Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott, és az is kiderült, Niedermüllerék el akarják üldözni azokat a civil szervezeteket, amelyeket nem tudnak hasznosítani a politikai küzdelemben – vagyis valóban civil szervezetek.
2020. február 20. 09:38

A támogatást működési költségekre adta az önkormányzat, egy-egy vallási közösség napi ügyeinek a fedezetére. Az összeg 2019-re 45 millió forint lett, amit arányosan osztottak szét a kerületi felekezetek között. Az eddigi gyakorlatot megszakítva, az idei költségvetésben az önkormányzat nem növelte, hanem jelentősen csökkentette az egyházaknak szánt támogatást: 45 millió forintról, 30 millióra csökkentették a támogatás mértékét – írja az Origo.

A korábbi években a kerületi vezetés éppen azért növelte az összeget, mert figyelemmel kísérték a közösségek kiadásainak növekedését. A Fidesz a szerda délelőtt tartott képviselőtestületi ülésen éppen ezért módosító indítványt nyújtott be, azonban ezt a baloldali többség elvetette, az ellenzéki képviselők közül egyedül Szűcs Balázs alpolgármester támogatta, aki képviselősége előtt református lelkész volt. A volt fideszes polgármester, Vattamány Zsolt szerint a támogatások csökkentésének nincsenek érthető okai, az önkormányzat kasszájából gond nélkül jutna a támogatásokra, ugyanis az előző városvezetés 10 milliárd plusszal adta át az önkormányzatot.

A Fidesz frakció javaslatot tett arra is, hogy az önkormányzat folytassa a kerületben meglévő kamerarendszer bővítését. A modern biztonsági kamerarendszert közel 10 éve, Vattamány Zsolt polgármestersége alatt kezdték kiépíteni, azóta egy műveleti központ és több, mint 150 kamera segíti a kerületi bűnüldözést. EzzelBelső Erzsébetváros lett a főváros legjobban bekamerázott területe, elősegítve a közbiztonság jelentős javulását.Központi kamerarendszerre 5 millió forint pluszt kértek a Fidesz képviselői, a baloldal azonban elutasította ezt.

A Fidesz kezdeményezte azt is, hogy a költségvetésben különítsenek el pénzt a rászoruló családok gyerekeinek nyári üdültetésére is. Az önkormányzat korábban minden évben pályázati úton üdültetett szegény családokban nevelkedő gyerekeket, a mostani költségvetésben azonban nem találtak arra utaló jelet, hogy az önkormányzat folytatná ezt a gyakorlatot.

Origo
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó