Ellenségek koalíciója
Molnár Csaba, a DK alelnöke 2012-ben még a legfőbb ügyésztől követelte a Jobbik betiltását, most azonban pártja, akárcsak a többi baloldali politikai szervezet, tovább erősítené a tavaly ősszel már kipróbált összefogást a néppártosodó radikálisokkal. A hatalom érdekében kötött választási koalíció a másik oldalról nézve is visszatetsző, hiszen nem volt olyan régen, amikor a jobbikosok az utcán skandálva követelték: Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc!
2020. február 15. 12:53

Az utóbbi napokban, hetekben több ellenzéki politikus is beszélt arról, hogyan képzeli a teljes ellenzéki összefogást a 2022-es országgyűlési választásokra. Voltak, akik egy, mások két országos listáról elmélkedtek, de valamennyi nyilatkozatban közös volt a teljes, a szélsőjobbtól a szélsőbalig terjedő választási koalíció igénye. Ez mindkét fél részéről komoly meghasonlást jelent.

Éppen ezért érdemes felidézni, mit rea­gált a balliberális politikai elit például Gyöngyösi Márton ominózus, zsidók listázásával kapcsolatos kijelentéseire 2012-ben, ami után néhány évvel már örömmel összefogna a Jobbikkal – hívta fel a figyelmet a Mandiner. A Jobbik elnökhelyettesének botrányos mondata így hangzott: „Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

– Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá – reagált a kijelentésre az Országgyűlés volt MSZP-s alelnöke, a jelenleg európai parlamenti képviselőként dolgozó Ujhelyi István, aki sárga csillaggal tiltakozott a Parlamentben.

Mint a Mandiner rámutatott, a botrányos kijelentés után az MSZP és a DK is a párt betiltását kezdte követelni. Az MSZP felszólította a kormánypártot, hogy teremtsen olyan jogszabályi környezetet, amely lehetővé teszi a Jobbik fölszámolását. Török Zsolt, az MSZP szóvivője pedig úgy fogalmazott az akkor még jobbikos Novák Elődnek, hogy jobban tenné, „ha kézen fogná Gyöngyösi Mártont és a többi parlamenti dísznácit, és együtt húznának el”.

– Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el a Parlamentben – hangoztatta Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető és Steiner Pál képviselő.

A Népszava akkori beszámolója szerint Molnár Csaba, a DK alelnöke Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, akitől azt követelte, kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólította fel, hogy zárják „politikai karanténba” a pártot.

A Jobbik „parlamenti dísznácik” gyülekezetéből lett a baloldal fontos szövetségese  Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A baloldali médiumok ugyancsak felszólaltak Gyöngyösi Márton kijelentése ellen. A Népszava és a Népszabadság címlapokon számolt be a jobbikos politikus parlamenti beszédének visszhangjáról, valamint az emiatt készülődő tüntetésről. Ezt végül néhány nappal Gyöngyösi kijelentése után meg is rendezték, ahol felszólalt Mesterházy Attila akkori MSZP-elnök, valamint Bajnai Gordon volt kormányfő is. ​

– A fasizmus egy vírus, és a Jobbik a vírusgazda – mondta a demonstráción Mesterházy Attila. Bajnai Gordon pedig úgy fogalmazott: „A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal”.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó