnapról, két hétről kell gondoskodni. Pontosan ezért lett megbízva a gazdaság újraindításával felelős akciócsoport, pont ezért kell pénzügyminiszter úrnak is újratervezni akár a költségvetést, és javaslatot tenni arra, hogy honnan tudunk forrásokat átcsoportosítani annak érdekében, hogy a magyar gazdaságot arra a pályára tudjuk állítani, amely megfelelő választ tud adni a kihívásokra. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

***

Z. KÁRPÁT DÁNIEL: - Miniszter Úr! Én a jó szándékát nem vitatom, de mondok egy életszerű példát önnek. Szállodában vállalkozási formában takarít a magyar dolgozó. A következő hónapokban százezer százalék, hogy neki fizetése, bevétele nem lesz. A legjobb esetben megmarad a munkahelye, de fizetést nem kap. Ugyanakkor lakbért fizetnie kell, mert albérletben lakik valahol. A gyermekeit neki nemcsak őrizni, hanem eltartani is kell.  Látjuk tehát, hogy vannak tipikus élethelyzetek, ahol a megnyugtatás nem várhat.

- Miniszter Úr! Ezt a „piaci szegmenst” magyar munkahelyvédelmi alappal, százmilliárdokkal kell megnyugtatni. Mi kiállunk, és elmondjuk a szenvedőknek, hogy a megélhetésük garantált, a gyermekeik nem éhezhetnek, őket nem lakoltathatják ki Magyarországon. Ezt kutya kötelességünk szavatolni, ettől pedig nekem sem áll módomban tágítani! (Taps az ellenzéki sorokból.)

***

NAGY ISTVÁN: - Igaza van képviselő úrnak!  A kormány ereje teljes birtokában azon dolgozik, hogy megtalálja ezekre a kérdésekre a választ. Az is egy válasz, hogy miként tudjuk átcsoportosítani a munkaerőket. Szembesülnünk kell azzal, hogy az ön által fölhozott példa, az idegenforgalom beomlik, hiszen olyan mértékű visszaesés van az utazások korlátozásával, hogy ezzel a szektorral kiemelten foglalkozni kell. Az idegenforgalom újraindításával, talpra állításával kapcsolatosan a kormány hamarosan megjelenik egy programmal. Kérem, bízzon a kormányban, dolgozik a megoldáson az ön által felvetett kérdésekben is. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

„Mi lesz most?”

KUNHALMI ÁGNES, (MSZP): - Miniszter Úr! Két, az egyéni választókörzetemet, a XVIII. kerületet érintő kérdésben szeretnék kérdéseket feltenni önnek. A tegnapi napon kiderült, hogy XVIII. kerületi volt sajnos az a beteg, aki Magyarországon elsőként elhunyt regisztrált koronavírusos megbetegedettként. Kérdezem öntől: igaz-e, hogy a Jahn Ferenc Kórházban feküdt napokig tüdőgyulladással ez a beteg? Miért nem végezték el korábban, miért csak szombat este végeztek koronavírustesztet ezen a betegen, miért késlekedtek ennyit? A harmadik kérdésem: mivel kiderült, hogy fertőzött volt, kiderítették-e már, hogy kikkel érintkezett, hányan vannak a kontaktszemélyek, mi van most azokkal az emberekkel, akikkel érintkezett, és hol vannak ezek a kontaktszemélyek pontosan? Akikkel érintkezett, orvosokkal, nővérekkel, tesztelik-e már őket, elvégezték-e már a koronavírustesztet? És végezetül azt is szeretném öntől kérdezni: ha a 400 ezer ember ellátásáért felelős Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház kiesik esetlegesen véletlenül az ellátásból, ami nagyon nagy baj lenne, akkor mely intézmény fogja átvenni sok százezer XVIII. kerületi és dél-pesti embernek az ellátását? 

- Miniszter Úr! A második terület a reptér. Azt szeretném kérdezni: miért lehetséges az, hogy Európa legfertőzöttebb országaiból – Franciaország, Németország, Svájc, Spanyolország – zavartalanul, tegnap is 39 járat érkezett, ma pedig 52. Ellenőrzés és a legalapvetőbb vizsgálatok nélkül hagyhatják el az utasok a Liszt Ferenc repteret. Fel van készülve a Budapest Airport, ugyanis elmondásuk szerint 100 millió forint értékben rendelkeznek védőfelszerelésekkel, hőkamerákkal, testhőmérsékletet mérő eszközökkel, a szigorúbb ellenőrzések elvégzésére viszont elmondásuk szerint nem érkezett felkérés az operatív törzs részéről. Az operatív törzs erre miért nem adott utasítást a Budapest Airportnak? Az egyes járatok utasainak és személyzetének ellenőrzését a hatóságok rendelik el, erről a reptér saját hatáskörben nem dönthet. Miért késlekedik az operatív törzs ennek kiadásával? (Taps az ellenzéki sorokból.)

***

NAGY ISTVÁN, (agrárminiszter): - Képviselőtársam! Először is őszinte részvét annak a családnak, aki gyászolja az elhunytát, hiszen az első halott ennek a járványnak a kitörésekor mindenképpen tragikus. Intő jel számunkra: a védőintézkedéseket, a megelőző intézkedéseket szükséges meghozni. Ezeket a dolgokat komolyan kell venni mindnyájunknak. Akkor, amikor önkéntes otthonmaradási karanténról beszélünk, akkor, amikor a különböző szabályok betartásáról beszélünk, akkor azt igenis mindnyájunknak a saját érdekünkben és az egymás iránt érzett felelősségünk érdekében nagyon komolyan kell venni. 

- Képviselőtársam! Azt kell mondjam önnek, hogy igen, ott feküdt ez a beteg, és most a WHO-protokoll szerint zajlik minden egyes intézkedése a magyar egészségügynek. Ezt szigorú szabályok kötik. Tehát nem is lehetne máshogy akkreditálni az egész kérdést, és hitelességi problémát is fölvetne, ha nem a WHO-protokoll szerint zajlana. Keresik a kontaktszemélyeket természetesen, és minden olyan intézkedést meghoznak, amit ez a WHO-protokoll előír ilyenkor. A reptérrel kapcsolatosan felvetett kérdésére pedig azt tudom mondani: Magyarországra éjféltől nem lehet belépni idegeneknek. (Kunhalmi Ágnes: Ez tényleg a reptérre is vonatkozik?) Ez természetszerűleg a reptérre is vonatkozik, hiszen az is az ország területe. Nem lehet az ország területére beérkezni innentől kezdve, ma éjféltől lezár Magyarország, Ferihegy és a határ is teljes egészében. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

***

KUNHALMI ÁGNES: - Pontosítsunk: ön azt állítja, hogy nemcsak az országhatárokat, hanem a repteret is le fogják zárni teljes mértékben éjféltől. Lényegében a reptéren keresztül is csak magyar állampolgárok jöhetnek haza, más nem utazhat már légi közlekedésen sem? (Nagy István: Az is határ. – Menczer Tamás: A nemzetközi személyszállítás minden tekintetben lezárt.) Miért nem végezték el időben az elhunyton a tesztet, - erre nem kaptam sajnos választ. Azt szeretném kérni, hogy mindenkin el kell végezni a tesztet Magyarországon, aki betegnek érzi magát, és kérjük ezt nyomatékosan! Ugyanis nem azért kell a teszteket elvégezni, amit a miniszterelnök mondott, hogy megelőzzék a betegséget, hanem azért, hogy lelassítsuk a terjedését! Végezetül: ne csak egy akkreditált labor legyen, hanem több is Magyarországon, ahol teszteket végeznek el! (Taps az MSZP és a Párbeszéd padsoraiból.)

***

NAGY ISTVÁN: - Képviselőtársam! A nemzetközi utasforgalom elől Magyarország lezárta a határait, és ez természetesen a ferihegyi reptérre is érvényes. A második észrevételére pedig, amit feltett, azt kell mondjam önnek, hogy az operatív törzsben lévő szakemberek erejüket megfeszítve dolgoznak. Percről percre új kihívások, új információk birtokába kerülnek, és ezen új információk birtokában hozzák a döntéseiket. Nem véletlenül napról napra, óráról órára zajlanak a sajtótájékoztatók, hogy a közvéleményt megnyugtassuk, a közvéleményt kellő hiteles információval tudjuk ellátni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

„Vállalja-e a felelősséget azért, hogy nem végeztek elég vizsgálatot a koronavírus járvány megelőzésére?”

ARATÓ GERGELY, (DK): - Tisztelt Ház! Számos olyan esettel találkozhattunk az elmúlt időszakban, amikor külföldről hazaérkező magyar állampolgárok, akik észlelték magukon a koronavírus-tüneteket, jelentkeztek a Szent László Kórházban, de elküldték őket, mert az az ország akkor még éppen nem szerepelt a kormánynak azon a listáján, ahonnan a betegeknek nem volt szabad jönniük. Volt olyan eset is, amikor az iráni diák csoporttársai jelentkeztek vizsgálatra. Nem vizsgálták meg őket, majd egy nap múlva mentőautóval vitték be őket ugyanarra a vizsgálatra. És folytathatnám tovább. Talán a legsúlyosabb ezek közül az az eset, ami most a napokban történt: a János Kórházban koronavírussal diagnosztizált beteg esetében sem végezték el az orvosi személyzeten és az ápolónőkön a szükséges koronavírus-vizsgálatot, mondván, hogy még nem mutatják a tüneteket.

- Miniszter Úr! Természetesen értem, felfogtam, hogy a protokoll miatt történik önöknél mindez, de az a helyzet, hogy ahogy a járvány halad előre a világban, ezért mindenütt korszerűsítik ezeket a protokollokat. A WHO kezdeti protokolljáról kiderült, hogy nem vált be. Azok az országok, amelyek követték ezt a protokollt, például Olaszország, ott rendkívül gyors volt a járvány terjedése; azok az országok, ahol nem követték a protokollt, hanem jóval szigorúbban, jóval szélesebb körben végezték el a teszteket, mint Dél-Korea, ott viszonylag gyorsan sikerült megfékezni a járványt, és sokkal kevesebb volt a halálesetek száma is.

- Miniszter Úr! Azért beszélek elsősorban az egészségügyi dolgozókról, mert mindannyian tudjuk, hogy meddig tudják végezni a munkájukat, megbetegszenek-e, és ez nemcsak az ő személyes sorsuk szempontjából fontos, hanem az egész ellátórendszer biztonsága szempontjából is. Ezért is kérdezem: tudom, hogy megváltoztatták a protokollt, de ez az új protokoll most már előírja-e a betegekkel kapcsolatba került egészségügyi személyzet szűrését is? És ki vállalja a felelősséget azért, hogy egy hónapig nem végeztek el megfelelő mennyiségű tesztet? (Taps a DK padsoraiból.)

***

NAGY ISTVÁN, (agrárminiszter): - Képviselőtársam! Hallgatva az egész napi felszólalásokat, egyre inkább érzi, tapasztalja az ember, hogy mennyire járatlan úton járunk. Hiszen ha egy nemzetközi szervezet is kénytelen módosítani a protokollt, ha a WHO is kénytelen azt belátni, hogy változtatnia kell, mert az élet, a gyorsan változó helyzet úgy hozza, akkor változtatni kell.A jó szándék és az aznapi tudás számít. Mindenki az erejét megfeszítve, tudásának a legjavát használja azért, hogy ezek működjenek.

- Képviselőtársam!  Engedje meg, hogy innen, önnel is összefogva tolmácsoljuk azt a köszönetet, amit az egészségügyben dolgozók végeznek mindennap, hiszen ők vannak a frontvonalon, ők küzdenek teljes erőből. Tiszteletreméltó, és adja a Jóisten, hogy sokáig jó erőben tudjanak helytállni, hiszen ez mindnyájunk érdeke.

- Képviselőtársam! Azt kell mondanom önnek, hogy minden kórházi dolgozó rendelkezik most már, és ezt teljesen garantáltan ki tudom jelenteni, a megfelelő védőfelszereléssel!Ezzel tudjuk védeni az egészségüket, tudjuk védeni az erejüket, és tudjuk védeni azokat az embereket is, akikmegfelelő ellátásban részesülve,a fertőzésből kigyógyulva tudjanak visszatérni a mindennapokba, - hiszen ez mindenki érdeke! (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

***

ARATÓ GERGELY: - Miniszter Úr! Sajnos azt kell mondanom, hogy önt félretájékoztatták! Azt mondja, hogy minden kórházban rendelkezésre állnak a védőfelszerelések. A kezemben van az a tegnapi keltű levél egy megyei kórházból, ahol közlik, hogy nem lehet védőfelszerelést igényelni a raktárból, oldják meg az osztályok azzal, ami rendelkezésükre áll. Az, ami a rendelkezésükre áll, az pedig semmi! Tehát azt kell mondanom, hogy sajnálatos módon nem olyan jó a helyzet, mint önök gondolják. Mi örülnénk a legjobban, ha mindenütt rendelkezésre állna a védőfelszerelés.

- Miniszter Úr! Kénytelen vagyok még megkérdezni, hogy ha Pintér Sándor belügyminiszter úr esetében, - egyébként helyesen - egy fertőzött személlyel való kézfogás után elrendelték a vizsgálatot, akkor azoknak az orvosoknak és ápolónőknek az esetében, akik folyamatosan ápoltak koronavírusban megbetegedett személyt – és nemcsak egy van ilyen, már több ilyen esetről tudunk -, miért nem tartják szükségesnek ugyanezt a vizsgálatot? (Taps a DK és az MSZP padsoraiból.)

***

NAGY ISTVÁN: - Képviselőtársam! Ismételten azt kell mondanom, hogy megfelelő védőfelszerelés rendelkezésre áll mindenütt, a kórházban is és az egészségügyikészlet-raktárban is. Tehát hozzáférése van mindenkinek, és minden kórház vezetőjének a saját felelőssége, hogy ezeket a védőfelszereléseket rendelkezésre tudja bocsátani, minden dolgozója számára. Pintér miniszter úr kapcsán pedig azt tudom mondani: WHO-protokoll szerint történt az, hogy őt meg kellett tesztelni, és azt tudom önnek jelenteni, hogy ugyanilyen alapon a kontaktszemélyekkel kapcsolatba kerülő orvosokon is ezt a vizsgálatot, ezt a tesztet elvégezzük. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Bartha Szabó József
Címkék:
  • Gyurcsányék halálkampánya új szintre ért?
    Azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül tizennégy európai ország jelentkezett a kínai gyártónál.
  • Felpörgött a baloldali álhírgyár
    z ellenzék az oltásellenességből akar politikai hasznot húzni, emiatt indított petíciót például a kínai készítmények ellen – közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Kettőzött erővel küzdenek a székely petíció végső sikeréért
    – Nincs más választásunk, sikerre kell vinni a székely petíciót azok után, hogy az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról a Minority SafePack kezdeményezést – erről beszélt lapunknak Pesty László kampányfőnök. Ennek érdekében a kampányhajrában három országba is ellátogatnak, hogy ne csak szükséges hetedik országban, hanem még több államban elérjék a jogszabályban előírt aláírásszámot. Nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre.
MTI Hírfelhasználó