Demszky Gábor példáját követné Karácsony Gergely?
Az iparűzési adó elvonásával politikai értelemben vett hidegháborút indít a kormány ellen Karácsony Gergely. Szakértők szerint a főpolgármester által meghirdetett politikai hidegháború azt jelenti, hogy a politikus az elkövetkező években folyamatos csatározásra rendezkedik be a kormánnyal szemben, és elődje, Demszky Gábor nyomdokaiba kíván lépni.
2020. március 7. 01:13

Az iparűzési adó elvonásával politikai értelemben vett hidegháborút indít a kormány ellen Karácsony Gergely főpolgármester. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Karácsony elmondta: ha valaki azt gondolja, hogy ki lehet venni a főváros költségvetéséből 38 milliárd forintot, az nem ismeri kellően Budapestet.

Egyelőre még csak javaslat

Az iparűzési adó csökkentése egyelőre csak javaslatként fogalmazódott meg a Nemzeti Versenyképességi Tanácsban. Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozata szerint nem fognak döntést hozni a települések vezetői és lakosai véleményének megkérdezése nélkül. Hozzátette, a főváros vezetőivel is egyeztetnek, és az sem zárható ki, hogy végül nem valósul meg a javaslat.

„A helyi iparűzési adó változtatásával nem biztos, hogy egyáltalán lenne kiesés az önkormányzatoknál, hiszen a versenyképesség javulása hozhat annyi többletbevételt, amibe belefér az adó átalakítása” – mondta Varga.

Ne mást tegyen bűnbakká

A Karácsony által meghirdetett hidegháborúra Tarlós István volt főpolgármester is reagált a Hír TV-ben. Azt mondta, egy főpolgármesternek megvannak a törvényben foglalt feladatai, és ha ezeket valamilyen okból nem tudja ellátni, akkor nem az a megoldás, hogy a miniszterelnököt teszi bűnbakká, majd tőle várja a helyzet megoldását. Felidézte, neki is meg kellett küzdenie bizonyos forrásokért és jogszabályokért. „Az pedig nem működik, hogy csak kérek, harc helyett pedig fenyegetőzök” – fogalmazott Tarlós.

Folyamatos csatározásra készül

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a Karácsony által meghirdetett politikai hidegháború azt jelenti, hogy a főpolgármester az elkövetkező években folyamatos csatározásra rendezkedik be, és ott fogja akadályozni a kormány tevékenységét, ahol csak lehet, és ahol csak tudja.

Hozzátette, ez a taktikázás jól beleillik Karácsony eddig felmutatott politikai teljesítményébe.

„Pár hónappal korábban a Népszava írt arról, hogy a kormány el akarja venni az uniós forrásokat Budapesttől. Akkor Karácsony berohant a televízióstúdiókba, és hasonló stílusban és hangnemben kommunikált a kormány ellen” – mondta Deák. Hozzátette, hamar kiderült, hogy a napilap téves információkat közölt.

„Most is hasonló szituáció állt elő: a kormány bemutatott egy javaslatot, és Karácsony elfogadhatatlan hangnemben támadta azt, teljesen indokolatlanul, hiszen mind Fürjes Balázs  államtitkár, mind a kormányzati szereplők számos alkalommal megerősítették, nem céljuk Budapest büntetése, a kormány tárgyalást és együttműködést szeretne” – mondta Deák.

Véleménye szerint ez a mesterségesen generált konfliktus a főpolgármester részéről egy tudatos politikai kampány része, hiszen tudja, hogy nagy újdonságokat nem képes megvalósítani Budapesten.

Demszky Gábor példáját akarja követni

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Központ elemzője szerint Karácsony Demszky Gábor volt főpolgármester példáját akarja követni. Hozzátette, a főpolgármester szemmel láthatóan abban reménykedik, hogy miután Demszkynek 1998 és 2002 között jelentősen sikerült leamortizálnia az első Orbán-kormány tekintélyét, különösen a fővárosban, akkor ez neki is sikerülni fog.

Nagy szerint Karácsony abban reménykedik, hogy amennyiben a kormány túlságosan megrövidíti a Fővárosi Önkormányzatot, akkor majd Demszkyhez hasonlóan eredményes kommunikációt tud folytatni a kormány ellen.

„Ha az iparűzési adót jelentősen lecsökkentik, az súlyosan érinti nemcsak a budapesti, hanem a kormánypárti települések önkormányzatait is, főként azokat, amelyek bevétele jelentős mértékben az iparűzési adóból származik” – mondta Nagy. Hozzátette, ha az önkormányzattól elvonják az iparűzési adó jelentős részét, akkor a kormánynak ki kell találnia valamilyen kompenzációs formát.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzati finanszírozás napjainkban jóval központosítottabb, mint az 1990-es években volt. A szolidaritási alap értelmében, az adóerő-vizsgálat eredményként a gazdagabb települések önkormányzatától jóval nagyobb összeget vonnak el a szegényebb önkormányzatok javára. „Ezenkívül a hitelfelvételhez a kormány hozzájárulása szükséges” – mondta Nagy.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó