Karácsony sorosista álbérharcot folytat
Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely csatlakozott az Egy lépéssel közelebb kampányhoz, a fővárosi önkormányzat női munkavállalói nem nagyon számíthatnak bérnövekedésre. Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki főpolgármester Soros-szervezetek akciói­ba vonja be Budapestet.
2020. március 11. 13:51

A fővárosi önkormányzatnál 868-an dolgoznak, ebből 102 fő szerződése tartozik a munka törvénykönyve (Mt.) általános rendelkezései alá – tudta meg a Magyar Nemzet annak kapcsán, hogy március 8-án, a nemzetközi nőnapon Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester bejelentette, hogy az önkormányzat csatlakozott az Amnesty International Magyarország Egy lépéssel közelebb kampányához.

Karácsonyék azt vállalták, hogy megvizsgálják és nyilvánosságra hozzák a fér­fiak és nők közötti bérkülönbségeket az önkormányzatnál, és ha találnak ilyet, azonnal felszámolják. Mint kiderült, 766 dolgozó közalkalmazott vagy köztisztviselő, rájuk a bértábla vonatkozik, amely kizárja a nő–férfi megkülönböztetést, mivel a szolgálati idő, a végzettség, valamint a beosztás határozza meg a fizetést.

 

Gy. Németh Erzsébet milliós főpolgármester-helyettesi fizetésén biztosan nem kell változtatni Fotó: Havran Zoltán

Az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók esetében a diszkrimináció tilalma az, ami kétségessé teszi, hogy lenne érdemi, bizonyítható bérkülönbség az ugyanazon munkakörben, ugyanolyan hosszú ideje dolgozó nők és férfiak körében.

A főváros lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonú, kezelésű cégek közül a BKK és a BKV már csatlakozott a kezdeményezéshez. – A többi cégnél folyamatban van annak feltérképezése, hogyan tudnak részt venni a kezdeményezésben, és a béregyenlőségen kívül milyen más megoldandó feladatok vannak a női-férfi bérkérdést illetően – tették hozzá.

Azt is megtudtuk, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs arról összesítése, hogy az általa tulajdonolt, vagyonkezelt cégeknél hány munkavállaló dolgozik. A önkormányzat indokolása szerint azért nincs összesítésük, mert az úgynevezett fővárosi cégek önálló adatkezelők.

Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki többségű főváros fontos kérdésekben mindössze szimbolikus, komoly anyagi kiadással vagy jogszabályi változtatással nem járó látszatintézkedéseket tesz.

A mostani esethez hason­lóan Karácsony hivatalba lépését követően azonnal klímavészhelyzetet hirdetett, ami valójában egy üres deklaráció. A klímavészhelyzethez hasonló intézkedés volt az antikorrupciós, átláthatósági csomag is.

Az Ez a minimum! antikorrupciós minimumprogramot a Transparency International Magyarország a K-Monitorral és az Átlátszó.hu-val közösen dolgozta ki. A szimbolikus vállalásokban az is közös, hogy Karácsony egytől egyig a Soros György által támogatott, magukat civilnek mondó szervezetekre támaszkodik.

Mint azt Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő korábban lapunknak kiemelte: 2012 és 2018, azaz az utolsó felmérés adatai szerint az EU-ban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben – 20,1 százalékról 11,2 százalékra – a nemek közti átlagbérkülönbség. A szakember szerint az ellenzéki pártok bérszakadékra vonatkozó híresztelései félrevezetők, a nemi egyenlőtlenségek a nyugat-euró­pai tagállamokban képezik közbeszéd tárgyát.

magyarnemzet.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban
  A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket.
MTI Hírfelhasználó