Visszaállították a határellenőrzést
A Magyar Honvédség felkészült a koronavírussal kapcsolatos intézkedések végrehajtására, az ország területének és az ország biztonságának megvédésére.
2020. március 12. 10:24

Beutazási tilalmat rendelt el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreá­ból és Iránból érkezőkre – ezalól a magyar állampolgárok kivételek –, a szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kellett bevezetni. A Magyar Honvédség felkészült a koronavírussal kapcsolatos intézkedések végrehajtására, az ország területének és az ország biztonságának megvédésére.

Szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, azt állítja például, hogy Svájcból érkezett, miközben Olaszországból jött – erről beszélt tegnap sajtótájékoztatón a veszélyhelyzeti intézkedések kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megjegyezte: akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett.

A veszélyhelyzet elrendeléséig Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából ellenőrzés nélkül lehetett beutazni Magyarországra, illetve ezekbe az országokba ugyancsak szabadon lehetett hazánkból kilépni.

Azzal, hogy a kormány beutazási tilalmat rendelt el a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre – a magyar állampolgárok ezalól kivételek –, a szlovén és az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kellett bevezetni, összesen 29 közúti határátkelőhelyen lehet átlépni.

Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező járműveket leállították. Ukrajnából, Romániából, Szerbiából és Horvátországból beutazni, illetve Magyarországról ezekbe az államokba kiutazni eddig is csak a kijelölt határátkelőhelyen a nyitvatartási időben lehetett. A különbség annyi, hogy amíg Horvátországba, Romániába és Szerbiába személyi igazolvánnyal beutazhatunk, Ukrajnába csak útlevéllel tehetjük ezt meg. Gulyás Gergely tegnap azonban kiemelte: teljes határellenőrzés vár­ható a magyar–horvát határon is.

Telefonon tájékoztatta egymást tegnap Bostjan Poklukar szlovén és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a két ország által az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében megtett és tervezett intézkedéseiről, törekvéseiről – ezt közölte a Belügyminisztérium (BM). A közlemény szerint Pintér Sándor ugyanebben a témakörben telefonon kapcsolatba lépett a cseh miniszterelnök kabinetfőnökével is. A BM korábban arról tájékoztatott: Pintér Sándor kedden Karl Nehammer osztrák belügyminiszterrel is egyeztetett.

– Egészséges katonákat kell a határra küldenünk, akik képesek arra, hogy a magyar határt és a magyar embereket, ha úgy tetszik, egész Európát védeni tudják – jelentette ki tegnap ­Németh Szilárd, a Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján. A Honvédelmi Miniszté­rium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a szárazföldi műveletekkel kapcsolatos feladatok ellátását végző MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred is kiemelten fontos feladatot lát el a határvédelemben. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség különleges helyzetben van, mivel alaprendeltetéséhez kapcsolódóan erőinek és kritikus képességeinek megőrzése mindennél fontosabb.

– A veszélyhelyzet kihirdetésével járó intézkedéseket a Magyar Honvédségnek teljesítenie kell. Emellett természetesen hagyományos feladatait is el kell látnia: biztosítania kell Magyarország függetlenségét, területi integritását, a magyar emberek biztonságát és szabadságát – tette hozzá.

Németh Szilárd kiemelte: az egyik ilyen legfontosabb feladat – ebben a tekintetben – a légtér védelme a Gripenekkel. Ezzel kapcsolatban elmondta: „három váltásban, térben és időben teljesen elszigetelten állnak a katonáink rendelkezésre. A Gripen-pilóták fertőzéstől való megóvása, megvédése elsődleges feladat.”

magyarnemzet.hu
  • Hazánk támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőségét, Hrisztijan Mickoszki elnököt és Alekszandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • Az európai államok közötti együttműködés
    Gulyás Gergely a Nemzetek Európája és az EU jövője - Európai körkép: identitás, szabadság, diszkrimináció és jólét című könyvbemutató konferencián és kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy Európa demográfiai adatait, de akár gazdasági teljesítményének adatait tekintve is veszít jelentőségéből.
  • Herczeg Ferenc-szobrot avattak a Nemzeti Színházban
    Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek (1863-1954) a magyar dráma napján, kedden a Nemzeti Színház épületében. A két világháború közötti korszak legnépszerűbb íróját megörökítő művet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Takaró Mihály, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke leplezte le.
MTI Hírfelhasználó